Fondue serowe

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fondue serowe podane w czerwonym garnuszku na stole. Dookoła stołu siedzą ludzie i maczają pieczywo w fondue.
Fondue serowe
Fondue serowe to pyszny sos, który przygotowywany jest na bazie sera żółtego oraz białego wina wytrawnego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny dodatek do przekąsek.
Przygotowanie 30 min
170 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ser gruyère (200 g)
  • Ser ementaler (200 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Wino białe wytrawne niepełna szklanka (200 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek żeliwny

Przepis na fondue serowe krok po kroku

Czosnek obierz, rozgnieć i wysmaruj nim spód oraz boki garnka. Czosnek pozostaw w garnku.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlej wino i gotuj na średniej mocy palnika.

Gdy wino będzie gorące, dodaj do niego partiami ser. Zawartość garnka ciągle mieszaj (przed dodaniem kolejnej partii sera, poprzednia powinna całkowicie rozpuścić się).

Do gotowego fondue dodaj skrobię ziemniaczaną oraz po pół łyżeczki pieprzu, oraz gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowe fondue serowe przelej do naczynia utrzymującego ciepło i ustaw nad podgrzewaczami.

Fondue podawaj na ciepło np. jako dodatek do pieczywa.

Jak oceniasz przepis na fondue serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat fondue serowego

Fondue serowe to pyszny sos przygotowany na bazie sera żółtego oraz wina białego. Fondue stanowi doskonały pomysł na dodatek do pieczywa lub małych ziemniaczków ugotowanych w mundurkach. Domowe fondue serowe świetnie sprawdzi się jako przekąska podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. A jaki ser wybrać do przygotowania fondue serowego? Doskonale sprawdzi się ser podpuszczkowy średnio dojrzały - dobrze roztopi się i długo utrzyma płynną konsystencję (warto sięgnąć więc po ser gruyere, ementaler czy goudę). Prosty przepis na fondue serowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser gruyere oraz ementaler, czosnek, białe wino wytrawne, mąka ziemniaczana, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić fondue serowe? Czosnek obierz, rozgnieć i wysmaruj nim spód oraz boki garnka. Czosnek pozostaw w garnku. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlej wino i gotuj na średniej mocy palnika. Gdy wino będzie gorące, dodaj do niego partiami ser. Zawartość garnka ciągle mieszaj (przed dodaniem kolejnej partii sera, poprzednia powinna całkowicie rozpuścić się). Do gotowego fondue dodaj skrobię ziemniaczaną oraz po pół łyżeczki pieprzu, oraz gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe fondue serowe przelej do naczynia utrzymującego ciepło i ustaw nad podgrzewaczami.

W czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując: wiesz już, co to jest fondue serowe oraz jak przygotować je w domu. Fondue serowe należy podawać w specjalnym naczyniu, które utrzymuje temperaturę. Fondue serowe warto podać z dodatkiem pieczywa lub przekąsek podczas imprez rodzinnych, lub ze znajomymi.

Alergeny w fondue serowym

Lista alergenów dla fondue serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser gruyère
    • Ser ementaler
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze fondue serowego

na 100g gotowej potrawy

Fondue serowe to doskonała propozycja na przystawkę, którą możesz podać podczas imprez. Fondue serowe jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością (szczególnie na diecie redukcyjnej).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
283.76
170.26
Białko (g)
17.98
10.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
3.30
1.98
Węglowodany przyswajalne (g)
3.19
1.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
19.42
11.65
Tłuszcze nasycone (g)
12.87
7.72
Tłuszcze nienasycone (g)
6.55
3.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.77
3.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
0.47
Cholesterol (mg)
72.85
43.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
141.79
85.07
Witamina B6 (mg)
0.09
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
1.02
0.61
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.21
Witamina E (mg)
0.17
0.10
Retinol (µg (mcg))
140.49
84.29
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.21
0.12
Niacyna (mg)
0.15
0.09
Foliany (µg (mcg))
10.84
6.50
Beta karoten (µg (mcg))
14.02
8.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
501.20
300.72
Potas (mg)
108.30
64.98
Wapń (mg)
561.55
336.93
Fosfor (mg)
384.14
230.48
Magnez (mg)
25.65
15.39
Żelazo (mg)
0.26
0.15
Cynk (mg)
2.59
1.56
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny fondue serowego 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fondue serowego

Koszt składników
59.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gruyère
200 g
23.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
23.00
Za 200 g
Ser ementaler
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Wino białe wytrawne
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
59.40