Z czym podawać kopytka?

Z czym podawać kopytka
Z czym podawać kopytka
ikona podziel się
Opublikowano: 04.02.2023 r., 23:50 | Autor: Oliwia Gawron

Kopytka to mączny dodatek do wielu dań, chociaż same też mogą być ich głównym punktem. Kopytka możesz podawać:

  • z masłem i cebulką,
  • z sosem pieczeniowym i mięsem,
  • zupą, najlepiej sprawdzi się tutaj zupa gulaszowa.

Sam widzisz, jak uniwersalny jest to dodatek do posiłków, koniecznie wykorzystaj kopytka lub przygotuj je samodzielnie z ziemniaków, które zostały Ci z obiadu.

Z czym podawać kopytka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Tradycyjne poznańskie kopytka ziemniaczane lub kluski szagówki z gwary poznańskiej to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny.

Kopytka są pyszne nie ważne, z czym je podasz, moją być podane same w towarzystwie masła i cebulki, ale moją stanowić też dodatek do mięsa z sosem.

Skoro już wiesz, z czym podawać kopytka koniecznie wykorzystaj moje propozycje. Jeśli jednak chcesz poznaj mój pomysł na to jak samodzielnie przygotować kopytka.

Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kluski szagówki, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba, dopiero zaczynając swoją przygodę w kuchni.

Jest to świetne danie z ugotowanych ziemniaków, gdy zostanie Ci nadmiar po obiedzie, nie wyrzucaj ich. Jeszcze się przydadzą. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kluski z mięsem mielonym lub szare kluski również z mojego przepisu. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować ziemniaki, mąkę, jajko, olej, cebulę i odrobinę boczku, z którego powstaną skwarki.

Zatem, jak zrobić kluski szagówki?

W pierwszej kolejności zacznij od obrania i ugotowania wszystkich ziemniaków.

Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę lub rozgnieć, dodaj jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na stolnicy z odrobiną mąki uformuj wałek, co 3-4 cm przecinaj pod skosem tak, aby powstały kluski. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie, po 5-7 minutach będą dobre do podania. Gdy kluski zaczną wypływać na wierzch, wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Tak przygotowane kluski będą pyszne na obiad.

Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.

Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem. Pomysł na rodziny obiad gotowy.

To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie. Skoro już wiesz, z czym jeść i co najlepiej pasuje do kopytek, przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne i najlepsze.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto