Przepis na pierogi z zielonymi brzegami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Szpinak 150 g
- Boczek wędzony bez kości 90 g
- Suszone pomidory 25 g
- Olej rzepakowy 15 ml
- Ser mozzarella light 125 g
- Ser Feta 50 g
Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na kilka chwil do zmięknięcia.
Boczek bardzo drobno pokrój (w kostkę). Zarumień na patelni wraz z jednym, posiekanym ząbkiem czosnku.
Dodaj odcedzone z wody suszone pomidory pokrojone w małą kosteczkę.
Smaż chwilę i dodaj pokrojony w paski świeży szpinak (użyj 125 g).
Całość podsmaż do zmięknięcia liści. Ostudź.
Pokrój sery w drobną kostkę i wymieszaj z farszem.
Pozostałe 25 g szpinaku zblenduj blenderem jak najdrobniej.
Zacznij gotować wodę do gotowania pierogów na minimalnym ogniu. Dodaj łyżkę oleju, opcjonalnie posól.
Zrób dwa ciasta. Jasne: na stolnicę wsyp 110 g mąki, dodaj 5 g oleju oraz 65 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto pierogowe aż będzie elastyczne i owiń w ściereczkę.
Zielone ciasto: na stolnicę wsyp 90 g mąki, dodaj zblendowany szpinak, 10 g oleju oraz 35 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto jak wyżej na elastyczną masę.
Na stolnicę wsyp troszkę mąki i rozwałkuj zielone ciasto na kształt prostokąta (szerokość około 7 cm, długość około 12 cm, grubość około 0,5 cm).
Z jasnego ciasta zrób wałek, który będzie miał taką samą długość jak ciasto szpinakowe.
Ciasto szpinakowe zwilż lekko wodą (dłonie zmocz w wodzie i całe ciasto lekko nasmaruj wodą).
Na cieście szpinakowym ułóż wałek z ciasta jasnego i owiń ciastem szpinakowym ciasto jasne.
Zacznij wałkować ciasto dłoniami — ma powstać wałek. Ciasto zielone ma się dobrze połączyć z ciastem jasnym. Przy okazji wydłużaj wałek, powinien mieć około 4-5 cm średnicy. Ciasto jest dobre, gdy widzisz, że na łączeniach ciasto się dobrze zespoliło.
Wałek pokrój tak jak kopytka — poduszeczka powinna mieć około 3 cm długości.
Całą stolnicę obsyp mąką — to ważne, by nie kłaść pierogów na nieobsypanej stolnicy, ponieważ się przyklei.
Zacznij lepić pierogi. Każdą poduszeczkę zacznij rozpłaszczać. Ciasto jasne ma być w środku, zielone zaś na brzegach. Finalnie ma powstać okrąg jak na zwykłe pierogi.
Nadziewaj okrągłe płaty farszem i zlepiaj brzegi.
Włóż pierogi do gotującej się wody, lekko zamieszaj i gotuj 1-2 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.
Pierogi wyjmij łyżką cedzakową.
Najlepiej jeść, gdy są gorące.
Często zadawane pytania
-
Pierogi ruskie
-
Zupa grzybowa
-
Schab ze śliwkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Schab w sosie własnym
-
Kurczak na butelce
-
Pieczeń wołowa
-
Zupa zacierkowa
-
Pierogi z truskawkami
-
Żołądki drobiowe
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Ser smażony
-
Zupa klopsowa
-
Szponder wołowy
-
Karkówka w sosie własnym
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Pyszne obiady

(liczba kalorii)
Pierogi z zielonymi brzegami - cechy przepisu
Więcej o pierogach z zielonymi brzegami
Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda? Te pierogi są inne niż wszystkie. Mają piękne, zielone brzegi. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudny przepis, ale wymaga poświęcenia czasu. Jeżeli zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób uzyskać taki efekt – oto podpowiedź. Sprawdź ten świetny przepis na pierogi z zielonymi brzegami. Najlepsze są gorące, gdy ser się ciągnie. Zaskocz wszystkich i przygotuj te pyszne pierogi.
Przepis na pierogi z zielonymi brzegami opracowałam na podstawie ulubionego połączenia składników. Zastanawiałam się, w jaki sposób uzyskać ten wyjątkowy efekt połączenia dwóch kolorów ciasta. Przygotowałam prosty instruktaż, który pomoże Ci odmienić Twoje zwykłe pierogi. Smakują obłędnie, ponieważ mają super farsz. Znajdziesz w nich boczek, czosnek, ser mozzarella, ser feta, suszone pomidory oraz cebulę. Są przepyszne. Takie wyjątkowe pierogi z pewnością wzbudzą zachwyt.
W jaki sposób zrobić pyszne pierogi z zielonymi brzegami? Zacznij od farszu, by zdążył przestygnąć. Składniki na farsz powinny być drobno pokrojone, by dało się wygodnie lepić pierogi. Zalecam, by do przepisu na pierogi z zielonymi brzegami użyć sera typu feta, prawdziwego (jest twardszy i bardziej zbity). Dzięki temu w farszu nie wydziela się nadmierna ilość soków. Składniki należy też dobrze podsmażyć, by zminimalizować wydzielającą się wodę z produktów. Ewentualny nadmiar usuń – nie będzie się dobrze lepiło pierogów, gdy będzie zbyt duża ilość wody w farszu. Nie trzeba dodawać soli, ale to kwestia indywidualna. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta, a raczej dwóch ciast. Jedno ciasto ma być jasne, drugie natomiast w kolorze zielonym. Wyrób ciasto jasne i odstaw. Zblenduj resztę szpinaku i wymieszaj ze składnikami ciasta zielonego. Wyrób. Z ciasta zielonego należy zrobić cienki prostokąt, z jasnego wałek. Bardzo ważne jest, by zielone ciasto nawilżyć wodą. Dzięki temu świetnie zwiąże się z jasnym ciastem. Owiń jasne ciasto zielonym i następnie wałkuj dłoniami. Ciasto ma się dobrze zespolić, a także wydłużyć. Pokrój wałek jak na kopytka, rozpłaszcz (białe w środku, zielone na zewnątrz) i lep pierogi.
Stolnica musi być podsypana mąką – ciasto przywiera do niepodsypanej stolnicy.
Gotuj pierogi w wodzie z olejem (i opcjonalnie z solą). Pierogi z zielonymi brzegami gotować należy do 2 minut po wypłynięciu pierogów. Po wrzuceniu pierogów należy wszystko wymieszać delikatnie, by nie przywarły do dna.
Wartości odżywcze pierogów z zielonymi brzegami
Energia i białka
(327g)
Węglowodany w pierogach z zielonymi brzegami
(327g)
Tłuszcze
(327g)
Witaminy w przepisie na pierogi z zielonymi brzegami
(327g)
Składniki mineralne w przepisie na pierogi z zielonymi brzegami
(327g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogach z zielonymi brzegami
Lista alergenów dla pierogów z zielonymi brzegami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
- Ser Feta