Przepis na knedle z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, duża miska, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Połącz je z cukrem waniliowym i cynamonem.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i cukier waniliowy. Wbij jajko i wszystko wymieszaj.

Z ciasta formuj małe kulki i rozpłaszcz je w ręce.

Na rozpłaszczoną kulkę nakładaj łyżeczką farsz i przykryj drugą częścią ciasta. Całość sklej razem i uformuj dużą kulkę.

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.

Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.

Knedle z jabłkami podane na eleganckim talerzyku.
knedle z jabłkami
Koszt przygotowania dania
5.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Knedle z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o knedlach z jabłkami

Knedle z jabłkami to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich przepisów. W tym wypadku całość jest bardzo prosta, a smakuje naprawdę fantastycznie. To doskonały wybór na doskonały obiad dla całej rodziny. Posmakuje również najmłodszym domownikom ze względu na słodycz, jaką wypełnione są kluseczki. Ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. To danie, które pięknie wygląda, pachnie i smakuje.

Przepis na knedle z jabłkami, choć wydaje się niezwykle skomplikowany, wcale taki nie jest. Cały proces jest dość łatwy i można przygotować to pyszne danie w dość szybkim czasie. To przepis na niezwykle smaczny obiad, którego bazą są te przepyszne słodkie owoce. Jabłka to owoce niezwykle w Polsce popularne, dlatego warto wypróbować nadzienia do klusek również z ich udziałem, choć nie jest to propozycja dobrze znana. Zwykle knedle podaje się ze śliwkami, morelami, czy truskawkami. Jabłka wydają się zbyt twarde i za mało słodkie. Nic bardziej mylnego. To doskonałe owoce, które wspaniale łączą się z miękkimi kluseczkami. Najlepiej komponują się ze szczyptą cynamonu, ale również innymi przyprawami korzennymi, dlatego dodaje się do jabłka właśnie je. Jabłka to nie tylko bardzo smaczne, ale także niezwykle zdrowe owoce, więc warto sprawić, by gościły w codziennej diecie niezwykle często.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić knedle z jabłkami, by były smaczne, proste i naprawdę zdrowe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego podstawą jest ciasto na kluski, które robi się na bazie ziemniaków. Warto przygotować sobie ziemniaki trochę wcześniej, dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Do ich wykonania nadają się również te, które zostały z obiadu, ważne by nie były zbyt słone, przez to całość mogłaby nie smakować zbyt dobrze. Najlepiej użyć gatunku, który nie rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu knedle utrzymają odpowiednią formę nawet po obróbce termicznej. Ciasto z przepisu jest bardzo miękkie i nie twardnieje po ugotowaniu, to ze względu na niewielki dodatek mąki pszennej, która dba o ich delikatność. To doskonały pomysł na pyszne danie na słodko, które najlepiej sprawdzi się na obiad. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla dzieci. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować najlepsze knedle. Są tak smaczne, że znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Wartości odżywcze knedli z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(238g)
Energia (kalorie)
125.08 kcal
297.70 kcal
Białko
4.80 g
11.42 g

Węglowodany w knedlach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(238g)
Węglowodany
23.41 g
55.70 g
Węglowodany przyswajalne
21.81 g
51.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.59 g
3.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(238g)
Tłuszcz
1.43 g
3.39 g
Tłuszcze nasycone
0.77 g
1.82 g
Tłuszcze nienasycone
0.66 g
1.57 g
Cholesterol
42.62 mg
101.45 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na knedle z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(238g)
Witamina A
18.96 µg (mcg)
45.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.47 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.39 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
18.33 µg (mcg)
43.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.47 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.34 mg
Niacyna
1.60 mg
3.82 mg
Foliany
36.48 µg (mcg)
86.82 µg (mcg)
Beta karoten
5.73 µg (mcg)
13.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na knedle z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(238g)
Sód
20.28 mg
48.27 mg
Potas
277.84 mg
661.27 mg
Wapń
16.89 mg
40.19 mg
Fosfor
73.83 mg
175.72 mg
Magnez
20.01 mg
47.61 mg
Żelazo
1.52 mg
3.61 mg
Cynk
0.48 mg
1.14 mg
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Mangan
0.20 mg
0.48 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z jabłkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w knedlach z jabłkami

Lista alergenów dla knedli z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania knedli z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jabłko
200 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na knedle z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób