Mrożone potrawy
-
Lody domowe
Lody domowe można przygotować na wiele sposobów. Tutaj przedstawię Ci jak zrobić własne lody, które są niezwykle proste, szybkie i …
5 min łatwy 2 186 kcal -
Semifredo
Semifredo to bardzo dobry pomysł na pyszny mrożony deser dla całej rodziny. Semifredo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepsze …
10 + 20 min łatwy 6 341 kcal -
Parafait
Parafait to deser, który zazwyczaj podaje się w wysokim kielichu. Parafait przygotowywany jest z masy mleczno-jajecznej, która wymieszana jest z …
30 min łatwy 5 373 kcal
Pozostałe przepisy na mrożone potrawy
-
Tajskie lody
Tajskie lody przygotowywane są na bazie mleka kokosowego oraz dodatków (warto wykorzystać owoce, czekoladę oraz mięte). Tradycyjne tajskie przygotowuje się …
30 + 360 min łatwy 4 93 kcal -
Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy to pyszne, puszyste lody o niesamowicie owocowym smaku. To świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci. Przepis …
20 + 15 min łatwy 4 132 kcal -
Semifreddo
Semifreddo to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Semifreddo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepiej przygotować …
20 + 15 min łatwy 10 370 kcal -
Lody waniliowe
Lody waniliowe to świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Domowe lody są świetną propozycją dla dzieci oraz jako …
30 + 15 min łatwy 6 675 kcal -
Lody chałwowe
Cudownie pyszne lody chałwowe z serkiem mascarpone to idealny deser dla sympatyków słodkości o smaku chałwowym. Szybki i bardzo prosty …
15 min łatwy 6 471 kcal -
Lody 3bit
Zapraszam po mój autorski przepis na lody 3bit. Lubisz dobrze znane ciasto 3bit? Te pyszne lody smakują tak jak ono! …
20 min łatwy 10 269 kcal
-
Lody bananowe
Lody bananowe to fajna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe lody wykonane w domu. Lody wykonasz bez użycia maszynki do …
720 min łatwy 2 193 kcal -
Lody oreo
Domowe lody można zrobić na kilka sposobów. Można do tego użyć tylko miksera, ale możesz też pokusić się na skorzystanie …
25 min łatwy 3 898 kcal -
Lody jogurtowe
Lody jogurtowe są bardzo proste do przygotowania, a robiąc domowe lody, masz wpływ na składniki, z jakich są zrobione. Dzięki …
10 min łatwy 3 101 kcal -
Lody snickers
Lody snickers to doskonała propozycja na smaczne domowe lody. Lody przygotowane w domowym zaciszu są pozbawione sztucznych konserwantów do żywności …
15 min średni 6 769 kcal -
Lody wegańskie
Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni szukamy czegoś dla ochłody- zimnych napoi, cienia i lodów. Dlatego dziś prezentujemy przepis na …
5 min łatwy 1 267 kcal
-
Lody śmietankowe
Lody śmietankowe przygotowywane bez maszynki to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający deser spożywany w ciepłe, letnie dni w domu. …
20 + 360 min łatwy 2 573 kcal -
Wegańska czekolada
Zastanawiałeś/zastanawiałaś się kiedyś jak zrobić wegańską czekoladę? Jesteś w odpowiednim miejscu! Przedstawiamy prosty przepis na czekoladę bez mleka, na bazie …
20 min łatwy 0 -
Lody kokosowe
Tym razem przygotowałam przepis na pyszne, domowe lody kokosowe, w wegańskiej odsłonie. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie 3 składników. Zrobione …
10 min łatwy 4 229 kcal -
Lody bezglutenowe
Lody bezglutenowe to wspaniały pomysł na lody wolne od alergenów. Ich zrobienie jest niezwykle proste, nawet w warunkach domowych. Całość …
20 min łatwy 4 349 kcal -
Monodesery
Przepis na monodeser na biszkopcie to świetny pomysł na domowy deser do kawki. Pomysł na monodeser jest oryginalny i z …
60 + 15 min średni 10 451 kcal -
Lody thermomix
Lody thermomix to doskonała opcja dla wszystkich osób, które chcą samodzielnie przygotować najlepsze lody we własnym domu. Są niezwykle słodkie …
20 min łatwy 4 820 kcal
-
Lody pistacjowe
Domowe lody pistacjowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo orzechowo-pistacjowe, a przede wszystkim zdrowe! …
20 min łatwy 8 464 kcal -
Lody z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dzisiaj przedstawię Ci …
20 + 60 min łatwy 15 232 kcal -
Lody z mleka w proszku
Lody z mleka w proszku to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych domowych przepisów, które można przygotować w kilka chwil, …
20 min łatwy 10 165 kcal -
Lody cytrynowe
Lody cytrynowe to przepis na deser, który ochłodzi każdy upalny dzień. Są smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę …
15 + 20 min łatwy 10 332 kcal -
Lody domowe z jajek
Kto nie lubi lodów niech pierwszy rzuci kamieniem. Wydaje mi się, że każdy je lubi, szczególnie latem, kiedy żar leje …
20 + 15 min łatwy 6 183 kcal
-
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem to najlepsza szybka opcja na deser do kawy czy drugiego śniadania. To smaczne ciasto …
15 + 60 min łatwy 5 255 kcal -
Wegańskie lody
Wegańskie lody to doskonały wybór dla wszystkich osób, które kochają kremowe lody, jednak ze względu na swoje zdrowie lub upodobanie …
20 min łatwy 4 398 kcal -
Czekolada bezglutenowa
Czekolada bezglutenowa to świetna opcja na pyszny, a przy tym zdrowy słodycz dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej …
20 + 20 min łatwy 10 149 kcal -
Kruche ciasto bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na kruche ciasto bezglutenowe. Ten sprawdzony przepis sprawi, że każde ciasto będzie pyszne. Użycie mąki bezglutenowej zapewni …
10 min łatwy 1 2961 kcal
Mrożone potrawy - co to jest?
Mrożenie jedzenia jest najlepszym sposobem na jego bezpieczne przechowywanie. Jeśli wiemy, że nie będziemy mogli zjeść całego produktu lub chcemy zrobić sobie zapasy żywności, mrożenie jej okazuje się doskonałą opcją. Mrozić można zarówno całe przygotowane dania, jak i np. zebrane własnoręcznie grzyby lub owoce. Aby mrożona żywność mogła zachować wszystkie właściwości odżywcze, aromat i smak, należy nauczyć się prawidłowych metod zamrażania. Trzeba również umieć rozpoznawać produkty, które nadają się do chowania w zamrażarce.
Często zadawane pytania
Mrożenie – opis metody, zastosowanie, długość przechowywania, porady praktyczne
Mrożenie jedzenia to doskonała technika pozwalająca utrwalić świeżość produktów, a także magazynować je w dowolnej ilości. Dzięki temu procesowi w żywności wciąż zachowane będą właściwości odżywcze – gotowanego mięsa, wędlin, owoców, warzyw bądź gotowych dań. Czy zamrażanie żywności jest dla nas bezpieczne? W jaki sposób zamrozić jedzenie tak, aby zachować jego cenne substancje odżywcze? Które produkty można mrozić, a których nie? Dowiedz się więcej na temat mrożenia poszczególnych pokarmów!
Mrożenie – przekonaj się, jak wygląda zamrażanie żywności krok po kroku
Czym tak właściwie jest mrożenie produktów?
Mrożenie polega na utrwaleniu świeżości, właściwości odżywczych, smaku i aromatu danej potrawy lub wybranych produktów. Dzięki gwałtownemu oziębieniu zmrożone pokarmy zostają naturalnie zakonserwowane, zatem proces ich psucia się zatrzymuje się lub zwalania. Mrożąc produkty, zapobiec można rozprzestrzenianiu się bakterii, a tym samym ochronić swoje zdrowie. Warto dodać, że zamrożona żywność zbliżona będzie do świeżej. W procesie mrożenia wytraci się ok. 10-30% wartości odżywczych, a to naprawdę niewiele! Wystarczy porównać tę technikę przechowywania żywności do np. smażenia, podczas którego pokarmy tracą większość cennych właściwości.
Produkty można mrozić wyłącznie w szczelnie przechowywanych pojemnikach lub opakowaniach – folia aluminiowa i papier śniadaniowy nie nadają się do mrożenia! Żywność powinna zostać zamknięta w zamrażarce w temperaturze ok. -18 st. C. Tylko wtedy poszczególne produkty będą mogły wciąż dobrze smakować i nadal mieć zachowane cenne właściwości odżywcze. Mrożenie z pewnością pozwoli zaoszczędzić czas, bo produkty konieczne do przygotowania posiłku wystarczy rozmrozić i zjeść lub przyrządzić z nich wybrane danie. Jest to też doskonały sposób na ograniczenie marnowania żywności.
Tajemnice mrożenia jedzenia – zobacz, jakie to proste!
Aby zachować wartości odżywcze np. owoców i warzyw w zamrażarce, przed schowaniem ich należy sprawdzić, w jakim są stanie. Wszystkie zepsute, zgniłe, spleśniałe bądź poobijane owoce oraz warzywa nie powinny być chowane do zamrażarki. Produkty trzeba też będzie dokładne umyć i osuszyć. Nigdy nie powinno się również ponownie zamrażać tego, co zostało już odmrożone. Jeśli więc np. wyciągniesz pudełko borówek, rozmrozisz je całe i ponownie schowasz do zamrażarki, prawdopodobnie rozwiną się w nich bakterie, które mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu.
Gorące dania w zamrażarce? Nie, to nie jest dobry pomysł! Nie powinno się chować ciepłego mięsa czy letniego ryżu z warzywami do chłodziarki. Jeszcze ciepłe dania podniosą bowiem temperaturę w zamrażarce, tym samym sprawiając, że reszta produktów zacznie… odmarzać! Lepiej wobec tego poczekać, aż potrawa wystygnie, a dopiero potem zapakować ją do chłodziarki. Oczywiście ważne też będzie, do czego spakowane zostaną produkty. Doskonale sprawdzają się torebki strunowe z plastiku, a także plastikowe i szklane pojemniki wielokrotnego użytku. Folia aluminiowa niestety, ale nie będzie dobrym pomysłem. Będzie przyklejać się do zamrożonego jedzenia, a po rozmrożeniu resztki aluminium mogą pozostać na produkcie.
Należy pamiętać również o tym, aby układać zamrożone produkty możliwie ciasno – wówczas zamrażarka będzie lepiej spełniała swoją funkcję. Jeśli nie chcesz zamrażać jedzenia w pojemnikach, a w worku strunowym, należy wypuścić z niego powietrze. W tym celu możesz np. ułożyć woreczek z jedzeniem na blacie, spłaszczyć go, a później przesuwać bąbel z powietrzem aż do miejsca zamknięcia. Żeby ułatwić ten proces, warto wyposażyć się w woreczki strunowe z suwakiem.
Jak poprawnie zamrozić jedzenie? Mrożenie żywności w domu, krok po kroku
Podział na porcje, opisywanie żywności i czystość w zamrażarce
Przed włożeniem czegokolwiek do zamrażalnika warto podzielić produkty na porcje – zwłaszcza gdy będzie ich dużo. Właśnie to pozwoli uniknąć niepotrzebnego rozmrażania całych porcji lub wielkich opakowań, kiedy chcesz wykorzystać wyłącznie ich część. Dzielenie żywności na porcje pozwoli wyjmować z zamrażalki dokładnie tyle jedzenia, ile akurat będzie potrzebne. W ten sposób nic się nie zmarnuje! Należy też pamiętać o tym, aby dokładnie opisywać mrożonki. Wbrew pozorom nie jest to strata czasu, a przydatne sortowanie i łatwość odnalezienia zamrożonych produktów w chłodziarce. Oprócz nazwy dania czy produktu możesz napisać na opakowaniu również datę zamrożenia – wówczas będziesz wiedzieć, którą porcję wyjąć wcześniej.
Bardzo ważne jest dbanie o to, aby zamrażalnik był zawsze czysty. Gdy będzie bowiem zaśnieżony, nie zadziała tak, jak powinien. Słabo mrożąca zamrażarka to marnowanie żywności, ale też energii elektrycznej – zatem pamiętaj o regularnym oczyszczaniu urządzenia. Zwracaj uwagę na to, czy ścianki zamrażarki nie są zbyt mocno ośnieżone i od czasu do czasu rozmrażaj ją. Całe szczęście wiele nowoczesnych urządzeń posiada już funkcję automatycznego rozmrażania, co znacznie ułatwia cały proces czyszczenia zamrażarki. A co zrobić, kiedy awaria prądu rozmrozi chodziarkę? Cierpliwie poczekaj! Awaria z pewnością nie będzie trwała całej doby. Nie otwieraj w tym czasie drzwi od zamrażalnika, aby nie dopuścić do wpuszczenia tam ciepła.
Co można mrozić, a czego lepiej nie zamrażać?
W zamrażarce przechowywać można wiele produktów, m.in. kawałki mięsa (wszystkie rodzaje, również gotowanego mięsa), śledzie (bądź inną rybę), gotowany makaron, owoce, warzywa, grzyby, pieczywo, lody domowe, a także żółty ser. Należy jednak pamiętać o tym, że każdy z produktów leżeć może w zamrażarce przez różny czas. Termin leżenia wędlin w zamrażarce to ok. 6 miesięcy, śledzie powinny zostać wyjęte z niej w przeciągu 3-4 miesięcy, potrawka z ryżu może leżeć w chłodziarce ok. 8 miesięcy, a lody domowe ok. 2 miesiące.
Są również produkty, których nie wolno zamrażać. Po zamrożeniu żywność ta bowiem stracić może swoje walory smakowe, aromat i wartości odżywcze. Do produktów nienadających się do mrożenia zaliczamy różnego rodzaju sałaty, ogórki i rzodkiewkę – warzywa te mają dużo wody, więc po rozmrożeniu na pewno przestaną być jędrne i świeże. Mrozić nie powinno się także surowych jajek, delikatnych ziół, sosów na bazie jajka, ryb długo leżakujących w lodówce, śmietany, serka wiejskiego oraz jogurtów naturalnych.