Przepis na jajecznicę krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Masło rozgrzej na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.

Jajka wbij do miseczki i dopraw pieprzem i solą.

Całość wlej na patelnię i dobrze wymieszaj.

Smaż przez chwilę, by białko jajka się ścięło.

Gotową jajecznicę posyp szczypiorkiem.

Jajecznica podana na patelni i posypana szczypiorkiem.
jajecznica
Koszt przygotowania dania
7.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
197 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
5

Jajecznica - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajecznicy

Jajecznica to pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Ta klasyczna wersja jest najbardziej uniwersalna, dlatego przypadnie do gustu większej ilości osób. Ma pyszny, choć delikatny smak. A jej wykonanie jest tak łatwe, że na pewno poradzi sobie z tym daniem nawet początkujący kucharz. To idealny pomysł na śniadanie na ciepło. Smakuje świetnie z dodatkiem pysznych i ciepłych grzanek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę, w jak najprostszej i podstawowej postaci, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Można z niego wyczarować bardzo łatwą, choć naprawdę pyszną jajecznicę, która smakuje po prostu wspaniale. Przepis na jajecznicę jest niezwykle nieskomplikowany. Wystarczą tylko 3 składniki, by powstało pyszne danie, pełne smaku i aromatu. To danie powstaje w ekspresowym tempie, dlatego przypadnie do gustu szczególnie zapracowanym osobom. To idealna opcja na bardzo szybkie, lecz wciąż niezwykle pożywne śniadanie.

W tym przepisie występuje w najprostszym wydaniu, które może stanowić również bazę do małych kulinarnych eksperymentów. Można wzbogacić ją o różne, pyszne dodatki, które sprawią, że całość zyska nawet lepszego smaku. Idealnie sprawdzi się w tej opcji na przykład papryka, pomidory, kiełbasa czy pieczarki. W każdej opcji jajecznica smakuje zupełnie inaczej, dlatego nigdy się nie nudzi.

Jajecznica jest posiłkiem niezwykle prostym który składa się tylko z kilku produktów, dlatego ważne jest, by wszystkie składniki były jak najlepszej jakości. Warto wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, najlepiej karmione paszą z siemieniem lnianym. Dzięki temu jajka są dobrym źródłem kwasów Omega 3, które nie tylko wspierają zdrowie układu krążenia i nerwowego, ale także pozwalają zmniejszać stan zapalny w organizmie. Najlepiej do tego celu sprawdzą się jaja kurze, jednak można skorzystać również z przepiórczych, warto wtedy jednak użyć ich więcej.

To naprawdę szybki przepis, który sprawdzi się na śniadanie, a także na kolację. Przygotowana w taki sposób jest naprawdę dobra i pełna smaku. Ta klasyczna, smażona jajecznica będzie idealnym pomysłem na naprawdę wspaniały, choć prosty posiłek.

Wartości odżywcze jajecznicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kalorie)
129.17 kcal
197.63 kcal
Białko
9.15 g
14.00 g

Węglowodany w jajecznicy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany
2.53 g
3.87 g
Węglowodany przyswajalne
1.92 g
2.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz
9.05 g
13.85 g
Tłuszcze nasycone
4.41 g
6.75 g
Tłuszcze nienasycone
4.64 g
7.10 g
Tłuszcze jednonasycone
3.21 g
4.92 g
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
2.18 g

Witaminy w przepisie na jajecznicę

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina A
159.54 µg (mcg)
244.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.23 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina E
0.79 mg
1.20 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.51 mg
Niacyna
0.16 mg
0.25 mg
Foliany
49.37 µg (mcg)
75.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód
97.49 mg
149.16 mg
Potas
157.60 mg
241.13 mg
Wapń
54.92 mg
84.03 mg
Fosfor
147.26 mg
225.31 mg
Magnez
15.54 mg
23.77 mg
Żelazo
1.44 mg
2.20 mg
Cynk
0.98 mg
1.50 mg
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy

Lista alergenów dla jajecznicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Cebula
50 g
pół szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Szczypiorek
45 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób