Smażenie na głębokim tłuszczu

Pozostałe przepisy na potrawy smażone na głębokim tłuszczu

Smażenie na głębokim tłuszczu - co to jest?

Smażenie na głębokim tłuszczu - opis, porady, ciekawostki

Smażenie na głębokim tłuszczu jest to sposób obróbki żywności polegający na zanurzeniu potraw w gorącym tłuszczu. Obróbka termiczna na gorącym oleju sprawia, że produkty są bardzo kaloryczne, dlatego też uważa się, że nie są to potrawy zdrowe. Najczęściej do smażenia używany jest taki tłuszcz, jak olej, masło klarowane, smalec lub frytura, zaś nowoczesnym urządzeniem do smażenia jest frytkownica. Smażenie typu deep frying znane było od starożytności, jednak spopularyzowało się dopiero w XX wieku, wraz z modą na jedzenie frytek. Sposób ten służy głównie do smażenia warzyw i dań mącznych. Deep frying rzadziej stosuje się do smażenia mięsa.

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Smażenie na głębokim tłuszczu - opis, porady, ciekawostki

Uwielbiamy chrupiące, tłuste pączki, faworki, frytki, ryby z chrupiącą skórką, nuggetsy, stripsy czy kotlety. Aby przygotować te dania warto poznać sposób smażenia na głębokim tłuszczu. Przedstawiamy ciekawe przepisy na dania mączne, warzywa i mięsa smażone w głębokim tłuszczu. Wyjaśniamy czy tego rodzaju smażenie jest zdrowe i do czego służy frytkownica.

Na czym polega smażenie na głębokim tłuszczu

Obróbka żywności polegająca na smażeniu na tłuszczu, dzieli się na smażenie płytkie i głębokie. Płytkie smażenie oznacza klasyczne przygotowanie potraw przez usmażenie na patelni z niewielką ilością tłuszczu, a nawet bez tłuszczu. Natomiast w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu produkty zanurzane są w całości w gorącym oleju. Tłuszczu musi być tyle, aby produkty można było całkowicie zanurzyć. Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturę od 177 do 191 stopni Celsjusza, zaś gorący olej może osiągnąć temperaturę do 205 stopni. Jako tłuszcz do smażenia najczęściej stosuje się: olej roślinny, smalec, masło klarowane lub fryturę, będąca mieszanką różnych rodzajów tłuszczu o wysokim stopniu dymienia.

W Europie obróbka żywności typu deep frying stała się ogromnie popularna dopiero w XX wieku. Wtedy właśnie powstał termin “deep frying”. Do powstania mody na deep frying przyczyniła się coraz większa popularność frytek, które wymyślono pod koniec XVIII wieku.

Jednak historycznie metod ta znana była już 2 tysiące lat p.n.e w starożytnym Kanaanie. Gorący tłuszcz używano do smażenie w starożytnej Grecji. W średniowiecznej Hiszpanii i Portugalii gorący olej stosowano do przyrządzania ryb. Już w starożytności smażenie na głębokim tłuszczu znane było na Dalekim Wschodzie. Aby oszczędzać tłuszcz wynaleziono tam sposób smażenia w woku, aby zużywać mniej tłuszczu.

Uwielbiamy pyszne dania tłuste i miękkie z chrupiącą skórką. Jednak nie są to potrawy zdrowe. Dania smażenie na głębokim tłuszczu są kaloryczne i tuczące. Ponadto są one prozapalne i mogą obniżać odporność. Kupując tego rodzaju dania w restauracji, szczególnie typu fast food, nie mamy pewności, czy frytkownica była czysta, a frytura świeża.

Jakie potrawy przygotowujemy poprzez smażenie na głębokim tłuszczu

W Polsce smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zbyt popularne, gdyż jest to metoda dość kosztowna i pracochłonna, jak również dość niebezpieczna. Opary oleju brudzą meble, a nawet sufit. Naczynia są trudne do umycia. Obecnie jednak przygotowanie potraw na głębokim tłuszczu ułatwia frytkownica, która pozwala bezpiecznie i wygodnie przygotować nie tylko frytki ale także wiele innych dań, jak smażone ryby, krążki cebulowe, tempura, pączki serowe, faworki i wiele innych.

W klasycznej kuchni polskiej na głębokim tłuszczu przygotowujemy tylko dwie popularne potrawy, czyli pączki i faworki. Jeszcze w XX wieku te pyszne ciastka robiono w domu, jednak tylko raz do roku, przed tłustym czwartkiem. Na świecie pączki zdobyły ogromną popularność jako słodka przekąska. Do najpopularniejszych należą amerykańskie donaty, czy hiszpańskie churros.

Sposób smażenia na gorącym oleju wykorzystuje się głównie do smażenia ryb, warzyw i dań mącznych. Gorący olej najczęściej stosuje się do smażenia mięsa w cieście, czego przykładem są sycylijskie arancini. Najbardziej znanym na świecie daniem przygotowywanym na głębokim tłuszczu jest brytyjska ryba z frytkami.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto