Kopytka leniwe

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka leniwe podane na białym talerzu z owocami w tle.
Kopytka leniwe
Kopytka leniwe to doskonała alternatywa dla ziemniaczanych klusek. Te robione są z twarogu, dzięki czemu mają więcej białka, a przy okazji są również bardziej sycące.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Gotowanie na parze 10 min
579 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kopytka leniwe krok po kroku

Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Wbij jajko i dodaj mąkę oraz cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób na gładkie i spójne ciasto.

Ciasto podziel na dwie mniejsze części i na blacie zroluj każdy kawałek, by powstał długi rulon.

Ostrym nożem z rulonów wycinaj małe kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę.

Wrzucaj małymi partiami kluski, wymieszaj je łyżką, by się nie posklejały.

Jak oceniasz przepis na kopytka leniwe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat kopytek leniwych

Kopytka leniwe to doskonała alternatywa dla ziemniaczanych klusek. Te robione są z twarogu, dzięki czemu mają więcej białka, a przy okazji są również bardziej sycące. Będą dobrym posiłkiem dla całej rodziny, który można przygotować nawet w awaryjnej sytuacji, gdyż zawierają tylko podstawowe składniki. Są bardzo proste! Ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Głównym składnikiem jest biały ser, który można bez problemu znaleźć w każdym większym sklepie. Kluski są szybkie, pyszne, a przy tym naprawdę dobre dla żołądka. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a potrzebne produkty to tylko ser, jajka i mąka. To smaczne danie, które nie rujnuje domowego budżetu. Do ich przygotowania wystarczy tylko 20 minut. Przyda się również stolnica i duży garnek, a także praska do ziemniaków. Ser do kopytek musi być bowiem bardzo gładki i drobno zmielony. Tylko dzięki temu kopytka będą delikatne. Warto więc do ich przygotowania wybrać drobno mielony twaróg, świetnie sprawdzi się ten sernikowy. Można posłużyć się również serkiem naturalnym, który nie wymaga mielenia. Kluski z serem białym są naprawdę smaczne, a przy okazji lekkostrawne. Świetnie sprawdzą się dla dzieci, a także osób z problemami z układem pokarmowym. Mogą służyć jako pyszny dodatek, ale również jako główne danie.

Przepis na kopytka leniwe jest wspaniałym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników dań z sera na słodko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kopytka leniwe, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. To doskonały pomysł na wyborny dodatek na obiad. Kopytka są szybkie i pyszne. To również rozwiązanie dobre dla diabetyków, gdyż robione są z twarogiem zamiast z ziemniakami. By stworzyć na ich bazie zbilansowany posiłek wystarczy tylko dodać świeżych owoców. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a smak tego dania pozostaje w pamięci na długo. Wszystkie składniki, by stworzyć to danie na pewno masz już pod ręką, gdyż wystarczy naprawdę niewiele. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują inspiracji na danie szybkie i łatwe.

Alergeny w kopytkach leniwych

Lista alergenów dla kopytek leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopytek leniwych

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
165.70
579.93
Białko (g)
12.41
43.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
18.77
65.70
Węglowodany przyswajalne (g)
18.77
65.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.32
15.12
Tłuszcze nasycone (g)
3.89
13.60
Tłuszcze nienasycone (g)
0.43
1.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
269.87
944.55
Potas (mg)
127.86
447.50
Wapń (mg)
79.33
277.67
Żelazo (mg)
1.32
4.61
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek leniwych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek leniwych

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
16.00