Fondue serowe
- Ser gruyère (200 g)
- Ser ementaler (200 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Wino białe wytrawne - niepełna szklanka (200 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na fondue serowe krok po kroku
Czosnek obierz, rozgnieć i wysmaruj nim spód oraz boki garnka. Czosnek pozostaw w garnku.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wlej wino i gotuj na średniej mocy palnika.
Gdy wino będzie gorące, dodaj do niego partiami ser. Zawartość garnka ciągle mieszaj (przed dodaniem kolejnej partii sera, poprzednia powinna całkowicie rozpuścić się).
Do gotowego fondue dodaj skrobię ziemniaczaną oraz po pół łyżeczki pieprzu, oraz gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj.
Gotowe fondue serowe przelej do naczynia utrzymującego ciepło i ustaw nad podgrzewaczami.
Fondue podawaj na ciepło np. jako dodatek do pieczywa.
Więcej informacji na temat fondue serowego
Fondue serowe to pyszny sos przygotowany na bazie sera żółtego oraz wina białego. Fondue stanowi doskonały pomysł na dodatek do pieczywa lub małych ziemniaczków ugotowanych w mundurkach. Domowe fondue serowe świetnie sprawdzi się jako przekąska podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. A jaki ser wybrać do przygotowania fondue serowego? Doskonale sprawdzi się ser podpuszczkowy średnio dojrzały - dobrze roztopi się i długo utrzyma płynną konsystencję (warto sięgnąć więc po ser gruyere, ementaler czy goudę). Prosty przepis na fondue serowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser gruyere oraz ementaler, czosnek, białe wino wytrawne, mąka ziemniaczana, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić fondue serowe? Czosnek obierz, rozgnieć i wysmaruj nim spód oraz boki garnka. Czosnek pozostaw w garnku. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlej wino i gotuj na średniej mocy palnika. Gdy wino będzie gorące, dodaj do niego partiami ser. Zawartość garnka ciągle mieszaj (przed dodaniem kolejnej partii sera, poprzednia powinna całkowicie rozpuścić się). Do gotowego fondue dodaj skrobię ziemniaczaną oraz po pół łyżeczki pieprzu, oraz gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe fondue serowe przelej do naczynia utrzymującego ciepło i ustaw nad podgrzewaczami.
W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Podsumowując: wiesz już, co to jest fondue serowe oraz jak przygotować je w domu. Fondue serowe należy podawać w specjalnym naczyniu, które utrzymuje temperaturę. Fondue serowe warto podać z dodatkiem pieczywa lub przekąsek podczas imprez rodzinnych, lub ze znajomymi.
Alergeny w fondue serowym
Lista alergenów dla fondue serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser gruyère
- Ser ementaler
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze fondue serowego
Fondue serowe to doskonała propozycja na przystawkę, którą możesz podać podczas imprez. Fondue serowe jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością (szczególnie na diecie redukcyjnej).
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.