Dania z mikrofali

Mikrofalówka - opis działania, wykorzystanie, ciekawostki

Kuchenka mikrofalowa jest małym i tanim urządzeniem, które podgrzewa żywność. Działa na zasadzie fali elektromagnetycznej, która wprawia w drganie wodę w produktach, a co za tym idzie, podgrzewa je. Budowa jest tak zaprojektowana, aby mikrofale nie wydostawały się na zewnątrz. Została wynaleziona w XX wieku, zaś pierwsza kuchenka pojawiła się na rynku w 1946 roku. Cena kuchenki waha się od około 300 do kilku tysięcy zł. Droższe modele posiadają dodatkowe funkcje, jak programy do gotowanie, grillowanie, czy gotowanie na parze. Bezpieczeństwo korzystania z mikrofali wymaga ścisłego stosowania się do zasad co można do niej włożyć, a czego nie.

Wyróżnione przepisy na dania z mikrofali

Pozostałe przepisy na dania z mikrofali

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Mikrofalówka - opis działania, wykorzystanie, ciekawostki

Mikrofalówka stała się jednym z najbardziej popularnych i tanich urządzeń kuchennych. Jej cena jest przystępna, a wielkość pozwala umieścić ją nawet w małej kuchni. Dowiedz się jak działa to urządzenie, zanim pierwsza mikrofalówka zagości w twojej kuchni. Opisujemy funkcje i działanie kuchenki mikrofalowej i rozwiewamy mity na temat jej szkodliwości.

Jak działa kuchenka mikrofalowa

Mikrofalówka - budowa, działanie i najważniejsze funkcje

Kuchenka mikrofalowa, mikrofalówka, w drugiej połowie XX wieku zrewolucjonizowała sposób wykonywania prac kuchennych, gdyż pozwalała na szybkie ogrzewanie żywności. Jej wynalazcą był amerykański inżynier Percy Spencer. Pierwsza mikrofalówka ukazała się na rynku w 1946 roku. W Polsce upowszechniła się w XXI wieku i stała się niemal standardowym urządzeniem kuchennym, szczególnie że cena urządzenia jest przystępna. Działanie mikrofalówki budzi pewne kontrowersje, gdyż podejrzewa się, że mikrofale są niezdrowe.

Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie fali elektromagnetycznej, które powodują nagrzanie się żywności. Mikrofale wprawiają w drganie cząsteczki wody i tym samym nagrzewają produkty żywnościowe. Budowa kuchenki mikrofalowej została tak zaprojektowana, aby urządzenie odbijało mikrofale do wewnątrz. W momencie otwarcia drzwiczek następuje wyłączenie, tak aby nie doszło do poparzenia. Częstotliwość mikrofali jest tak dobrana, aby potrawa została szybko ogrzana.

Czy mikrofalówka jest niezdrowa

Działanie mikrofalówki budzi spore kontrowersje. Jak każde urządzenie, ma ona swoje wady i zalety, jednak jej szkodliwość jest mitem. Częstotliwość mikrofali jest na tyle niska, że nie jest groźna dla człowieka. Mikrofale nie wnikają do żywności i nie wyciekają na zewnątrz.

Zalety mikrofalówki:

  • oszczędność czasu i ułatwienie prac kuchennych,
  • składniki odżywcze nie zostają wypłukane w wodzie.

 Wady mikrofalówki:

  • niektóre produkty, jak warzywa krzyżowe i mięso, tracą składniki mineralne i witaminy,
  • należy ściśle stosować się do zasad użytkowania, ze względu na bezpieczeństwo.

Ze względów bezpieczeństwa niektórych rzeczy nie można używać w kuchence mikrofalowej. Nie należy też gotować wody. Czego nie używamy w kuchence mikrofalowej:

  • metalowe naczynia i sztućce,
  • naczynia zdobione,
  • folia aluminiowa,
  • zamknięte pojemniki,
  • styropianowe pojemniki,
  • żywność w opakowaniach papierowych,
  • jajka w skorupkach i owoce o twardej skórce, jak winogrona,
  • warzywa jak seler, buraki, jarmuż, szpinak i papryczki chili.

Mikrofalówka - jak ją wykorzystać w kuchni

Jak działa mikrofalówka i do czego można ją użyć

Podstawową funkcją mikrofalówki jest podgrzewanie żywności. Jednak urządzenia zostały zaopatrzone w dodatkowe funkcje, które znacznie ułatwiają prace kuchenne.

Przydatne funkcje:

  • rozmrażanie,
  • gotowanie,
  • gotowanie na parze wymaga dokupienia odpowiedniego pojemnika,
  • grillowanie,
  • opiekanie na chrupko.

Kuchenka mikrofalowa najczęściej służy do podgrzewania lub odmrażania produktów. Gotowanie w mikrofali jest dość trudne, gdyż trudno jest dobrać częstotliwość fal i czas. Dlatego też dobre modele mikrofalówek zaopatrzono w programy gotowania różnego rodzaju dań. Można jednak zrobić w niej proste dania, jak zupy, ryby, czy rodzaj omletu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto