Przepis na penne ze szpinakiem krok po kroku
- Szpinak mrożony 450 g
- Makaron penne 400 g
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
- Ser parmezan 50 g
- Czosnek 20 g
- Masło 40 g
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim posiekany czosnek przez około minutę.
Dodaj szpinak i całość smaż, aż szpinak się rozpuści i odparuje.
Parmezan zetrzyj na tarce.
Na patelnię dodaj śmietanę i parmezan. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj makaron i podgrzej chwilę, aż makaron będzie dobrze obtoczony w sosie.
Często zadawane pytania
-
Makaron ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem

(liczba kalorii)
Penne ze szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w odpowiednim miejscu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić penne ze szpinakiem, to w pierwszym kroku przygotuj składniki. Makaron penne ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim posiekany czosnek przez około minutę. Dodaj szpinak i całość smaż, aż szpinak się rozpuści i odparuje. Parmezan zetrzyj na tarce. Na patelnię dodaj śmietanę i parmezan. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj makaron i podgrzej chwilę, aż makaron będzie dobrze obtoczony w sosie. Wtedy będzie najlepszy. Kształt makaronu powoduje, że sos dostaje się również do środka rurki.
Ten przepis na penne ze szpinakiem jest prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania możecie wykorzystać także świeży szpinak. Wystarczy go tylko wcześniej umyć i odrobinę posiekać. Taki świeży szpinak potrzebuje chwili by zmniejszyć swoją objętość i jędrność. Takie danie to pyszne rozwiązanie na obiad, jeśli nie lubisz spędzać w kuchni wiele czasu.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Wartości odżywcze penne ze szpinakiem
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w penne ze szpinakiem
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na penne ze szpinakiem
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na penne ze szpinakiem
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w penne ze szpinakiem
Lista alergenów dla penne ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
- Masło