Zupa szczawiowa z ziemniakami

Opublikowano: 14.12.2022 r., 0:07 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa szczawiowa ziemniaki jajko
Zupa szczawiowa z ziemniakami
Zupa szczawiowa charakteryzuje się lekko kwaskowym smakiem. Najlepsza zupa szczawiowa jest z ziemniakami i jajkiem, gotowana na wywarze warzywnym, bez dodatku mięsa. Zapraszam Was po przepis, gdzie krok po kroku zdradzę, jak ugotować dobrą zupę szczawiową.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
680 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Włoszczyzna mrożona - 1 opakowanie (450 g)
  • Szczaw - 1 słoik (270 g)
  • Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (40 g)
  • Ziemniaki młode (500 g)
  • Jajko - 4 sztuki (220 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę szczawiową z ziemniakami krok po kroku

Do garnka dodaj mrożoną włoszczyznę, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i wlej wodę (około 1,5 litra).

Zagotuj i gotuj jeszcze przez ok. 30 min.

Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.

Szczaw ze słoika dodaj do zupy i zagotuj.

W małej misce wymieszaj śmietanę 18% z 4 łyżkami mąki pszennej, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, żeby zahartować, całość z miseczki wlej delikatnie do zupy.

Gotuj jeszcze kilka minut na malutkim ogniu.

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.

Zupę wlej na talerze i podawaj z ugotowanymi jajkami.

Jak oceniasz przepis na zupę szczawiową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat zupy szczawiowej z ziemniakami

Zupa szczawiowa z ziemniakami i z jajkiem to jeden ze smaków dzieciństwa, do którego chętnie wracam. Obecnie przepis na zupę szczawiową z ziemniakami został nieco zapomniany. Warto go odtworzyć.

Zupę szczawiową gotuje się latem, kiedy mamy sezon na szczaw. Danie jest szybkie w przygotowaniu, proste, bezmięsne, idealne na letni obiad w upalne dni. Ja wykorzystałam do przygotowania zupy szczaw ze słoika. Najlepsza zupa szczawiowa jest ze śmietaną, taką gotowało się dawniej na obiad w wakacje. Była bardzo dobra.

Dlaczego w ogóle warto jeść szczaw? Czy szczaw ma jakieś wartości zdrowotne? Postaram się odpowiedzieć na te pytania.

Szczaw jest bogaty w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on świetnym źródłem witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu, potasu oraz β–karotenu. Zawiera on związki polifenolowe, takie jak flawonoidy oraz antocyjany, które uznawane są za zmiatacze wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegają chorobom nowotworowym. Jak widać, szczaw ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Natomiast, szczaw zawiera również spore ilości kwasu szczawiowego, który spożywany w nadmiarze może doprowadzić do rozwoju dny moczanowej. Dlatego zupę zabiela się śmietaną i dodaje się jajka, bowiem zawarty w nich wapń wiąże się z kwasem szczawiowym, neutralizując jego działanie.

Jak ugotować zupę szczawiową? Zaczęłam od przygotowania wywaru z warzyw. Do dużego garnka dodałam starte na tarce warzywa. Następnie dodałam ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i wlałam wodę. Zagotowałam i gotowałam jeszcze przez ok. 30 min. Wywar można przecedzić lub zostawić razem z warzywami w garnku. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodałam do wywaru i gotowałam, aż zrobiły się miękkie. Wykorzystałam szczaw ze słoika, który wlałam do zupy i doprowadziłam do zagotowania. W małej misce wymieszałam śmietanę 18% z 4 łyżkami mąki pszennej, dodałam kilka łyżek gorącej zupy, żeby zahartować. Całość z miseczki wlałam delikatnie do zupy. Gotowałam jeszcze kilka minut na malutkim ogniu. W międzyczasie ugotowałam jajka na twardo. Zupę wlałam na talerze i udekorowałam ugotowanymi jajkami. Wyszła pyszna zupa szczawiowa. Smacznego!

Alergeny w zupie szczawiowej z ziemniakami

Lista alergenów dla Zupy szczawiowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Włoszczyzna mrożona
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy szczawiowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Zupa szczawiowa bez mięsa to zdrowy obiad na lato.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
136.15
680.76
Białko (g)
11.41
57.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
1.77
8.87
Węglowodany przyswajalne (g)
1.70
8.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
8.80
43.98
Tłuszcze nasycone (g)
3.73
18.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
25.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
129.26
646.28
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Potas (mg)
147.46
737.31
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
75.20
375.98
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
8.21
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szczawiowej z ziemniakami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy szczawiowej z ziemniakami

Koszt składników
244.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Włoszczyzna mrożona
450 g
1 opakowanie
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Szczaw
270 g
1 słoik
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 270 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Ziemniaki młode
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
220 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 37
220.00
Za 220 szt.
Koszt składników
244.20