Wafle przekładane masą z mleka w proszku

Opublikowano: 21.09.2023 r., 11:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wafle przekładane masą z mleka w proszku podane na przezroczystym talerzyku.
Wafle przekładane masą z mleka w proszku
Wafle przekładane masą z mleka w proszku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na przekąskę.
Przygotowanie 20 min
344 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier (150 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mleko w proszku 2 szklanki (220 g)
  • Wafle tortowe 1 opakowanie (170 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser

Przepis na wafle przekładane masą z mleka w proszku krok po kroku

Do garnka włóż masło, dodaj do niego cukier oraz pół szklanki wody. Składniki gotuj do momentu rozpuszczenia się masła.

Następnie do masy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Masę pozostaw do wystudzenia.

Do zimnej masy dodaj mleko w proszku i wymieszaj przy pomocy miksera.

Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia, aby obciążyć wafle.

Tak przygotowane wafle wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Wafle muszą zmięknąć, więc najlepiej przygotuj je dzień wcześniej.

Jak oceniasz przepis na wafle przekładane masą z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat wafli przekładanych masą z mleka w proszku

Wafle przekładane masą z mleka w proszku to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe wafle warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Krem z mleka w proszku do wafli jest wysokokaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie. Sprawdzony przepis na wafle przekładane masą z mleka w proszku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, masło, kakao, mleko w proszku oraz wafle tortowe.

A jak zrobić wafle przekładane masą z mleka w proszku? Do garnka włóż masło, dodaj do niego cukier oraz pół szklanki wody. Składniki gotuj do momentu rozpuszczenia się masła. Następnie do masy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Masę pozostaw do wystudzenia. Do zimnej masy dodaj mleko w proszku i wymieszaj przy pomocy miksera. Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia, aby obciążyć wafle. Tak przygotowane wafle wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Wafle muszą zmięknąć, więc najlepiej przygotuj je dzień wcześniej.

Kakao to produkt pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z kakaowce, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najbardziej popularne jest jako dodatek do słodkich wypieków.

Podsumowując: krem do wafli z mleka w proszku można wykorzystać, aby przełożyć andruty lub wafle tortowe. Pyszne wafle są dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wafle przekładane masą kakaową z mlekiem w proszku świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Wafle warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w waflach przekładanych masą z mleka w proszku

Lista alergenów dla wafli przekładanych masą z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko w proszku
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Wartości odżywcze wafli przekładanych masą z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Wafle przekładane masą z mleka w proszku to doskonała propozycja na smaczny deser bez pieczenia. Wafle zawieraj sporą ilość kalorii, dlatego warto ograniczyć je w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
459.77
344.83
Białko (g)
13.32
9.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
54.03
40.52
Węglowodany przyswajalne (g)
34.17
25.62
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.51
2.63
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
22.43
16.82
Tłuszcze nasycone (g)
14.56
10.92
Tłuszcze nienasycone (g)
7.86
5.90
Cholesterol (mg)
54.43
40.82
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
129.04
96.78
Potas (mg)
578.56
433.92
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
374.16
280.62
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
0.67
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli przekładanych masą z mleka w proszku 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafli przekładanych masą z mleka w proszku

Koszt składników
30.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleko w proszku
220 g
2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.28
Za 220 g
Wafle tortowe
170 g
1 opakowanie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.63
Za 170 g
Koszt składników
30.90