Kopytka z sosem grzybowym

Opublikowano: 19.10.2021 r., 11:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka z sosem grzybowym podane na dużym talerzu.
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka z sosem grzybowym sprawdzą się idealnie na jesienne dni. To naprawdę smaczne, a przy tym łatwe danie, które syci na długo i zaskakuje wspaniałym aromatem.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
713 kcal
Kcal w porcji
538 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Świeże leśne grzyby (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka (250 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, praska do ziemniaków

Przepis na kopytka z sosem grzybowym krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie ostudź je i przeciśnij przez praskę.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, odrobinę soli i wbij jajko. Całość wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.

Ciasto podziel na 6 części, a z każdej uformuj wałeczek. Wycinaj z wałeczków małe kopytka krojąc nożem pod niewielkim kątem.

W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Wrzucaj do niej partiami kluski i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj do niej oczyszczone i pokrojone na małe kawałki grzyby. Całość smaż 5 minut.

Grzyby zalej śmietanką i duś przez 15 minut.

Dopraw je solą, pieprzem, gałką i ziołami.

Kopytka podawaj polane sosem.

Jak oceniasz przepis na kopytka z sosem grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat kopytek z sosem grzybowym

Kopytka z sosem grzybowym będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników naprawdę pysznych dań. Całość robi się bardzo prosto, a efekt końcowy jest zachwycający. Proste ziemniaczane kluski smakują idealnie, dopełnione kremowym i aromatycznym sosem na bazie świeżych grzybów. Do całości potrzeba niezbyt dużo składników, a danie sprawdzi się idealnie jako posiłek dla całej rodziny, gdyż jest niezwykle sycące.

Ten prosty przepis na kopytka z sosem grzybowym świetnie sprawdzi się na co dzień. Całość jest nieskomplikowana, a całe przygotowanie można podzielić na dwa etapy. Przygotowanie kopytek, a następnie sosu. Kluski można również zrobić dzień wcześniej, by całość była jeszcze szybsza. W przypadku braku czasu można również skorzystać z gotowych kopytek, które są łatwo dostępne w sklepach. Do zrobienia klusek można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków, albo wykorzystać nadmiar który został z poprzedniego dnia. To wspaniały sposób na ograniczenie marnowania żywości, który pozwala ziemniakom zyskać drugie, znacznie smaczniejsze życie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kopytka z sosem grzybowym, by były niezwykle smaczne, a przy tym bardzo łatwe, ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu i można ją zrobić w kilka chwil. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż cały proces jest dokładnie opisany krok po kroku.

Główną rolę w tym przepisie odgrywają niewątpliwie świeże grzyby. To dlatego, że wspaniale poprawiają smak wszystkich dań. To danie najlepiej smakuje jesienią, kiedy można bez problemu w sklepach dostać świeże grzyby, gdyż jest to ich sezon. Można również do przygotowania dania użyć własnoręcznie nazbieranych. Równie dobre będą mrożone grzyby leśne, które są dostępne w sklepach cały rok, to dobra opcja na zrobienie tego dania poza sezonem.

To danie idealnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad, ale również na kolację. To ze względu na jego dużą sytość. W dodatku jest niezwykle pyszne, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Całość wspaniale dopełnia domowy sos grzybowy, który świetnie komponuje się z kluseczkami.

Alergeny w kopytkach z sosem grzybowym

Lista alergenów dla kopytek z sosem grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kopytek z sosem grzybowym

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle smaczne danie, jednak nie powinno gościć zbyt często w menu osób z cukrzycą ze względu na niewielka ilość błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(538g)
Energia (kcal)
132.57
713.24
Białko (g)
3.68
19.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(538g)
Węglowodany (g)
17.28
92.96
Węglowodany przyswajalne (g)
15.97
85.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
7.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(538g)
Tłuszcz (g)
5.69
30.64
Tłuszcze nasycone (g)
4.26
22.92
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
7.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
6.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.05
54.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(538g)
Witamina A (µg (mcg))
4.32
23.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.46
56.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.32
23.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.88
10.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.17
146.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.54
2.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(538g)
Sód (mg)
8.29
44.62
Potas (mg)
294.75
1585.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.01
59.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
63.88
343.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.42
93.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
5.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
2.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z sosem grzybowym 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek z sosem grzybowym

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Świeże leśne grzyby
400 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
67.00