Kopytka szpinakowe

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka szpinakowe podane na białych talerzach.
Kopytka szpinakowe
Kopytka szpinakowe to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kopytka można podać z dodatkiem masła lub jako dodatek do dania mięsnego. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
387 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 6 dużych sztuk (1200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Szpinak mrożony (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Przepis na kopytka szpinakowe krok po kroku

Szpinak rozmroź na sicie.

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę i zagotuj.

Wsyp łyżkę soli o gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Odcedź ziemniaki i wystudź.

Umieść ziemniaki w malakserze.

Dodaj jajka, szpinak oraz mąkę i sól.

Dodaj jajka, szpinak oraz mąkę i sól.

Rozdrobnij do powstania gładkiego ciasta.

Uformuj rulony z ciasta ziemniaczanego.

Podziel na porcje.

W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i wymieszaj.

Partiami umieszczaj kopytka w wodzie.

Gotuj przez 4-5 minut, aż wypłyną na wierzch.

Kopytka odcedź i podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na kopytka szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat kopytek szpinakowych

Kopytka szpinakowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kopytka mają piękny zielony kolor i doskonale sprawdzą się podane samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Pyszne zielone kopytka sprawdzą się na obiad dla dzieci. Sprawdzony przepis na kopytka szpinakowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kopytek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka orkiszowa, jajka, szpinak mrożony, sól.

Jak zrobić kopytka szpinakowe? Szpinak rozmroź na sicie. Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę i zagotuj. Wsyp łyżkę soli o gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź ziemniaki i wystudź. Umieść ziemniaki w malakserze. Dodaj jajka, szpinak oraz mąkę i sól. Rozdrobnij do powstania gładkiego ciasta. Uformuj rulony z ciasta ziemniaczanego. Podziel na porcje. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i wymieszaj. Partiami umieszczaj kopytka w wodzie. Gotuj przez 4-5 minut, aż wypłyną na wierzch. Kopytka odcedź i podawaj na dużym talerzu.

Mąka orkiszowa to produkowana z orkiszu pełnoziarnista mąka. Orkisz jest pradawną odmianą pszenicy. Mąki pełnoziarniste są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także dobroczynny wpływ na regulowanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Mąki pełnoziarniste są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz cynku i żelaza. Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Szpinak jest także skarbnicą przeciwutleniaczy oraz witaminy C.

Podsumowując domowe kopytka szpinakowe są idealne jako dodatek do obiadu. Smaczne kopytka podać można z odrobiną masła i świeżego koperku. Najlepsze kopytka podgrzać można, odsmażając je na patelni z odrobiną masła. Kopytka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w kopytkach szpinakowych

Lista alergenów dla kopytek szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopytek szpinakowych

na 100g gotowej potrawy

Kopytka szpinakowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kopytka nie zawierają dużej ilości kalorii i podawać je można dzieciom oraz osobom z problemami trawiennymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
110.59
387.07
Białko (g)
4.87
17.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
20.75
72.63
Węglowodany przyswajalne (g)
17.49
61.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.26
11.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
1.20
4.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.65
2.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.56
1.95
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.34
1.20
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.75
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.78
121.72
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
81.36
284.76
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.84
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.29
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.02
49.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.65
Witamina E (mg)
0.10
0.37
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.96
52.35
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
2.75
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.02
108.58
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
798.41
2794.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
25.74
90.09
Potas (mg)
341.06
1193.71
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.75
111.13
Fosfor (mg)
62.82
219.86
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.26
88.40
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
4.57
Cynk (mg)
0.39
1.36
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek szpinakowych 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek szpinakowych

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Mąka orkiszowa
200 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Koszt składników
23.00