Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, natka pietruszki suszona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je wodą i gotuj przez 40 minut do miękkości, następnie schłodź.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Grzyby pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut.

Zawartość patelni zalej śmietanką i duś przez 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Gotowe kluski podawaj z sosem.

Kopytka z sosem pieczarkowym podane na talerzu.
kopytka z sosem pieczarkowym
Koszt przygotowania dania
6.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
410 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
78

Kopytka z sosem pieczarkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kopytkach z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym to doskonała opcja na naprawdę pyszne danie dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a smakują wybornie. By stworzyć na ich bazie zbilansowany posiłek wystarczy tylko dodać świeżych warzyw. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a smak tego dania pozostaje w pamięci na długo.

Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy kochają naprawdę pyszne, ale proste dania. Jego głównym składnikiem są kopytka, które przygotowywane się w kilka chwil. Te ziemniaczane kluski to danie, które ma wielu fanów. Podobną wersję można znaleźć również w tradycyjnej włoskiej kuchni, tyle że pod nieco inną nazwą. Kopytka robi się bardzo szybko, a wszystko, czego potrzeba to stolnica i wałek. To jedne z tych kluseczek, które się formuje, dzięki czemu elegancko prezentują się na talerzu. Nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów, wystarczy tylko nóż.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kopytka z sosem pieczarkowym, które będą smaczne, proste i pożywne, to ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Jego podstawą są ziemniaki. Najlepiej ugotować je wcześniej, gdyż to najbardziej czasochłonne zadanie. Najlepiej wybierać odmiany bardzo mączyste, które dobrze się kleją. Choć do przygotowywania kopytek bardzo często używa się mąki ziemniaczanej, która jednak w tym przepisie jest pominięta. To dlatego, że zastępują ją mąka pszenna, która jest równie smaczna, delikatna i bardzo dobrze skleja ziemniaki. Dzięki niej kluseczki stają się miękkie i bardzo sprężyste. Nie trzeba wiec dodawać mąki ziemniaczanej, której zbyt duża ilość może wręcz negatywnie wpływać na konsystencję kluseczek.

To danie wspaniale sprawdzi się na obiad, gdyż jest pyszne, a przy tym naprawdę proste i tanie. Kopytka wspaniale komponują się z delikatnym sosem pieczarkowym. To dobre rozwiązanie na codzienne posiłki. Ten sprawdzony przepis nauczy cię jak stworzyć smaczne kopytka w kilka minut, z niewielu składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni.

Wartości odżywcze kopytek z sosem pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
126.21 kcal
410.17 kcal
Białko
4.80 g
15.61 g

Węglowodany w kopytkach z sosem pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
24.53 g
79.73 g
Węglowodany przyswajalne
22.93 g
74.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
1.12 g
3.64 g
Tłuszcze nasycone
0.62 g
2.02 g
Tłuszcze nienasycone
0.50 g
1.62 g

Witaminy w przepisie na kopytka z sosem pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina B6
0.26 mg
0.83 mg
Tiamina
0.21 mg
0.68 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.42 mg
Niacyna
1.82 mg
5.91 mg
Foliany
37.53 µg (mcg)
121.99 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kopytka z sosem pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
16.96 mg
55.13 mg
Potas
355.40 mg
1155.06 mg
Wapń
16.76 mg
54.48 mg
Fosfor
79.07 mg
256.97 mg
Magnez
24.05 mg
78.15 mg
Żelazo
1.61 mg
5.24 mg
Cynk
0.50 mg
1.62 mg
Miedź
0.12 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek z sosem pieczarkowym 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kopytkach z sosem pieczarkowym

Lista alergenów dla kopytek z sosem pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na kopytka z sosem pieczarkowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kopytek z sosem pieczarkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
13.00
Jak oceniasz przepis na kopytka z sosem pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób