Mikrofalówka - opis działania, wykorzystanie, ciekawostki
Mikrofalówka stała się jednym z najbardziej popularnych i tanich urządzeń kuchennych. Jej cena jest przystępna, a wielkość pozwala umieścić ją nawet w małej kuchni. Dowiedz się jak działa to urządzenie, zanim pierwsza mikrofalówka zagości w twojej kuchni. Opisujemy funkcje i działanie kuchenki mikrofalowej i rozwiewamy mity na temat jej szkodliwości.
Jak działa kuchenka mikrofalowa
Mikrofalówka - budowa, działanie i najważniejsze funkcje
Kuchenka mikrofalowa, mikrofalówka, w drugiej połowie XX wieku zrewolucjonizowała sposób wykonywania prac kuchennych, gdyż pozwalała na szybkie ogrzewanie żywności. Jej wynalazcą był amerykański inżynier Percy Spencer. Pierwsza mikrofalówka ukazała się na rynku w 1946 roku. W Polsce upowszechniła się w XXI wieku i stała się niemal standardowym urządzeniem kuchennym, szczególnie że cena urządzenia jest przystępna. Działanie mikrofalówki budzi pewne kontrowersje, gdyż podejrzewa się, że mikrofale są niezdrowe.
Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie fali elektromagnetycznej, które powodują nagrzanie się żywności. Mikrofale wprawiają w drganie cząsteczki wody i tym samym nagrzewają produkty żywnościowe. Budowa kuchenki mikrofalowej została tak zaprojektowana, aby urządzenie odbijało mikrofale do wewnątrz. W momencie otwarcia drzwiczek następuje wyłączenie, tak aby nie doszło do poparzenia. Częstotliwość mikrofali jest tak dobrana, aby potrawa została szybko ogrzana.
Czy mikrofalówka jest niezdrowa
Działanie mikrofalówki budzi spore kontrowersje. Jak każde urządzenie, ma ona swoje wady i zalety, jednak jej szkodliwość jest mitem. Częstotliwość mikrofali jest na tyle niska, że nie jest groźna dla człowieka. Mikrofale nie wnikają do żywności i nie wyciekają na zewnątrz.
Zalety mikrofalówki:
- oszczędność czasu i ułatwienie prac kuchennych,
- składniki odżywcze nie zostają wypłukane w wodzie.
Wady mikrofalówki:
- niektóre produkty, jak warzywa krzyżowe i mięso, tracą składniki mineralne i witaminy,
- należy ściśle stosować się do zasad użytkowania, ze względu na bezpieczeństwo.
Ze względów bezpieczeństwa niektórych rzeczy nie można używać w kuchence mikrofalowej. Nie należy też gotować wody. Czego nie używamy w kuchence mikrofalowej:
- metalowe naczynia i sztućce,
- naczynia zdobione,
- folia aluminiowa,
- zamknięte pojemniki,
- styropianowe pojemniki,
- żywność w opakowaniach papierowych,
- jajka w skorupkach i owoce o twardej skórce, jak winogrona,
- warzywa jak seler, buraki, jarmuż, szpinak i papryczki chili.
Mikrofalówka - jak ją wykorzystać w kuchni
Jak działa mikrofalówka i do czego można ją użyć
Podstawową funkcją mikrofalówki jest podgrzewanie żywności. Jednak urządzenia zostały zaopatrzone w dodatkowe funkcje, które znacznie ułatwiają prace kuchenne.
Przydatne funkcje:
- rozmrażanie,
- gotowanie,
- gotowanie na parze wymaga dokupienia odpowiedniego pojemnika,
- grillowanie,
- opiekanie na chrupko.
Kuchenka mikrofalowa najczęściej służy do podgrzewania lub odmrażania produktów. Gotowanie w mikrofali jest dość trudne, gdyż trudno jest dobrać częstotliwość fal i czas. Dlatego też dobre modele mikrofalówek zaopatrzono w programy gotowania różnego rodzaju dań. Można jednak zrobić w niej proste dania, jak zupy, ryby, czy rodzaj omletu.