Przepis na pierogi z zielonymi brzegami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, blender, stolnica, wałek

Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na kilka chwil do zmięknięcia.

Boczek bardzo drobno pokrój (w kostkę). Zarumień na patelni wraz z jednym, posiekanym ząbkiem czosnku.

Dodaj odcedzone z wody suszone pomidory pokrojone w małą kosteczkę.

Smaż chwilę i dodaj pokrojony w paski świeży szpinak (użyj 125 g).

Całość podsmaż do zmięknięcia liści. Ostudź.

Pokrój sery w drobną kostkę i wymieszaj z farszem.

Pozostałe 25 g szpinaku zblenduj blenderem jak najdrobniej.

Zacznij gotować wodę do gotowania pierogów na minimalnym ogniu. Dodaj łyżkę oleju, opcjonalnie posól.

Zrób dwa ciasta. Jasne: na stolnicę wsyp 110 g mąki, dodaj 5 g oleju oraz 65 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto pierogowe aż będzie elastyczne i owiń w ściereczkę.

Zielone ciasto: na stolnicę wsyp 90 g mąki, dodaj zblendowany szpinak, 10 g oleju oraz 35 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto jak wyżej na elastyczną masę.

Na stolnicę wsyp troszkę mąki i rozwałkuj zielone ciasto na kształt prostokąta (szerokość około 7 cm, długość około 12 cm, grubość około 0,5 cm).

Z jasnego ciasta zrób wałek, który będzie miał taką samą długość jak ciasto szpinakowe.

Ciasto szpinakowe zwilż lekko wodą (dłonie zmocz w wodzie i całe ciasto lekko nasmaruj wodą).

Na cieście szpinakowym ułóż wałek z ciasta jasnego i owiń ciastem szpinakowym ciasto jasne.

Zacznij wałkować ciasto dłoniami — ma powstać wałek. Ciasto zielone ma się dobrze połączyć z ciastem jasnym. Przy okazji wydłużaj wałek, powinien mieć około 4-5 cm średnicy. Ciasto jest dobre, gdy widzisz, że na łączeniach ciasto się dobrze zespoliło.

Wałek pokrój tak jak kopytka — poduszeczka powinna mieć około 3 cm długości.

Całą stolnicę obsyp mąką — to ważne, by nie kłaść pierogów na nieobsypanej stolnicy, ponieważ się przyklei.

Zacznij lepić pierogi. Każdą poduszeczkę zacznij rozpłaszczać. Ciasto jasne ma być w środku, zielone zaś na brzegach. Finalnie ma powstać okrąg jak na zwykłe pierogi.

Nadziewaj okrągłe płaty farszem i zlepiaj brzegi.

Włóż pierogi do gotującej się wody, lekko zamieszaj i gotuj 1-2 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową.

Najlepiej jeść, gdy są gorące.

Pierogi z zielonymi brzegami
Pierogi z zielonymi brzegami
Koszt przygotowania dania
17.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
885 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Pierogi z zielonymi brzegami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z zielonymi brzegami

Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda? Te pierogi są inne niż wszystkie. Mają piękne, zielone brzegi. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudny przepis, ale wymaga poświęcenia czasu. Jeżeli zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób uzyskać taki efekt – oto podpowiedź. Sprawdź ten świetny przepis na pierogi z zielonymi brzegami. Najlepsze są gorące, gdy ser się ciągnie. Zaskocz wszystkich i przygotuj te pyszne pierogi.

Przepis na pierogi z zielonymi brzegami opracowałam na podstawie ulubionego połączenia składników. Zastanawiałam się, w jaki sposób uzyskać ten wyjątkowy efekt połączenia dwóch kolorów ciasta. Przygotowałam prosty instruktaż, który pomoże Ci odmienić Twoje zwykłe pierogi. Smakują obłędnie, ponieważ mają super farsz. Znajdziesz w nich boczek, czosnek, ser mozzarella, ser feta, suszone pomidory oraz cebulę. Są przepyszne. Takie wyjątkowe pierogi z pewnością wzbudzą zachwyt.

W jaki sposób zrobić pyszne pierogi z zielonymi brzegami? Zacznij od farszu, by zdążył przestygnąć. Składniki na farsz powinny być drobno pokrojone, by dało się wygodnie lepić pierogi. Zalecam, by do przepisu na pierogi z zielonymi brzegami użyć sera typu feta, prawdziwego (jest twardszy i bardziej zbity). Dzięki temu w farszu nie wydziela się nadmierna ilość soków. Składniki należy też dobrze podsmażyć, by zminimalizować wydzielającą się wodę z produktów. Ewentualny nadmiar usuń – nie będzie się dobrze lepiło pierogów, gdy będzie zbyt duża ilość wody w farszu. Nie trzeba dodawać soli, ale to kwestia indywidualna. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta, a raczej dwóch ciast. Jedno ciasto ma być jasne, drugie natomiast w kolorze zielonym. Wyrób ciasto jasne i odstaw. Zblenduj resztę szpinaku i wymieszaj ze składnikami ciasta zielonego. Wyrób. Z ciasta zielonego należy zrobić cienki prostokąt, z jasnego wałek. Bardzo ważne jest, by zielone ciasto nawilżyć wodą. Dzięki temu świetnie zwiąże się z jasnym ciastem. Owiń jasne ciasto zielonym i następnie wałkuj dłoniami. Ciasto ma się dobrze zespolić, a także wydłużyć. Pokrój wałek jak na kopytka, rozpłaszcz (białe w środku, zielone na zewnątrz) i lep pierogi.

Stolnica musi być podsypana mąką – ciasto przywiera do niepodsypanej stolnicy.

Gotuj pierogi w wodzie z olejem (i opcjonalnie z solą). Pierogi z zielonymi brzegami gotować należy do 2 minut po wypłynięciu pierogów. Po wrzuceniu pierogów należy wszystko wymieszać delikatnie, by nie przywarły do dna.

Wartości odżywcze pierogów z zielonymi brzegami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(327g)
Energia (kalorie)
270.79 kcal
885.50 kcal
Białko
16.08 g
52.57 g

Węglowodany w pierogach z zielonymi brzegami

Na 100g
Na porcję
(327g)
Węglowodany
26.51 g
86.70 g
Węglowodany przyswajalne
25.54 g
83.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(327g)
Tłuszcz
11.45 g
37.43 g
Tłuszcze nasycone
5.84 g
19.11 g
Tłuszcze nienasycone
5.60 g
18.32 g

Witaminy w przepisie na pierogi z zielonymi brzegami

Na 100g
Na porcję
(327g)
Witamina B6
0.19 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
1.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna
4.03 mg
13.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany
93.74 µg (mcg)
306.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z zielonymi brzegami

Na 100g
Na porcję
(327g)
Sód
500.47 mg
1636.55 mg
Potas
370.66 mg
1212.07 mg
Wapń
206.93 mg
676.67 mg
Fosfor
141.71 mg
463.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez
42.17 mg
137.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo
2.84 mg
9.29 mg
Cynk
1.16 mg
3.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z zielonymi brzegami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z zielonymi brzegami

Lista alergenów dla pierogów z zielonymi brzegami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
    • Ser Feta

Cena przygotowania pierogów z zielonymi brzegami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Szpinak
150 g
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Boczek wędzony bez kości
90 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.05
Za 90 g
Suszone pomidory
25 g
8.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 25 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na pierogi z zielonymi brzegami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób