Wafle przekładane masą z mleka w proszku
- Cukier (150 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mleko w proszku - 2 szklanki (220 g)
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (170 g)
Przepis na wafle przekładane masą z mleka w proszku krok po kroku
Do garnka włóż masło, dodaj do niego cukier oraz pół szklanki wody. Składniki gotuj do momentu rozpuszczenia się masła.
Następnie do masy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Masę pozostaw do wystudzenia.
Do zimnej masy dodaj mleko w proszku i wymieszaj przy pomocy miksera.
Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia, aby obciążyć wafle.
Tak przygotowane wafle wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Wafle muszą zmięknąć, więc najlepiej przygotuj je dzień wcześniej.
Więcej informacji na temat wafli przekładanych masą z mleka w proszku
Wafle przekładane masą z mleka w proszku to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe wafle warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Krem z mleka w proszku do wafli jest wysokokaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie. Sprawdzony przepis na wafle przekładane masą z mleka w proszku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, masło, kakao, mleko w proszku oraz wafle tortowe.
A jak zrobić wafle przekładane masą z mleka w proszku? Do garnka włóż masło, dodaj do niego cukier oraz pół szklanki wody. Składniki gotuj do momentu rozpuszczenia się masła. Następnie do masy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Masę pozostaw do wystudzenia. Do zimnej masy dodaj mleko w proszku i wymieszaj przy pomocy miksera. Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia, aby obciążyć wafle. Tak przygotowane wafle wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Wafle muszą zmięknąć, więc najlepiej przygotuj je dzień wcześniej.
Kakao to produkt pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z kakaowce, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najbardziej popularne jest jako dodatek do słodkich wypieków.
Podsumowując: krem do wafli z mleka w proszku można wykorzystać, aby przełożyć andruty lub wafle tortowe. Pyszne wafle są dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wafle przekładane masą kakaową z mlekiem w proszku świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Wafle warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w waflach przekładanych masą z mleka w proszku
Lista alergenów dla wafli przekładanych masą z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko w proszku
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
Wartości odżywcze wafli przekładanych masą z mleka w proszku
Wafle przekładane masą z mleka w proszku to doskonała propozycja na smaczny deser bez pieczenia. Wafle zawieraj sporą ilość kalorii, dlatego warto ograniczyć je w diecie.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.