Dieta laktowegetariańska

Dieta laktowegetariańska - opis, polecane produkty, przepisy, porady

Dieta laktowegetariańska stanowi odmianę wegetarianizmu. Laktowegetarianie wykluczają mięso, a także jaja i ryby. Natomiast akceptują mleko i produkty mleczne. Dieta została zainspirowana przez zasady żywieniowe starożytnych Indii i powstała w XVIII wieku w Szkocji. Propagowana była przez lekarzy jako zdrowa dieta oparta na warzywach, chlebie z pełnego przemiału i mleku i jego przetworach. Dieta laktowegetariańska uznawana jest za dietę zdrową. Jednak należy dokładnie zaplanować jadłospis, tak aby uzyskać wszystkie niezbędne składniki odżywcze z roślin i mleka.

Wyróżnione przepisy z diety laktowegetariańskiej

Pozostałe przepisy z diety laktowegetariańskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dieta laktowegetariańska - opis, polecane produkty, przepisy, porady

Co ciekawe, dieta wegetariańska, nie jest jednolita, lecz ma wiele odmian, jak laktowegetarianizm czy owowegetarianizm i inne. Pozwala więc na pewne dopasowanie diety do swoich upodobań i kondycji zdrowotnej. Warto zainteresować się dietą laktowegetariańską, która została zaprojektowana w XVIII wieku jako dieta lecznicza. Przedstawiamy główny jadłospis w diecie laktowegetariańskiej oraz wyjaśniamy co jeść, jeśli planujesz wybrać laktowegetarianizm. Podajemy ciekawe przepisy na potrawy laktowegetariańskie.

Laktowegetarianizm - główne zasady i podstawowy jadłospis

Zasady laktowegetarianizumu zawarte są w nazwie tego odłamu diety wegetariańskie. Nazwa pochodzi od lactus, czyli mleko. Oznacza to, że dieta laktowegetariańska akceptuje mleko i produkty mleczne. Jednocześnie z diety wykluczone jest mięso, jaja, ryby, jak również wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli podpuszczka do produkcji serów czy żelatyna.

Co jeść może laktowegetarianin? Tradycyjnie, jak we wszystkich odłamach diety wegetariańskiej i wegańskiej, podstawowy jadłospis komponuje się z warzyw, owoców, roślin strączkowych i zbóż. Dozwolone są wszystkie produkty pochodzenia roślinnego. Natomiast niedopuszczalne są potrawy pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka i jego przetworów.

Laktowegetarianizm może jeść:

  • mleko,
  • sery białe,
  • jogurty,
  • kefiry,
  • masło,
  • masło klarowane i ghee,
  • śmietanę.

Pochodzenie laktowegetarianizmu i wpływ na zdrowie

Laktowegetarianizm pojawił się jako dieta lecznicza w XVIII wieku. Szkocki lekarz George Cheyne stosował tę dietę po raz pierwszy w leczeniu otyłości. W późniejszym czasie dieta laktowegetariańska była promowana przez lekarzy, jako dieta prozdrowotna, oparta na produktach roślinnych, pełnoziarnistym chlebie oraz mleku i jego przetworach. Co ciekawe, jeden ze zwolenników tej diety został doradcą rządowym w Danii w czasie I wojny światowej. Z powodu racjonowania mięsa i alkoholu, ludność Danii praktycznie odżywiała się według zasad diety laktowegetariańskiej. Odnotowano wówczas spadek śmiertelności o 34%.

Inspiracją do stworzenia tej diety w Europie, była tradycyjna dieta obowiązująca zwolenników niektórych religii w Indiach. Na przykład laktowegetarianinem był Mahatma Gandhi. Dieta oparta na mleku i produktach pochodzenia roślinnego obowiązuje w takich religiach, jak Buddyzm, Sikhizm, Hinduizm i Janisizm. Religie te zakładają nie stosowanie przemocy i jak największe ograniczenie cierpienia, dlatego też żywność powinna być pozyskiwana bez przemocy. Rónież w Europie wiele osób decyduje się na dietę laktowegetariańską z powodów ideologicznych. Laktowegetarianie rezygnują również z wyrobów przemysłowych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.

Czy przepisy na potrawy laktowegetariańskie zapewniają dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników

Dieta laktowegetariańska uznawana jest za dietę zdrową, która zapewnia podstawowe składniki niezbędne dla organizmu, jak białka, węglowodany i witaminy. Wadą tej diety może być niewystarczająca ilość składników odżywczych, które dostarcza mięso. Jednocześnie warzywa i owoce zmniejszają łaknienie i zachcianki na słodycze. Natomiast jaja są do dziś pokarmem kontrowersyjnym i dietetycy spierają się co do tego czy należy je jeść czy nie.

Laktowegetarianie muszą bardzo dokładnie planować jadłospis i komponować przepisy na potrawy, tak aby uzyskać wszystkie niezbędne składniki. Muszą także wiedzieć co jeść, aby pozyskać dobrze przyswajalne składniki odżywcze z roślin. Zwolennicy tej diety mogą mieć problem z pozyskaniem witaminy B12, witaminy D, jak również żelaza, cynku, wapnia oraz aminokwasów egzogennych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto