Przepis na kopytka ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.

Szpinak włóż do blendera i zblenduj na gładką masę.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką oraz szpinakiem. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.

Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Kopytka ze szpinakiem ułożone na stolnicy.
kopytka ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
8.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
352 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Kopytka ze szpinakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kopytkach ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem to danie dla miłośników ciekawych potraw. To jeden z najbardziej ulubionych polskich dodatków do dań głównych, w nieco odświeżonej formie. Te kluski są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Sprawdzą się na kolację, ale również na obiad. To danie, które syci na długo. To świetna alternatywa dla tradycyjnych klusek ziemniaczanych. Te są znacznie smaczniejsze i piękniejsze. Kluski można również zrobić dzień wcześniej, by całość była jeszcze szybsza. W przypadku braku czasu można również skorzystać z gotowych kopytek, które są łatwo dostępne w sklepach. Do zrobienia klusek można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków albo wykorzystać nadmiar, który został z poprzedniego dnia. To wspaniały sposób na ograniczenie marnowania żywości, który pozwala ziemniakom zyskać drugie, znacznie smaczniejsze życie. Mączne dodatki wydają się niezwykle kaloryczne jednak w gruncie rzeczy, ze względu na sporą zawartość ziemniaków kopytka nie dostarczają, aż tak dużo energii, dlatego spokojnie mogą być częścią nawet diety redukcyjnej. By stworzyć na ich bazie zbilansowane danie dobrze jest połączyć je ze źródłem białka np. mięsem, czy jogurtem, a także dodać do nich świeżych warzyw. To wybór dobry nawet dla najmłodszych, którzy naprawdę kochają te delikatne kluseczki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kopytka ze szpinakiem, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę piękne, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. To doskonały pomysł na zielone kluseczki, które spodobają się nawet dzieciom.

To dobre rozwiązanie na pyszne dodatki do sosu. Te ziemniaczane kluski to danie, które ma wielu fanów. Podobną wersję można znaleźć również w tradycyjnej włoskiej kuchni, tyle że pod nieco inną nazwą. Kopytka robi się bardzo szybko, a wszystko, czego potrzeba to stolnica i wałek. To jedne z tych kluseczek, które się formuje, dzięki czemu elegancko prezentują się na talerzu. Nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów, wystarczy tylko nóż. Kopytka są smaczne, proste, a przy okazji każdy je uwielbia. To świetny wybór na obiad. Idealnie sprawdzą się zarówno podane z sosem, masłem, jak i bez dodatków. Te kluski sprawdzą się nie tylko w mięsnych daniach, ale również jarskich.

Wartości odżywcze kopytek ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
108.52 kcal
352.68 kcal
Białko
3.96 g
12.88 g

Węglowodany w kopytkach ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
22.09 g
71.78 g
Węglowodany przyswajalne
20.31 g
66.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.78 g
5.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
0.69 g
2.24 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
1.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.28 g
0.91 g
Tłuszcze jednonasycone
0.16 g
0.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
15.68 mg
50.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kopytka ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
42.68 µg (mcg)
138.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.85 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
17.25 mg
56.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
6.74 µg (mcg)
21.92 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.58 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.35 mg
Niacyna
1.62 mg
5.28 mg
Foliany
45.01 µg (mcg)
146.27 µg (mcg)
Beta karoten
432.18 µg (mcg)
1404.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kopytka ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
16.98 mg
55.19 mg
Potas
388.84 mg
1263.74 mg
Wapń
21.33 mg
69.31 mg
Fosfor
70.03 mg
227.60 mg
Magnez
28.31 mg
92.01 mg
Żelazo
1.54 mg
5.01 mg
Cynk
0.45 mg
1.45 mg
Miedź
0.12 mg
0.39 mg
Mangan
0.27 mg
0.88 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek ze szpinakiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kopytkach ze szpinakiem

Lista alergenów dla kopytek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kopytek ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na kopytka ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób