Mrożenie – opis metody, zastosowanie, długość przechowywania, porady praktyczne
Mrożenie jedzenia to doskonała technika pozwalająca utrwalić świeżość produktów, a także magazynować je w dowolnej ilości. Dzięki temu procesowi w żywności wciąż zachowane będą właściwości odżywcze – gotowanego mięsa, wędlin, owoców, warzyw bądź gotowych dań. Czy zamrażanie żywności jest dla nas bezpieczne? W jaki sposób zamrozić jedzenie tak, aby zachować jego cenne substancje odżywcze? Które produkty można mrozić, a których nie? Dowiedz się więcej na temat mrożenia poszczególnych pokarmów!
Mrożenie – przekonaj się, jak wygląda zamrażanie żywności krok po kroku
Czym tak właściwie jest mrożenie produktów?
Mrożenie polega na utrwaleniu świeżości, właściwości odżywczych, smaku i aromatu danej potrawy lub wybranych produktów. Dzięki gwałtownemu oziębieniu zmrożone pokarmy zostają naturalnie zakonserwowane, zatem proces ich psucia się zatrzymuje się lub zwalania. Mrożąc produkty, zapobiec można rozprzestrzenianiu się bakterii, a tym samym ochronić swoje zdrowie. Warto dodać, że zamrożona żywność zbliżona będzie do świeżej. W procesie mrożenia wytraci się ok. 10-30% wartości odżywczych, a to naprawdę niewiele! Wystarczy porównać tę technikę przechowywania żywności do np. smażenia, podczas którego pokarmy tracą większość cennych właściwości.
Produkty można mrozić wyłącznie w szczelnie przechowywanych pojemnikach lub opakowaniach – folia aluminiowa i papier śniadaniowy nie nadają się do mrożenia! Żywność powinna zostać zamknięta w zamrażarce w temperaturze ok. -18 st. C. Tylko wtedy poszczególne produkty będą mogły wciąż dobrze smakować i nadal mieć zachowane cenne właściwości odżywcze. Mrożenie z pewnością pozwoli zaoszczędzić czas, bo produkty konieczne do przygotowania posiłku wystarczy rozmrozić i zjeść lub przyrządzić z nich wybrane danie. Jest to też doskonały sposób na ograniczenie marnowania żywności.
Tajemnice mrożenia jedzenia – zobacz, jakie to proste!
Aby zachować wartości odżywcze np. owoców i warzyw w zamrażarce, przed schowaniem ich należy sprawdzić, w jakim są stanie. Wszystkie zepsute, zgniłe, spleśniałe bądź poobijane owoce oraz warzywa nie powinny być chowane do zamrażarki. Produkty trzeba też będzie dokładne umyć i osuszyć. Nigdy nie powinno się również ponownie zamrażać tego, co zostało już odmrożone. Jeśli więc np. wyciągniesz pudełko borówek, rozmrozisz je całe i ponownie schowasz do zamrażarki, prawdopodobnie rozwiną się w nich bakterie, które mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu.
Gorące dania w zamrażarce? Nie, to nie jest dobry pomysł! Nie powinno się chować ciepłego mięsa czy letniego ryżu z warzywami do chłodziarki. Jeszcze ciepłe dania podniosą bowiem temperaturę w zamrażarce, tym samym sprawiając, że reszta produktów zacznie… odmarzać! Lepiej wobec tego poczekać, aż potrawa wystygnie, a dopiero potem zapakować ją do chłodziarki. Oczywiście ważne też będzie, do czego spakowane zostaną produkty. Doskonale sprawdzają się torebki strunowe z plastiku, a także plastikowe i szklane pojemniki wielokrotnego użytku. Folia aluminiowa niestety, ale nie będzie dobrym pomysłem. Będzie przyklejać się do zamrożonego jedzenia, a po rozmrożeniu resztki aluminium mogą pozostać na produkcie.
Należy pamiętać również o tym, aby układać zamrożone produkty możliwie ciasno – wówczas zamrażarka będzie lepiej spełniała swoją funkcję. Jeśli nie chcesz zamrażać jedzenia w pojemnikach, a w worku strunowym, należy wypuścić z niego powietrze. W tym celu możesz np. ułożyć woreczek z jedzeniem na blacie, spłaszczyć go, a później przesuwać bąbel z powietrzem aż do miejsca zamknięcia. Żeby ułatwić ten proces, warto wyposażyć się w woreczki strunowe z suwakiem.
Jak poprawnie zamrozić jedzenie? Mrożenie żywności w domu, krok po kroku
Podział na porcje, opisywanie żywności i czystość w zamrażarce
Przed włożeniem czegokolwiek do zamrażalnika warto podzielić produkty na porcje – zwłaszcza gdy będzie ich dużo. Właśnie to pozwoli uniknąć niepotrzebnego rozmrażania całych porcji lub wielkich opakowań, kiedy chcesz wykorzystać wyłącznie ich część. Dzielenie żywności na porcje pozwoli wyjmować z zamrażalki dokładnie tyle jedzenia, ile akurat będzie potrzebne. W ten sposób nic się nie zmarnuje! Należy też pamiętać o tym, aby dokładnie opisywać mrożonki. Wbrew pozorom nie jest to strata czasu, a przydatne sortowanie i łatwość odnalezienia zamrożonych produktów w chłodziarce. Oprócz nazwy dania czy produktu możesz napisać na opakowaniu również datę zamrożenia – wówczas będziesz wiedzieć, którą porcję wyjąć wcześniej.
Bardzo ważne jest dbanie o to, aby zamrażalnik był zawsze czysty. Gdy będzie bowiem zaśnieżony, nie zadziała tak, jak powinien. Słabo mrożąca zamrażarka to marnowanie żywności, ale też energii elektrycznej – zatem pamiętaj o regularnym oczyszczaniu urządzenia. Zwracaj uwagę na to, czy ścianki zamrażarki nie są zbyt mocno ośnieżone i od czasu do czasu rozmrażaj ją. Całe szczęście wiele nowoczesnych urządzeń posiada już funkcję automatycznego rozmrażania, co znacznie ułatwia cały proces czyszczenia zamrażarki. A co zrobić, kiedy awaria prądu rozmrozi chodziarkę? Cierpliwie poczekaj! Awaria z pewnością nie będzie trwała całej doby. Nie otwieraj w tym czasie drzwi od zamrażalnika, aby nie dopuścić do wpuszczenia tam ciepła.
Co można mrozić, a czego lepiej nie zamrażać?
W zamrażarce przechowywać można wiele produktów, m.in. kawałki mięsa (wszystkie rodzaje, również gotowanego mięsa), śledzie (bądź inną rybę), gotowany makaron, owoce, warzywa, grzyby, pieczywo, lody domowe, a także żółty ser. Należy jednak pamiętać o tym, że każdy z produktów leżeć może w zamrażarce przez różny czas. Termin leżenia wędlin w zamrażarce to ok. 6 miesięcy, śledzie powinny zostać wyjęte z niej w przeciągu 3-4 miesięcy, potrawka z ryżu może leżeć w chłodziarce ok. 8 miesięcy, a lody domowe ok. 2 miesiące.
Są również produkty, których nie wolno zamrażać. Po zamrożeniu żywność ta bowiem stracić może swoje walory smakowe, aromat i wartości odżywcze. Do produktów nienadających się do mrożenia zaliczamy różnego rodzaju sałaty, ogórki i rzodkiewkę – warzywa te mają dużo wody, więc po rozmrożeniu na pewno przestaną być jędrne i świeże. Mrozić nie powinno się także surowych jajek, delikatnych ziół, sosów na bazie jajka, ryb długo leżakujących w lodówce, śmietany, serka wiejskiego oraz jogurtów naturalnych.