Karmelizowanie

Karmelizowanie - opis metody, wykorzystanie w kuchni, przepisy, porady

Karmelizowanie stanowi proces chemiczny, w wyniku którego cukier zamienia się w karmel. Pod wpływem wysokiej temperatury cukier traci wodę i nabiera brązowego koloru. Podobnie jak, na przykład, marynowanie, czy ucieranie, proces ten znalazł zastosowanie w kuchni. Karmelizowanie wykorzystuje się w dwojaki sposób. Prawie wszystkie produkty spożywcze zawierają cukier, dlatego też prażenie, smażenie lub pieczenie sprawia, że warzywa, owoce i inne produkty pokrywają się brązową skórką, a ich smak się wzbogaca. Inny sposób wykorzystania karmelizacji to pokrywanie warzyw i owoców cienką warstwą skarmelizowanego cukru, celem poprawy smaku i uzyskania ciekawej, błyszczącej powłoki.

Wyróżnione przepisy na potrawy karmelizowane

Pozostałe przepisy na potrawy karmelizowane

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Karmelizowanie - opis metody, wykorzystanie w kuchni, przepisy, porady

Widzisz nieraz słodycze udekorowanie orzechami lub owocami pokrytymi błyszczącą powłoką w pięknym, brązowym kolorze. Służy temu technika karmelizacji, która uatrakcyjnia wygląd produktów. Karmelizowanie, podobnie jak marynowanie, czy ucieranie, to znana od wieków technika kulinarna. Przedstawiamy na czym polega proces karmelizowania. Poznaj przepis jak stosować cukier, aby owoce, warzywa przybrały piękny, brązowy kolor, tak aby zachwycić gości na imprezie niezwykłymi słodyczami.

Co to jest karmelizacja?

Na czym polega karmelizowanie i do czego służy

Karmelizacja stanowi proces usuwania wody z cukru poprzez działanie wysokiej temperatury. W wyniku tego powstają różne związki chemiczne, a w efekcie zaś powstaje karmel, który ma brązowy kolor i lekko orzechowy smak. Proces ten nie jest do końca poznany.

Do czego służy karmelizowanie w sztuce kulinarnej? Podobnie jak ucieranie, czy marynowanie, proces ten stał się jedną z technik kulinarnych. Co ciekawe, proces karmelizacji został odkryty i wykorzystany do sztuki kulinarnej w Chinach. Karmelizowane produkty nabierają lekko brązowego koloru, stają się ładnie błyszczące, zaś ich smak wzbogaca się o orzechową nutę i staje się niepowtarzalny.

Karmelizowanie to łatwa technika kulinarna, w wyniku której pokrywamy produkty cienką warstwą karmelu, który powstaje przez podgrzewanie cukru. Innym rodzajem karmelizacji jest podsmażanie warzyw i owoców bez dodatku cukru, tak aby ich skórka się zarumieniła. Dzieje się tak z powodu cukru znajdującego się naturalnie w warzywach, owocach i innych produktach. Ponieważ cukier znajduje się prawie we wszystkich produktach spożywczych, wskutek porażenia, smażenia lub pieczenia ich skórka przybiera brązowy kolor. Przykładem jest brązowa skórka na chlebie lub smażonym mięsie. Najłatwiej jest skarmelizować w ten sposób marchew, która zawiera dużo cukru. Karmelizuje się również cukier zawarty w cebuli cukrowej, z której powstaje także konfitura.

Jakie produkty są karmelizowane i jaki cukier jest najlepszy

Karmel dodaje się do napojów. Służy też do zabarwiania napojów alkoholowych lub kawy, jak również do dekoracji ciast i słodyczy. Sprawdza się w daniach na słodko i na słono. Przykładem są babeczki z karmelizowanymi orzechami lub migdałami lub bitki z karmelizowanymi jabłkami.

Karmelizuje się takie produkty spożywcze jak:

  • warzywa,
  • owoce,
  • orzechy,
  • migdały.

Każdy cukier karmelizuje się w innej temperaturze. Do celów kulinarnych używa się zwykłego cukru białego oraz ciemnego cukru trzcinowego. Cukier trzcinowy daje bardziej intensywny smak i kolor. Można również mieszać oba rodzaje cukru. Danie będzie zdrowsze, jeśli do karmelizacji, zamiast cukru, użyjemy syropu klonowego, melasy lub miodu.

Najlepszy przepis na karmelizowane potrawy

Jak karmelizować warzywa i owoce

Praktycznie wszystkie warzywa można karmelizować. Bierzemy warzywa świeże i jędrne. Twardsze warzywa lepiej najpierw obgotować lub podsmażyć. Do karmelizacji nadają się także warzywa gotowane, na przykład z rosołu. Do najpopularniejszych dań należy karmelizowana marchewka, cebula, brukselka lub pietruszka. Co ciekawe, z karmelizowanej cebuli powstaje pyszna konfitura, która świetnie pasuje do mięsa i serów. Spośród owoców, powodzeniem cieszą się karmelizowane jabłka, gruszki lub banany.

Karmelizowane warzywa i owoce robimy na patelni lub w piekarniku. Podsmażamy warzyw i owoce, a następnie dodajemy cukier oraz przyprawy i inne dodatki, jak sok z cytryny, ocet balsamiczny lub sos sojowy. Karmelizacja zachodzi również w piekarniku. W tym celu robimy marynatę z dodatkiem cukru lub miodu i zalewamy nią warzywa przed pieczeniem.

Do deserów i dań na słodko karmelizujemy orzechy, migdały i owoce. Aby skarmelizować cukier wystarczy podsmażyć go na patelni z odrobiną wody. Karmel używamy do dekoracji deserów, lizaków lub jako polewę do ciast i słodyczy. W podobny sposób karmelizujemy orzechy, migdały i owoce. Należy je podsmażyć, następnie posypać cukrem i zalać wodą. Następnie podgrzewamy je na małym ogniu, aż woda odparuje a cukier zmieni kolor na brązowy.

Czy można karmelizować mięso

Do klasyki kulinarnej należą bitki z karmelizowaną cebulą lub bitki z karmelizowanym jabłkiem, ale czy można karmelizować mięso? Mimo, że karmelizowanie kojarzy się z daniami na słodko, można ten proces wykorzystać także do karmelizowania mięsa. Tego rodzaju technika kulinarna od wieków wykorzystywana była w Chinach, gdzie uzyskuje się mięso o niepowtarzalnym smaku.

Do karmelizowania najlepiej nadaje się wieprzowina. Karmelizowany schab lub polędwiczki wieprzowe możemy zrobić na patelni lub w piekarniku dzięki zastosowaniu polewy z dodatkiem cukru lub miodu. Świetnie pasują do dań typu orientalnego oraz wykwintnych dań z warzywami. Natomiast karmelizowana szynka idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto