Wyróżnione przepisy na dania macerowane
-
Wino z winogron
Wino z winogron to bardzo dobry pomysł na pyszny trunek dla dorosłych. Wino domowe jest bardzo smaczne i dość słodkie. …
20 min łatwy 20 -
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu ma lekki, orzeźwiający smak jednak przy tym jest słodka i aromatyczna. Nalewkę można pić schłodzoną, …
43200 min łatwy 36 192 kcal
Pozostałe przepisy na dania macerowane
-
Syrop z bzu
Syrop z bzu to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do napoju. Domowy syrop jest zdrowszy niż te kupione w …
10 + 10 min łatwy 20 -
Nalewka z pokrzywy
Nalewka z pokrzywy to świetny pomysł na zdrowotny likier. Każdy powinien posiadać ją w swojej domowej apteczce. Przepis na nalewkę …
20 min łatwy 100 5 kcal -
Wino z dzikiej róży
Wino z dzikiej róży to bardzo dobry pomysł na pyszny napój z dodatkiem alkoholu. Wino z owoców jest dość słodkie …
20 min łatwy 20 -
Nalewka z lipy
Nalewka z lipy to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy napój alkoholowy. Nalewka z lipy jest idealnym dodatkiem do herbaty …
10 min łatwy 30 -
Nalewka ze szczeci
Nalewka ze szczeci to bardzo dobry pomysł na prozdrowotną nalewkę. Nalewka ze szczeci jest nalewką z rodzaju gorzkich, gdyż nie …
10 min łatwy 30 -
Nalewka z dziurawca
Nalewka z dziurawca to bardzo dobry pomysł na trunek o właściwościach wspomagających nasze zdrowie. Nalewka ma piękny czerwony kolor. Przygotowuje …
5 min łatwy 15
-
Nalewka z berberysu
Nalewka z berberysu to bardzo dobry pomysł na pyszny własnoręcznie przygotowany trunek. Domowe nalewki są lepsze jakościowo niż te kupione …
20 min łatwy 30 -
Nalewka z winogron
Nalewka z winogron to smaczny trunek przygotowany na wódce oraz na spirytusie. Jest łatwiejsza w przygotowaniu niż wino. Jeśli zastanawiasz …
120 min łatwy 29 81 kcal -
Nalewka z borówek
Nalewka z borówek to kolejna, fajna propozycja na domową, owocową nalewkę. Jest ona smacznym dodatkiem jako trunek do deserów, ale …
30240 min łatwy 76 73 kcal -
Nalewka z pomarańczy
Nalewka z pomarańczy to kolejna propozycja na domową, owocową nalewkę. Wykonana z soczystych i pysznych pomarańczy nalewka ma bogaty smak …
43200 min łatwy 50
-
Nalewka z mandarynek
Nalewka z mandarynek to kolejna propozycja pysznej, owocowej nalewki. Schłodzona fajnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni a z jej …
43200 min łatwy 73 -
Nalewka z czosnku
Nalewka z czosnku - nalewka tybetańska, tybetański eliksir młodości to nalewka przygotowywana ze świeżych ząbków czosnku. Nalewka z czosnku to …
20160 min łatwy 50 -
Nalewka cytrynowa
Nalewka cytrynowa to nalewka o lekki, kwaśnno-słodkim i orzeźwiającym smaku. Schłodzona, idealnie sprawdzi się w letnie i upalne dni. Jest …
43200 min łatwy 36 103 kcal
Maceracja - charakterystyka, zasady, porady praktyczne
Macerowanie jest rzadko stosowane w przeciętnej kuchni, a warto poznać tę technikę, gdyż wyciąga ona smak i aromat z warzyw, owoców i mięsa. Owoce najczęściej macerujemy do nalewek. Mięso macerujemy przed pieczeniem, zaś warzywa do sałatek. Wyjaśniamy co to znaczy macerowanie i jak należy macerować poszczególne produkty żywnościowe.
Co to znaczy macerowanie żywności
Na czym polega technika maceracji
Maceracja polega na zmiękczeniu i rozdrobnieniu żywności przy pomocy płynów. Macerowanie pochodzi od łacińskiego słowa maceratus, czyli zmiękczyć. Macerujemy owoce i warzywa, zaś ciecz w której je zanurzamy, ma za zadanie przekazać do warzyw i owoców smak i aromat przypraw. Maceracja miękkich owoców, na przykład truskawek, polega na zasypaniu ich cukrem, dzięki czemu puszczają sok. Do macerowania stosowany jest zwykły cukier lub ciecz składająca się z oliwy z oliwek lub oleju roślinnego z przyprawami. Technika macerowania wykorzystywane jest przy wyrobie domowych nalewek lub przemysłowych napojów alkoholowych, jak kordiały lub likiery.
Jako ciecz do macerowania stosujemy:
- wodę z przyprawami,
- oliwę z oliwek,
- alkohol,
- olej sezamowy lub sojowy,
- zalewę octową.
Macerowanie mięsa jest w zasadzie tym samym co marynowanie, gdyż polega na trzymaniu mięsa kilka do kilkunastu godzin w zalewie octowej. W ten sposób poprawia się smak i aromat mięsa. Natomiast czymś innym jest macerata, która oznacza konserwowanie ziół w oleju w celach leczniczych lub kosmetycznych.
Technika macerowania produktów
Macerowanie warzyw i owoców
Jednym z zastosowań macerowania jest przygotowanie owoców i ziół do nalewek. Pierwszym etapem wykonania nalewki jest zasypanie składników cukrem, w zależności od przepisu. Do owoców dodajemy przyprawy i macerujemy przez co najmniej 10 dni. Zwykle czas macerowania trwa dłużej. Macerowanie stosuje się również w produkcji wina.
Warzyw macerujemy przed pieczeniem lub duszeniem, w celu wydobycia z nich bogactwa smaku. Macerowane warzywa doskonale nadają się na sałatki. Przy czym warzywa, których nie jada się na surowo, należy najpierw zgrillować lub usmażyć. Macerowanie warzyw polega na zalanie ich zalewą, która zwykle zawiera oliwę z oliwek, przyprawy i nieco octu winnego. Odstawiamy je na 3 - 4 dni. Macerata zrobiona w taki sposób świetnie smakuje jako sałatka do obiadu, jednak należy ją szybko spożyć.
Maceracja mięsa
Sposób macerowania mięsa przypomina marynowanie. Do mięsa przygotowujemy zalewę na bazie oleju roślinnego, oliwy z oliwek, octu lub alkoholu. Bardzo ważnym składnikiem są przyprawy, które poprawiają smak i aromat mięsa. Maceracja ma na celu także skruszenie, zmiękczenie mięsa i sprawia, że staje się ono bardziej soczyste.
Długość macerowania mięsa trwa od kilku do kilkunastu godzin przed pieczeniem lub gotowaniem. Ciecz do macerowania z zawartością octu sprawia, że rozrywają się tkanki, dzięki temu wilgoć wnika do mięsa i staje się ono bardziej soczyste. Zalewa do macerowania zawierająca alkohol konserwuje mięso, dzięki czemu można je dłużej przechowywać w lodówce.
Co to znaczy macerata w zielarstwie?
Macerata jest to olej ziołowy, czyli wyciąg olejowy z ziół, wykorzystywany w kosmetyce oraz w ziołolecznictwie. Maceraty ziołowe stosuje się jako balsam na skórę, do włosów, olejek do paznokcie lub peeling. Macerat używamy również do wyrobu domowych kremów. Stosuje się go również do nacierania skóry w celach leczniczych.
Maceraty robimy na zimno lub na ciepło przez moczenie ziół w olejach. Maceraty na zimno robimy z ziół, które tracą właściwości pod wpływem temperatury. Do macerowania na ciepło lepszy jest olej rafinowany, który jest odporny na wysokie temperatury. Długość macerowania wynosi 3 dni na ciepło i 2 - 3 tygodnie na zimno. Po czym maceratę przecedzamy i wstawiamy do lodówki. Warto pamiętać, że długość przechowywania maceraty jest ograniczona, dlatego należy ją jak najszybciej zużyć. Ponadto maceraty są wrażliwe na światło i ciepło.