Przepis na quesadillę krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kolendra świeża, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, tarka

Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka i przypraw go solą, pieprzem i ostrą papryką. Smaż przez 6 minut.

Do miseczek zetrzyj ser i pieczarki na tarce o dużych oczkach.

Patelnię grillową rozgrzej porządnie.

Połóż na niej płat tortilli a na nią wyłóż kurczaka z cebulą, pokrojoną w kostkę paprykę i posyp pieczarkami i startym serem. Przykryj drugim płatem tortilli.

Grilluj 2 minuty następnie ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i również zarumień przez 2 minuty.

Najłatwiej zrobić to przykładając duży talerz z wierzchu i obracając całość o 180 stopni, następnie wystarczy zsunąć danie z talerza na patelnię.

Quesadilla podana na drewnianej desce z sosami.
quesadilla
Koszt przygotowania dania
13.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
441 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
47

Quesadilla - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o quesadilli

Quesadilla to przepyszne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni meksykańskiej. W tym wydaniu całość została jeszcze ulepszona dodatkiem pieczarek, które pod wpływem ciepła stają się niezwykle są pyszne. Robi się ją niezwykle łatwo, więc będzie świetnym sposobem na awaryjny posiłek. Można ją podawać z sosem jogurtowym lub z guacamole z awokado i pomidorów.

Quesadilla z kurczakiem to bardzo sycące danie, które powstaje w ekspresowym tempie. Do jego wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje smakiem. To danie jest tak pyszne, że smakuje jak z najlepszej meksykańskiej restauracji, a można je zrobić w swoim domu.

Przepis quesadilla jest bardzo prosty i zawsze się udaje, dlatego będzie idealny nawet dla początkujących kucharzy. Można ją zrobić w kilkanaście minut i cieszyć jej cudownym smakiem. Jest tak smaczna ze względu na dodatek pysznej papryki, pieczarek, a także żółtego sera, który wspaniale się roztapia i tworzy gęsty i smaczny sos. Tak szybko znika z talerzy, że warto zrobić od razu większą ilość. To idealny pomysł na smaczną kolację, czy szybki lunch, a także sycącą przekąskę. Choć robi się ją szybko, to wcale nie jest nudna czy banalna. Jej forma sprawia, że to danie niezwykle interesujące i pięknie się prezentujące.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić quesadilla z kurczakiem, która będzie naprawdę smaczna, a przy tym dobra i sycąca, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Pozwoli ci na stworzenie dania idealnego. Odpowiednio kruchego na zewnątrz i miękkiego w środku. Całość rozpływa się w ustach.

Ten placek z warzywami i serem, jest tak dobry, że przekona do siebie nawet największego krytyka kulinarnego. W takiej wersji warzywa smakują naprawdę wspaniale i świetnie komponują się ze smażonym filetem z kurczaka. W tej wersji podana jest z papryką i pieczarkami, jednak można dodać również inne warzywa. Świetnie smakuje także z kukurydzą i czerwoną fasolą. Wspaniały smak jest również zasługą odpowiednio przyprawionego mięsa, które choć pikantne świetnie łączy się z delikatnym serem.

Wartości odżywcze quesadilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kalorie)
128.00 kcal
441.60 kcal
Białko
10.80 g
37.27 g

Węglowodany w quesadilli

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany
11.02 g
38.01 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.56 g
29.52 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz
4.56 g
15.73 g
Tłuszcze nasycone
2.87 g
9.89 g
Tłuszcze nienasycone
1.69 g
5.84 g
Tłuszcze jednonasycone
1.30 g
4.47 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.40 g
1.37 g

Witaminy w przepisie na quesadillę

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina B6
0.38 mg
1.29 mg
Witamina E
0.46 mg
1.58 mg
Brak danych dla: tortilla pełnoziarnista.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.68 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.71 mg
Niacyna
4.34 mg
14.98 mg
Foliany
41.35 µg (mcg)
142.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na quesadillę

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód
181.70 mg
626.85 mg
Potas
255.09 mg
880.05 mg
Wapń
99.45 mg
343.09 mg
Fosfor
182.67 mg
630.20 mg
Magnez
29.84 mg
102.95 mg
Żelazo
0.76 mg
2.62 mg
Cynk
0.96 mg
3.30 mg
Miedź
0.12 mg
0.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilli 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quesadilli

Lista alergenów dla quesadilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania quesadilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
120 g
2 szt
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 120 g
Ser gouda
50 g
2 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Papryka czerwona
120 g
0,5 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na quesadillę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób