Przepis na pastę jajeczną krok po kroku

Składniki
  • Jajko 3 szt.
  • Majonez 25 g
  • Jogurt naturalny 25 ml
  • Szczypiorek 10 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo - gotuj około 10 minut od momentu zagotowania wody.

Ugotowane jajka wystudź, obierz i rozgnieć widelcem.

Posiekaj szczypiorek.

Wymieszaj jajka z majonezem, jogurtem, szczypiorkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kromka pełnoziarnistego chleba z pastą jajeczną, na drewnianej, okrągłej tacy.
pasta jajeczna
Koszt przygotowania dania
4.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
0

Pasta jajeczna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście jajecznej

Wiesz jak sprawdzić świeżość i jak przechowywać jajka?

Zacznijmy od tego, z czego składa się jajko. Jest to białko, żółtko, osłonka, komora powietrzna i skorupka. W trakcie przechowywania w jajku powiększa się komora powietrzna. Skoro to już wiemy, to przejdźmy do tego, jak sprawdzić świeżość jajka. Bierzemy sobie szklankę ze zwykłą wodą i wkładamy do niej jajko. Jeżeli jajko pójdzie na dno szklanki, to jest to świeże jajko, ponieważ komora powietrzna jeszcze jest nieduża. Im starsze jest jajko, tym większa jest komora powietrzna i jajko znajduje się coraz wyżej w naszej szklance z wodą. Żeby jajka dłużej były świeże najlepiej przechowywać je w lodówce w temperaturze około 4-6 stopni Celsjusza. Średnio jajka można przechowywać przez 3 tygodnie. Smak i wygląd jajek zależy od bardzo wielu czynników, takich jak rasa kur, rodzaj paszy, czy wieku kur. To też może wpływać na ich wartość odżywczą. Jeżeli kur karmione są paszą wzbogaconą w kwasy tłuszczowe omega 3, to jajka także zawierają te tłuszcze. Jajka ogólnie są wartościowym produktem, ale jak wszystko należy jeść je z umiarem. Można zrobić z nich wiele smacznych potraw, między innymi różne pasty.

Domowa pasta jajeczna to świetny dodatek do kanapek, które nadają się zarówno na śniadanie, jak i inne posiłki. Przepis na pastę jajeczną jest bardzo prosty, a pasta wychodzi pyszna. Taka podstawowa wersja pasty jest chyba najlepsza. Przejdźmy wreszcie do tego, jak zrobić pastę jajeczną. Jest to bardzo łatwe. Zaczynamy oczywiście od ugotowania jajek na twardo. Jajko wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na twardo około 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Żeby jajko nie pękało w trakcie gotowania, najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Następnie obieramy jajka i ścieramy na tarce lub rozgniatamy jajko widelcem — ja wolę tę drugą metodę, bo jest szybsza, ale za to pierwsza zwykle wygląda lepiej, bo kawałki jajka są do siebie podobne. Teraz drobno siekamy szczypiorek i dodajemy do jajek. Całość mieszamy z majonezem i pieprzem. W ten sposób wychodzi nam smaczna pasta jajeczna do chleba.

Wartości odżywcze pasty jajecznej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (80g)
Energia (kalorie)
187.98 kcal
150.38 kcal
Białko
10.10 g
8.08 g

Węglowodany w paście jajecznej

Na 100g
Na porcję (80g)
Węglowodany
1.64 g
1.31 g
Węglowodany przyswajalne
1.53 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (80g)
Tłuszcz
15.34 g
12.27 g
Tłuszcze nasycone
4.40 g
3.52 g
Tłuszcze nienasycone
10.94 g
8.76 g
Tłuszcze jednonasycone
4.57 g
3.65 g
Tłuszcze wielonasycone
6.38 g
5.10 g
Cholesterol
277.69 mg
222.15 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną

Na 100g
Na porcję (80g)
Witamina A
129.02 µg (mcg)
103.22 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.73 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Witamina D
1.62 µg (mcg)
1.30 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Retinol
119.22 µg (mcg)
95.38 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.37 mg
0.30 mg
Niacyna
0.10 mg
0.08 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
41.02 µg (mcg)
32.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną

Na 100g
Na porcję (80g)
Sód
183.38 mg
146.70 mg
Potas
144.91 mg
115.93 mg
Wapń
68.16 mg
54.52 mg
Fosfor
167.56 mg
134.04 mg
Magnez
12.89 mg
10.31 mg
Żelazo
1.39 mg
1.11 mg
Cynk
1.10 mg
0.88 mg
Miedź
0.06 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej

Lista alergenów dla pasty jajecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania pasty jajecznej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt naturalny
25 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
13.80
Łączny koszt
4.29
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób