Ragout wołowe

Opublikowano: 22.08.2023 r., 15:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ragout wołowe w garnku
Ragout wołowe
Ragout wołowe to idealne danie jednogarnkowe. Idealnie smakuje z ryżem, makaronem i pieczywem, dlatego to świetny pomysł na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
449 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwica wołowa mielona (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (240 g)
  • Passata pomidorowa (500 g)
  • Fasola czerwona (300 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, bazylia
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na ragout wołowe krok po kroku

Paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Do garnka z grubym dnem wlej oliwę i zeszklij na nim cebulę.

Pod koniec podsmażania dodaj czosnek pokrojony w plasterki.

Dodaj przyprawy (bez soli) i razem chwilę podsmażaj. Następnie dodaj przygotowaną paprykę.

Gdy papryka stanie się miękka, dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.

Dolej 1/4 szklanki wody i dopraw solą. Duś pod przykryciem przez kilka minut.

W międzyczasie odcedź ciecierzycę i fasolę.

Strączki dodaj do mięsa i wlej passatę.

Gotuj razem przez 30 minut. Jeśli robi się zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.

Gotowe danie podaj z ryżem, makaronem lub pieczywem.

Jak oceniasz przepis na ragout wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat ragout wołowego

Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb.

Ragout wołowe to idealne danie jednogarnkowe. Idealnie smakuje z ryżem, makaronem i pieczywem, dlatego to świetny pomysł na obiad.

Ten sprawdzony przepis na ragout wołowe jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wlej oliwę i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec podsmażania dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj przyprawy (bez soli) i razem chwilę podsmażaj. Następnie dodaj przygotowaną paprykę. Gdy papryka stanie się miękka, dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor. Dolej 1/4 szklanki wody i dopraw solą. Duś pod przykryciem przez kilka minut. W międzyczasie odcedź ciecierzycę i fasolę. Strączki dodaj do mięsa i wlej passatę. Gotuj razem przez 30 minut. Jeśli robi się zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Gotowe danie podaj z ryżem, makaronem lub pieczywem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ragout wołowe, tak by było najlepsze.

Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Należy unikać soli podczas przygotowania mięsa, by nie stało się twarde podczas obróbki cieplnej.

Stek wołowy to element wołowiny pochodzący z części grzbietowej. Ma włóknistą budowę, błonki i okalającą warstwę tłuszczu. Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane ze względów zdrowotnych, to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D. To także bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego, które odpowiada za prawidłową pracę i rozrost mięśni. By w pełni korzystać z dobrodziejstw wartości odżywczych produktów należy spożywać różnorodne produkty.

Alergeny w ragout wołowym

Lista alergenów dla ragout wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ragout wołowe

Wartości odżywcze ragout wołowego

na 100g gotowej potrawy

W wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D. To także bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego, które odpowiada za prawidłową pracę i rozrost mięśni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
136.29
449.76
Białko (g)
10.54
34.77
Fenyloalanina (mg)
0.47
1.55
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
15.33
50.59
Węglowodany przyswajalne (g)
11.91
39.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.42
11.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
3.93
12.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
5.61
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
7.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.72
5.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
1.67
Cholesterol (mg)
23.40
77.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
25.46
84.02
Witamina B6 (mg)
0.29
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.26
Witamina C (mg)
19.03
62.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.97
3.20
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.45
Ryboflawina (mg)
0.16
0.52
Niacyna (mg)
3.36
11.08
Foliany (µg (mcg))
77.98
257.33
Beta karoten (µg (mcg))
273.11
901.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
105.32
347.56
Potas (mg)
460.20
1518.66
Wapń (mg)
27.65
91.25
Fosfor (mg)
148.37
489.62
Magnez (mg)
38.71
127.74
Żelazo (mg)
1.88
6.20
Cynk (mg)
1.32
4.35
Miedź (mg)
0.24
0.81
Mangan (mg)
0.32
1.06
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ragout wołowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ragout wołowego

Koszt składników
165.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
600 g
mielona
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
72.00
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ciecierzyca konserwowa
240 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 240 g
Passata pomidorowa
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Fasola czerwona
300 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 300 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
165.50