Futomaki z pieczonym łososiem

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Futomaki z łososiem na desce
Futomaki z pieczonym łososiem
Futomaki z pieczonym łososiem to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych potraw. Ta rolka z pieczonym łososiem zachwyca smakiem i delikatnością.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 15 min
726 kcal
Kcal w porcji
257 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Ryż do sushi (120 g)
  • Arkusze nori (4 g)
  • Majonez (25 g)
  • Łosoś filet (40 g)
  • Ogórek (30 g)
  • Sos sojowy (10 ml)
  • Sos teriyaki (10 ml)
  • Miód (5 g)
  • Ocet ryżowy (10 ml)
  • Cukier (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska, mata do sushi

Przepis na futomaki z pieczonym łososiem krok po kroku

Sos sojowy, teriyaki i miód wymieszaj w miseczce. Dodaj sól i pieprz. Marynatą posmaruj łososia.

Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Ugotuj ryż.

Ogórka przekrój na pół, wydrąż łyżką nasiona i pokrój ogórka w paski.

Wystudzony ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i solą.

Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej, a na niej umieść liść Nori.

Wyłóż ryż i wyrównaj.

Na środek ułóż łososia, posmaruj majonezem, wyłóż ogórka

Zwiń rolkę dość ciasno i uformuj przy pomocy maty bambusowej.

Pokrój rolkę na 6 kawałków.

Sushi podawaj z sosem sojowym lub wasabi.

Możesz również zjadać bez dodatków.

Jak oceniasz przepis na futomaki z pieczonym łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat futomaki z pieczonym łososiem

Futomaki z pieczonym łososiem to smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych potraw. Ta rolka z pieczonym łososiem zachwyca smakiem i delikatnością.

Przepis na futomaki z pieczonym łososiem pozwala przygotować najlepsze sushi. Sushi jest jednym z najlepiej znanych azjatyckich dań. Robi się je na bazie ryżu i innych dodatków, zwykle ryby. Całość zawija się w arkusze nori. Głównym składnikiem jest jednak ryba. Choć do jego wykonania można sięgnąć po wiele różnych gatunków, to jednak najpopularniejszy jest jednak łosoś. To ryba, nie tylko bardzo smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Warto więc włączyć ją do swojego menu na stałe. Futomaki to doskonały sposób, by zrobić to w ciekawy i bardzo smaczny sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić futomaki z pieczonym łososiem, by było pyszne i dobre nawet dla początkującego kucharza, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Warto jednak najpierw odpowiednio się do tego przygotować. Pamiętaj, by sięgać po najlepszej jakości składniki. Choć w większości przepisów do sushi używa się surowej ryby, to jednak w Polsce nie jest to regułą. W wielu przepisach również w tym można spotkać rolki z rybą poddaną obróbce termicznej - dzięki temu ma się pewność, nie spowoduje ona żadnych rewolucji żołądkowych. Jeśli również obawiasz się, że Twój układ pokarmowy może nie poradzić sobie z surowymi rybami, lepiej sięgnij po opcję wędzoną lub grillowaną. To gwarantuje bezpieczeństwo. Inne składniki sushi takie jak ryż, czy dodatki powinny być dobrej jakości, bez tego ciężko będzie przygotować smaczne sushi. Pamiętaj, że do jego przygotowania potrzebny będzie specjalny ryż, nie ten, którego zwykle używasz w kuchni do gotowania. Do przygotowywania sushi używa się ryżu o owalnym kształcie i krótkich ziarnach, których długość nie przekracza 5 mm. Jego cechą jest również wysoka zawartość skrobi, która sprawia, że po ugotowaniu ziarenka stają się lepkie i łatwo się sklejają, ułatwiając tym samym formowanie ryżowych krążków.

Alergeny w futomaki z pieczonym łososiem

Lista alergenów dla Futomaki z pieczonym łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Sos teriyaki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Sos teriyaki
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos teriyaki

Wartości odżywcze futomaki z pieczonym łososiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka, a także kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(257g)
Energia (kcal)
282.87
726.97
Białko (g)
7.33
18.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(257g)
Węglowodany (g)
42.26
108.60
Węglowodany przyswajalne (g)
40.27
103.49
Brak danych dla: arkusze nori, sos teriyaki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
1.68
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(257g)
Tłuszcz (g)
9.37
24.09
Tłuszcze nasycone (g)
2.20
5.66
Cholesterol (mg)
11.87
30.50
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(257g)
Sód (mg)
373.73
960.48
Szacunkowy indeks glikemiczny futomaki z pieczonym łososiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania futomaki z pieczonym łososiem

Koszt składników
170.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
120 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Arkusze nori
4 g
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
1.74
Za 4 g
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Łosoś filet
40 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 40 g
Ogórek
30 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Sos sojowy
10 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Sos teriyaki
10 ml
8.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 10 ml
Miód
5 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Ocet ryżowy
10 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 10 ml
Cukier
3 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
170.50