Pierogi z zielonymi brzegami

Opublikowano: 19.10.2022 r., 10:55 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z zielonymi brzegami
Pierogi z zielonymi brzegami
Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda?
Przygotowanie 60 min
885 kcal
Kcal w porcji
327 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Szpinak (150 g)
  • Boczek wędzony bez kości (90 g)
  • Suszone pomidory (25 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Ser mozzarella light (125 g)
  • Ser Feta (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, blender, stolnica, wałek

Przepis na pierogi z zielonymi brzegami krok po kroku

Pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na kilka chwil do zmięknięcia.

Boczek bardzo drobno pokrój (w kostkę). Zarumień na patelni wraz z jednym, posiekanym ząbkiem czosnku.

Dodaj odcedzone z wody suszone pomidory pokrojone w małą kosteczkę.

Smaż chwilę i dodaj pokrojony w paski świeży szpinak (użyj 125 g).

Całość podsmaż do zmięknięcia liści. Ostudź.

Pokrój sery w drobną kostkę i wymieszaj z farszem.

Pozostałe 25 g szpinaku zblenduj blenderem jak najdrobniej.

Zacznij gotować wodę do gotowania pierogów na minimalnym ogniu. Dodaj łyżkę oleju, opcjonalnie posól.

Zrób dwa ciasta. Jasne: na stolnicę wsyp 110 g mąki, dodaj 5 g oleju oraz 65 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto pierogowe aż będzie elastyczne i owiń w ściereczkę.

Zielone ciasto: na stolnicę wsyp 90 g mąki, dodaj zblendowany szpinak, 10 g oleju oraz 35 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto jak wyżej na elastyczną masę.

Na stolnicę wsyp troszkę mąki i rozwałkuj zielone ciasto na kształt prostokąta (szerokość około 7 cm, długość około 12 cm, grubość około 0,5 cm).

Z jasnego ciasta zrób wałek, który będzie miał taką samą długość jak ciasto szpinakowe.

Ciasto szpinakowe zwilż lekko wodą (dłonie zmocz w wodzie i całe ciasto lekko nasmaruj wodą).

Na cieście szpinakowym ułóż wałek z ciasta jasnego i owiń ciastem szpinakowym ciasto jasne.

Zacznij wałkować ciasto dłoniami — ma powstać wałek. Ciasto zielone ma się dobrze połączyć z ciastem jasnym. Przy okazji wydłużaj wałek, powinien mieć około 4-5 cm średnicy. Ciasto jest dobre, gdy widzisz, że na łączeniach ciasto się dobrze zespoliło.

Wałek pokrój tak jak kopytka — poduszeczka powinna mieć około 3 cm długości.

Całą stolnicę obsyp mąką — to ważne, by nie kłaść pierogów na nieobsypanej stolnicy, ponieważ się przyklei.

Zacznij lepić pierogi. Każdą poduszeczkę zacznij rozpłaszczać. Ciasto jasne ma być w środku, zielone zaś na brzegach. Finalnie ma powstać okrąg jak na zwykłe pierogi.

Nadziewaj okrągłe płaty farszem i zlepiaj brzegi.

Włóż pierogi do gotującej się wody, lekko zamieszaj i gotuj 1-2 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową.

Najlepiej jeść, gdy są gorące.

Jak oceniasz przepis na pierogi z zielonymi brzegami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat pierogów z zielonymi brzegami

Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda? Te pierogi są inne niż wszystkie. Mają piękne, zielone brzegi. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudny przepis, ale wymaga poświęcenia czasu. Jeżeli zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób uzyskać taki efekt – oto podpowiedź. Sprawdź ten świetny przepis na pierogi z zielonymi brzegami. Najlepsze są gorące, gdy ser się ciągnie. Zaskocz wszystkich i przygotuj te pyszne pierogi.

Przepis na pierogi z zielonymi brzegami opracowałam na podstawie ulubionego połączenia składników. Zastanawiałam się, w jaki sposób uzyskać ten wyjątkowy efekt połączenia dwóch kolorów ciasta. Przygotowałam prosty instruktaż, który pomoże Ci odmienić Twoje zwykłe pierogi. Smakują obłędnie, ponieważ mają super farsz. Znajdziesz w nich boczek, czosnek, ser mozzarella, ser feta, suszone pomidory oraz cebulę. Są przepyszne. Takie wyjątkowe pierogi z pewnością wzbudzą zachwyt.

W jaki sposób zrobić pyszne pierogi z zielonymi brzegami? Zacznij od farszu, by zdążył przestygnąć. Składniki na farsz powinny być drobno pokrojone, by dało się wygodnie lepić pierogi. Zalecam, by do przepisu na pierogi z zielonymi brzegami użyć sera typu feta, prawdziwego (jest twardszy i bardziej zbity). Dzięki temu w farszu nie wydziela się nadmierna ilość soków. Składniki należy też dobrze podsmażyć, by zminimalizować wydzielającą się wodę z produktów. Ewentualny nadmiar usuń – nie będzie się dobrze lepiło pierogów, gdy będzie zbyt duża ilość wody w farszu. Nie trzeba dodawać soli, ale to kwestia indywidualna. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta, a raczej dwóch ciast. Jedno ciasto ma być jasne, drugie natomiast w kolorze zielonym. Wyrób ciasto jasne i odstaw. Zblenduj resztę szpinaku i wymieszaj ze składnikami ciasta zielonego. Wyrób. Z ciasta zielonego należy zrobić cienki prostokąt, z jasnego wałek. Bardzo ważne jest, by zielone ciasto nawilżyć wodą. Dzięki temu świetnie zwiąże się z jasnym ciastem. Owiń jasne ciasto zielonym i następnie wałkuj dłoniami. Ciasto ma się dobrze zespolić, a także wydłużyć. Pokrój wałek jak na kopytka, rozpłaszcz (białe w środku, zielone na zewnątrz) i lep pierogi.

Stolnica musi być podsypana mąką – ciasto przywiera do niepodsypanej stolnicy.

Gotuj pierogi w wodzie z olejem (i opcjonalnie z solą). Pierogi z zielonymi brzegami gotować należy do 2 minut po wypłynięciu pierogów. Po wrzuceniu pierogów należy wszystko wymieszać delikatnie, by nie przywarły do dna.

Alergeny w pierogach z zielonymi brzegami

Lista alergenów dla pierogów z zielonymi brzegami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
    • Ser Feta

Wartości odżywcze pierogów z zielonymi brzegami

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera boczek, który dostarcza nasycone kwasy tłuszczowe (nie zaleca się nadmiernej podaży m.in. w chorobach układu krążenia). Szpinak to źródło kwasu szczawiowego, który nie jest wskazany w chorobach nerek lub dnie moczanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(327g)
Energia (kcal)
270.79
885.50
Białko (g)
16.08
52.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(327g)
Węglowodany (g)
26.51
86.70
Węglowodany przyswajalne (g)
25.54
83.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(327g)
Tłuszcz (g)
11.45
37.43
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
19.11
Tłuszcze nienasycone (g)
5.60
18.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(327g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.03
13.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
93.74
306.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(327g)
Sód (mg)
500.47
1636.55
Potas (mg)
370.66
1212.07
Wapń (mg)
206.93
676.67
Fosfor (mg)
141.71
463.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.17
137.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.84
9.29
Cynk (mg)
1.16
3.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z zielonymi brzegami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z zielonymi brzegami

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Boczek wędzony bez kości
90 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.05
Za 90 g
Suszone pomidory
25 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 25 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
43.50