- Jajko 4 szt.
- Masło 10 g 1 łyżka
- Cebula 50 g pół szt
- Szczypiorek 45 g pęczek
Przepis na jajecznicę krok po kroku
Masło rozgrzej na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.
Jajka wbij do miseczki i dopraw pieprzem i solą.
Całość wlej na patelnię i dobrze wymieszaj.
Smaż przez chwilę, by białko jajka się ścięło.
Gotową jajecznicę posyp szczypiorkiem.

-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Filet z kurczaka
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Ceviche
-
Omlet z warzywami
-
Pancakes bananowe
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Zupa mleczna
-
Placuszki bananowe
-
Dietetyczne śniadania
Informacje dietetyczne - jajecznica
Wartości odżywcze jajecznicy
To świetny pomysł na zdrowe śniadanie, jednak nie jest to dobre rozwiązanie dla osób z chorobami układu krwionośnego.
Energia i białka
(153g)
Węglowodany
(153g)
Tłuszcze
(153g)
Witaminy
(153g)
Składniki mineralne
(153g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w jajecznicy
Lista alergenów dla jajecznicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Więcej informacji na temat jajecznicy
Jajecznica to pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Ta klasyczna wersja jest najbardziej uniwersalna, dlatego przypadnie do gustu większej ilości osób. Ma pyszny, choć delikatny smak. A jej wykonanie jest tak łatwe, że na pewno poradzi sobie z tym daniem nawet początkujący kucharz. To idealny pomysł na śniadanie na ciepło. Smakuje świetnie z dodatkiem pysznych i ciepłych grzanek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę, w jak najprostszej i podstawowej postaci, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Można z niego wyczarować bardzo łatwą, choć naprawdę pyszną jajecznicę, która smakuje po prostu wspaniale. Przepis na jajecznicę jest niezwykle nieskomplikowany. Wystarczą tylko 3 składniki, by powstało pyszne danie, pełne smaku i aromatu. To danie powstaje w ekspresowym tempie, dlatego przypadnie do gustu szczególnie zapracowanym osobom. To idealna opcja na bardzo szybkie, lecz wciąż niezwykle pożywne śniadanie.
W tym przepisie występuje w najprostszym wydaniu, które może stanowić również bazę do małych kulinarnych eksperymentów. Można wzbogacić ją o różne, pyszne dodatki, które sprawią, że całość zyska nawet lepszego smaku. Idealnie sprawdzi się w tej opcji na przykład papryka, pomidory, kiełbasa czy pieczarki. W każdej opcji jajecznica smakuje zupełnie inaczej, dlatego nigdy się nie nudzi.
Jajecznica jest posiłkiem niezwykle prostym który składa się tylko z kilku produktów, dlatego ważne jest, by wszystkie składniki były jak najlepszej jakości. Warto wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, najlepiej karmione paszą z siemieniem lnianym. Dzięki temu jajka są dobrym źródłem kwasów Omega 3, które nie tylko wspierają zdrowie układu krążenia i nerwowego, ale także pozwalają zmniejszać stan zapalny w organizmie. Najlepiej do tego celu sprawdzą się jaja kurze, jednak można skorzystać również z przepiórczych, warto wtedy jednak użyć ich więcej.
To naprawdę szybki przepis, który sprawdzi się na śniadanie, a także na kolację. Przygotowana w taki sposób jest naprawdę dobra i pełna smaku. Ta klasyczna, smażona jajecznica będzie idealnym pomysłem na naprawdę wspaniały, choć prosty posiłek.
Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023