Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną

Opublikowano: 09.05.2023 r., 9:08 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone
Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone
Poznaj przepis na piękny i pyszny tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną podany z owocami jagodowymi.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 120 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (300 g)
  • Sok z cytryny (3 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (17 g)
  • Maliny mrożone (150 g)
  • Truskawki mrożone (100 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, rondelek, 2 blachy do pieczenia

Przepis na tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną krok po kroku

Piekarnik nastaw na 160 stopni z włączoną opcją termoobiegu. Blachy do pieczenia wyłóż papierem.

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj ksylitol (ok. 200 g), cały czas ubijając, aż się rozpuści.

Do masy dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ubijaj delikatnie ok. 1 minuty.

Masę z białek wykładaj na blachy, wyłożone papierem tworząc okręgi o średnicy ok. 20 cm.

Wstaw do piekarnika i piecz 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 1,5 h.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki pozostawiając blaty w środku jeszcze na ok. 15 minut.

Przygotuj masę owocową: Maliny i truskawki rozmroź. Włóż do rondelka, dodaj 2 łyżki ksylitolu i podgrzewaj, mieszając. Gdy puszczą sok dodaj skrobię ziemniaczaną (1.5 łyżeczki), wymieszaj i zagotuj. Przełóż do miski i ostudź.

Mascarpone, śmietankę, ksylitol przełóż do miski i ubijaj mikserem, aż krem będzie puszysty i zwiększy swoją objętość.

Krem wyłóż na jeden z płatów bezowych, dodaj maliny i przykryj drugim płatem.

Udekoruj resztką kremu i malin.

Jak oceniasz przepis na tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat tortu bezowego z mascarpone i bitą śmietaną

Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Jest nie tylko smaczny, ale odpowiednio udekorowany pięknie prezentuje się na stole, dlatego sprawdzi się na wiele różnych okazji na przykład urodziny, komunie, wesela, czy sylwestra. Jego przygotowanie jest jednak dość czasochłonne, dlatego zaplanuj sobie to odpowiednio wcześnie, ponieważ niestety nie należy on do ciast, które bez problemu przygotujesz na ostatnią chwilę. Jak zrobić tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną, aby był naprawdę przepyszny i dobry na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie białek jaja, cukru lub ksylitolu, mąki ziemniaczanej, owoców, śmietanki kremówki oraz mascarpone. Polecamy zastąpić cukier ksylitolem, dzięki czemu beza będzie równie słodka i smaczna, a jednocześnie mniej kaloryczna, będzie charakteryzowała się również niższym indeksem glikemicznym. Do tortów bezowych najlepiej sprawdzają się kolorowe, lekko kwaśne owoce, na przykład jagodowe. W sezonie możesz wykorzystywać te świeże, a poza sezonem śmiało korzystaj z mrożonek. Możesz wykorzystywać tylko jeden rodzaj owoców, na przykład maliny lub truskawki, lub dowolnie je ze sobą mieszać i łączyć. Masę kremową do tortu bezowego przygotujesz, ubijając mascarpone ze śmietaną kremówką. Jeśli zależy Ci na jak największej trwałości i sztywności kremu możesz dodać do masy żelfix lub rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Samo przygotowanie poszczególnych warstw tortu jest bardzo proste, kluczowy jest jednak odpowiedni czas pieczenia. Kontroluj temperaturę, ponieważ zarówno za niska, jak i za wysoka, mogą sprawić, że bezy nie będą udane. Pamiętaj też, aby nie wyjmować placków bezowych z piekarnika od razu po zakończeniu czasu pieczenia. Lepiej zostawić je w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 15-20 minut. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić najlepszy tort bezowy z masą śmietankową i owocami, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo!

Alergeny w torcie bezowym z mascarpone i bitą śmietaną

Lista alergenów dla tortu bezowego z mascarpone i bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tortu bezowego z mascarpone i bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru tort ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
219.48
0.00
Białko (g)
3.14
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
29.04
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
28.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
14.11
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
14.04
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina C (mg)
6.69
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
36.10
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.49
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bezowego z mascarpone i bitą śmietaną 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bezowego z mascarpone i bitą śmietaną

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
300 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.20
Za 300 g
Sok z cytryny
3 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 3 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
17 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 17 g
Maliny mrożone
150 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 150 g
Truskawki mrożone
100 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 100 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koszt składników
72.50