Prażona cebula

Opublikowano: 23.09.2022 r., 20:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
prażona cebula
Prażona cebula
Prażona cebula jest znana wszystkim nie od dziś. Dodawana jest do większości dań typu fast food i nie tylko. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
45 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na prażona cebula krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Posyp cebulę mąką i obtocz każdy kawałek.

Usmaż cebulę na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na prażona cebula
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat prażonej cebuli

Prażona cebula to powszechnie znany dodatek do wielu dań typu fast food i nie tylko.

Koniecznie poznaj mój prosty i szybki przepis, który możesz przygotować w swoim domu i wykorzystać do wielu dań.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku składników: mąka pszenna, cebula i olej rzepakowy.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się cebula biała niż szalotka czy cebula czerwona.

Zatem, jak uprażyć cebulę?

W pierwszej kolejności cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie, posyp cebulę mąką i obtocz każdy kawałek. Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż cebulę do momentu, aż się zarumieni. Po usmażeniu cebuli warto ją położyć na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się większej ilości tłuszczu.

Nasz przepis na prażoną cebulę jest gotowy, będzie to niezwykły dodatek do wielu dań, które przygotujesz w swoim domu.

Skoro już wiesz, jak zrobić prażoną cebulę, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszna jest wersja domowa.

Będzie to zdecydowanie lepszy wybór niż wersja kupna, będzie zawierała ona zdecydowanie mniej soli i tłuszczu niż wersja kupiona w sklepie.

Nasza szybka i łatwa w przygotowaniu cebula będzie dobra, jako dodatek lub wykończenie wielu potrwa, którym chcesz nadać oryginalności. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w prażonej cebuli

Lista alergenów dla prażonej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze prażonej cebuli

na 100g gotowej potrawy

Do tego przepisu najlepiej będzie użyć białej cebuli niż zwykłej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
228.18
45.64
Białko (g)
2.32
0.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
14.47
2.89
Węglowodany przyswajalne (g)
13.26
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
18.11
3.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
16.63
3.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
3.18
0.64
Potas (mg)
117.89
23.58
Wapń (mg)
18.46
3.69
Żelazo (mg)
0.74
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny prażonej cebuli 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prażonej cebuli

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
13.00