Smażenie na głębokim tłuszczu
-
Frytki
Frytki to mój ulubiony fast food. Mimo że frytki wydają się czymś banalnym w przygotowaniu, to często zastanawiamy się jak …
30 min średni 5 1074 kcal
-
Tempura
Tempura to tradycyjny japoński przepis na pyszne ciasto, które używa się do panierowania warzyw, mięsa i ryb, aby następnie usmażyć …
15 + 20 min łatwy 6 1337 kcal -
Kruche faworki
Kruche faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone …
20 + 7 min łatwy 40 132 kcal
Pozostałe przepisy na potrawy smażone na głębokim tłuszczu
-
Oponki z twarogiem
Oponki z twarogiem to doskonała propozycja na pyszne łakocie do kawy i herbaty. Oponki można udekorować lukrem lub domowym kremem …
140 + 20 min łatwy 12 704 kcal
-
Pączki z marmoladą
Pączki z marmoladą to świetna alternatywa dla gotowych pączków ze sklepu. Te wykonane w domu smakują o niebo lepiej. Są …
120 + 30 min średni 12 741 kcal
-
Icli kofte
Icli kofte to popularna w Turcji tamtejsza potrawa. Przygotowuje się ją na bazie ciasta z kaszy bulgur, które faszeruje się …
20 + 50 min łatwy 6 1022 kcal -
Pączki
Pączki to idealny pomysł na pyszne słodkości, które skradną serce każdego, kto ich spróbuje. Są niezwykle puszyste i miękkie, a …
30 + 30 min średni 8 786 kcal
-
Zakręcone frytki
Ten super pomysł na zakręcone frytki sprawdzi się świetnie, zwłaszcza dla dzieci. Zobacz, jak zrobić zakręcone frytki – to naprawdę …
25 + 10 min łatwy 3 887 kcal
-
Chicharron
Chicharron to danie wywodzące się z Ameryki Południowej, znane i lubiane w wielu tamtejszych krajach. Przygotowuje się je z różnych …
20 + 360 min łatwy 10 393 kcal
-
Corndog
Jadłeś już corndogi? Parówki pokryte ciastem kukurydzianym są pyszne! Zobacz, jak zrobić corndogi – to szybki i prosty przepis. Są …
15 + 20 min łatwy 10 561 kcal -
Pączki jogurtowe
Pączki jogurtowe to przepyszny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Mają wspaniałą formę i bardzo delikatne ciasto, …
30 + 20 min łatwy 15 194 kcal
-
Sajgonki warzywne
Sajgonki warzywne to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Sajgonki to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Przygotować je …
20 + 20 min łatwy 5 1683 kcal
-
Lany chrust
Lany chrust to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smażone na oleju ciastka są idealne do kawy …
10 + 20 min łatwy 10 367 kcal
-
Coxinha
Coxinha to danie wywodzące się z Brazylii. Tradycyjne danie przygotowuje się na bazie gotowane mięsa kurczaka, które smaży się na …
30 + 50 min łatwy 10 704 kcal
-
Tonkatsu
Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu …
10 + 10 min łatwy 4 1322 kcal -
Karaage
Karaage to nic innego jak sposób przygotowania dania przez smażenie na głębokim tłuszczu. Wywodzi się on z Japonii, smażyć możemy …
20 + 30 min łatwy 5 1204 kcal -
Pakora
Pakora to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę na bazie smażonych na głębokim oleju warzyw. Smaczne warzywa w cieście z …
15 + 20 min łatwy 6 552 kcal
-
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta …
20 + 140 min łatwy 10 300 kcal -
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie to pomysł na pyszne gniazdka do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na pączki …
15 + 20 min łatwy 10 704 kcal
-
Chipsy z soczewicy
Chipsy z soczewicy to doskonała propozycja na zdrowe chipsy. Domowe chipsy są zawsze dużo zdrowsze niż te dostępne w sklepach …
10 + 20 min łatwy 4 651 kcal
-
Faworki
Faworki to wspaniały pomysł na pyszny i szybki deser. Tradycyjnie kojarzą się z karnawałem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, …
15 + 30 min łatwy 10 659 kcal
-
Frytki stekowe
Zwykłe frytki Ci się znudziły? Spróbuj przepisu na frytki stekowe. Nie wiesz, jak zrobić frytki stekowe? To bardzo prosty przepis …
30 + 10 min łatwy 4 1427 kcal
-
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z serka homogenizowanego to pomysł na idealny deser, które podbije serca wszystkich, którzy go spróbują. Pączki są idealnie miękkie …
30 + 15 min łatwy 16 288 kcal
-
Oponki bez sera
Oponki bez sera to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne oponki możesz podać z dodatkiem kakao, herbaty …
40 min łatwy 10 343 kcal
-
Krewetka w tempurze
Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że …
30 + 15 min łatwy 5 282 kcal
-
Loukoumades
Loukoumades to grecki deser ze smażonego ciasta drożdżowego nasączonego syropem miodowym. Greckie pączki to doskonała propozycja na deser lub domowe …
45 min łatwy 10
-
Pączki z lukrem
Pączki z lukrem to słodkość, która najczęściej przygotowywana jest na tłusty czwartek - czyli ostatni czwartek przed wielkim postem. Domowe …
45 min łatwy 20 358 kcal
-
Tulumba
Tulumba to turecki deser wykonany z ciasta ptysiowego smażonego na głębokim oleju i zanurzonego w syropie. Pyszne, tradycyjne tureckie ciasteczka …
45 min łatwy 15
-
Pączki z jogurtu greckiego
Pączki z jogurtu greckiego to doskonała propozycja na deser grecki. Pyszne, domowe pączki z jogurtu greckiego warto podać z dodatkiem …
30 min łatwy 10
-
Chruściki drożdżowe
Chruściki drożdżowe z cukrem pudrem to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe chruściki warto przygotować na tłusty …
60 min łatwy 10
-
Ciasto mrowisko
Ciasto mrowisko to tradycyjne ciasto z Podlasia. Ciasto wyglądem przypomina mrowisko, po którym poruszają się mrówki. Mrowisko stanowi doskonały pomysł …
60 min łatwy 5 924 kcal
-
Sfenj
Sfenj to lekki i gąbczasty krążek ciasta smażony na oleju. Smaczne sfenj podaje się posypane cukrem pudrem lub macza się …
60 min łatwy 5 496 kcal
-
Chrupiący kurczak
Chrupiący kurczak, czyli kawałki piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, to bardzo popularny przysmak, dostępny w chyba każdej restauracji …
40 min łatwy 2 -
Corn dog
Corn dog to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Parówki smażone na głębokim tłuszczu są bardzo chrupiące …
15 + 20 min łatwy 4 944 kcal -
Faworki puszyste
Faworki puszyste to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone …
40 + 10 min łatwy 40 97 kcal
-
Krewetki w panierce
Krewetki w panierce to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne krewetki podać można jako przekąskę podczas …
10 + 20 min łatwy 2 863 kcal -
Wegańskie pączki
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. …
40 + 15 min łatwy 10 189 kcal
-
Pączki bez drożdży
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. …
20 + 15 min łatwy 10
-
Oponki twarogowe
Oponki twarogowe to doskonały pomysł na pyszne domowe łakocie. Smaczne i wilgotne oponki posypane cukrem pudrem sprawdzą się jako deser …
20 + 20 min łatwy 10 701 kcal
-
Chrusty drożdżowe
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w …
60 + 10 min łatwy 30 80 kcal
-
Faworki bez bicia
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w …
50 + 10 min łatwy 30 86 kcal
-
Faworki bez śmietany
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w …
20 + 7 min łatwy 30 152 kcal
-
Faworki z mascarpone
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w …
20 + 7 min łatwy 30 139 kcal
-
Szybkie faworki
Szybkie faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone …
20 + 7 min łatwy 30 127 kcal
-
Kalmary w panierce
Kalmary w pancerce to wspaniały pomysł na pyszne smażone na głębokim tłuszczu danie. Dobre kalmary podać można jako przekąskę lub …
20 + 15 min łatwy 6 -
Chipsy z ciecierzycy
Proste chipsy z ciecierzycy to doskonała alternatywa sklepowych chipsów zawierających bardzo dużo niezdrowego tłuszczu palmowego oraz wzmacniaczy smaku. Chipsy zazwyczaj …
10 + 20 min łatwy 6 506 kcal
-
Pączki z twarogiem
Pączki z twarogiem to najlepsze domowe łakocie świetnie sprawdzające się jako śniadanie na słodko lub deser podczas różnych spotkań. Przepis …
140 + 20 min łatwy 18 480 kcal
-
Pączki z serka waniliowego
Pączki z serka waniliowego to prosty przepis na wspaniały deser. Pączki z serka homogenizowanego mają delikatną wilgotną konsystencję i zachowując …
10 + 20 min łatwy 15 440 kcal
-
Pączki twarogowe
Pączki twarogowe to doskonała propozycja na domowe ciasto drożdżowe z serem. Smaczne mini pączki posypane cukrem pudrem sprawdzą się jako …
10 + 20 min łatwy 15 345 kcal
-
Devolay ze schabu z serem
Prosty przepis na coś pysznego na święta, na imprezę, lub po prostu na obiad? Devolay ze schabu z serem, natką …
10 + 15 min średni 4 905 kcal -
Chanuka
Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa …
30 + 30 min łatwy 10 833 kcal
Smażenie na głębokim tłuszczu - co to jest?
Smażenie na głębokim tłuszczu jest to sposób obróbki żywności polegający na zanurzeniu potraw w gorącym tłuszczu. Obróbka termiczna na gorącym oleju sprawia, że produkty są bardzo kaloryczne, dlatego też uważa się, że nie są to potrawy zdrowe. Najczęściej do smażenia używany jest taki tłuszcz, jak olej, masło klarowane, smalec lub frytura, zaś nowoczesnym urządzeniem do smażenia jest frytkownica. Smażenie typu deep frying znane było od starożytności, jednak spopularyzowało się dopiero w XX wieku, wraz z modą na jedzenie frytek. Sposób ten służy głównie do smażenia warzyw i dań mącznych. Deep frying rzadziej stosuje się do smażenia mięsa.
Smażenie na głębokim tłuszczu - opis, porady, ciekawostki
Uwielbiamy chrupiące, tłuste pączki, faworki, frytki, ryby z chrupiącą skórką, nuggetsy, stripsy czy kotlety. Aby przygotować te dania warto poznać sposób smażenia na głębokim tłuszczu. Przedstawiamy ciekawe przepisy na dania mączne, warzywa i mięsa smażone w głębokim tłuszczu. Wyjaśniamy czy tego rodzaju smażenie jest zdrowe i do czego służy frytkownica.
Na czym polega smażenie na głębokim tłuszczu
Obróbka żywności polegająca na smażeniu na tłuszczu, dzieli się na smażenie płytkie i głębokie. Płytkie smażenie oznacza klasyczne przygotowanie potraw przez usmażenie na patelni z niewielką ilością tłuszczu, a nawet bez tłuszczu. Natomiast w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu produkty zanurzane są w całości w gorącym oleju. Tłuszczu musi być tyle, aby produkty można było całkowicie zanurzyć. Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturę od 177 do 191 stopni Celsjusza, zaś gorący olej może osiągnąć temperaturę do 205 stopni. Jako tłuszcz do smażenia najczęściej stosuje się: olej roślinny, smalec, masło klarowane lub fryturę, będąca mieszanką różnych rodzajów tłuszczu o wysokim stopniu dymienia.
W Europie obróbka żywności typu deep frying stała się ogromnie popularna dopiero w XX wieku. Wtedy właśnie powstał termin “deep frying”. Do powstania mody na deep frying przyczyniła się coraz większa popularność frytek, które wymyślono pod koniec XVIII wieku.
Jednak historycznie metod ta znana była już 2 tysiące lat p.n.e w starożytnym Kanaanie. Gorący tłuszcz używano do smażenie w starożytnej Grecji. W średniowiecznej Hiszpanii i Portugalii gorący olej stosowano do przyrządzania ryb. Już w starożytności smażenie na głębokim tłuszczu znane było na Dalekim Wschodzie. Aby oszczędzać tłuszcz wynaleziono tam sposób smażenia w woku, aby zużywać mniej tłuszczu.
Uwielbiamy pyszne dania tłuste i miękkie z chrupiącą skórką. Jednak nie są to potrawy zdrowe. Dania smażenie na głębokim tłuszczu są kaloryczne i tuczące. Ponadto są one prozapalne i mogą obniżać odporność. Kupując tego rodzaju dania w restauracji, szczególnie typu fast food, nie mamy pewności, czy frytkownica była czysta, a frytura świeża.
Jakie potrawy przygotowujemy poprzez smażenie na głębokim tłuszczu
W Polsce smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zbyt popularne, gdyż jest to metoda dość kosztowna i pracochłonna, jak również dość niebezpieczna. Opary oleju brudzą meble, a nawet sufit. Naczynia są trudne do umycia. Obecnie jednak przygotowanie potraw na głębokim tłuszczu ułatwia frytkownica, która pozwala bezpiecznie i wygodnie przygotować nie tylko frytki ale także wiele innych dań, jak smażone ryby, krążki cebulowe, tempura, pączki serowe, faworki i wiele innych.
W klasycznej kuchni polskiej na głębokim tłuszczu przygotowujemy tylko dwie popularne potrawy, czyli pączki i faworki. Jeszcze w XX wieku te pyszne ciastka robiono w domu, jednak tylko raz do roku, przed tłustym czwartkiem. Na świecie pączki zdobyły ogromną popularność jako słodka przekąska. Do najpopularniejszych należą amerykańskie donaty, czy hiszpańskie churros.
Sposób smażenia na gorącym oleju wykorzystuje się głównie do smażenia ryb, warzyw i dań mącznych. Gorący olej najczęściej stosuje się do smażenia mięsa w cieście, czego przykładem są sycylijskie arancini. Najbardziej znanym na świecie daniem przygotowywanym na głębokim tłuszczu jest brytyjska ryba z frytkami.