Przepis na sos winegret krok po kroku

Składniki
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
  • Ocet winny 15 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
rózga, miska

Ocet wlej do miseczki, dodaj sól i pieprz.

Wlewaj powoli olej i za pomocą rózgi intensywnie mieszaj, by składniki dobrze się połączyły.

Sos winegret podany w słoiczku.
sos winegret
Koszt przygotowania dania
2.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
270 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
37

Sos winegret - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie winegret

Sos winegret jest niezwykle popularnym dressingiem którego używa się do różnego rodzaju sałat. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja odbiega od tej klasycznej, która robiona jest na bazie tylko 2 lub trzech składników. Ten sos jest tak dobry, że podkręci smak każdej, nawet nudnej sałatki. Idealnie współgra z orzechowym smakiem rukoli, jednak można go używać do wszystkich gatunków sałaty, gdyż jest bardzo uniwersalny.

W tej wersji robiony jest bez musztardy, dzięki czemu bliżej mu do klasycznej opcji, a w dodatku jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny.

Warto zrobić sos winegret z octem winnym, który świetnie smakuje i naprawdę dobrze komponuje się z oliwą z oliwek. W takim wydaniu ten sos jest naprawdę wspaniały. I choć prosty, zupełnie nie jest banalny. Ze względu na obecność tylko kilku składników jest bardziej uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałaty. Zmieni nawet najnudniejszą, w prawdziwe arcydzieło kulinarne.

Ten przepis podstawowy jest tak łatwy, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Nie trzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów czy umiejętności. Wystarczy tylko miseczka i rózga. Jeżeli nie chce się tracić czasu na dokładne mieszanie sosu można użyć blendera, który zadba o odpowiednią konsystencję i fakturę. To dobry sos dla wszystkich miłośników kulinarnego minimalizmu.

Przepis na sos vinegrette pozwoli ci stworzyć przepyszny i bardzo aromatyczny sos w swojej kuchni, w zaledwie kilka minut. Najlepiej przygotować go zaraz przed podaniem, bo gdy będzie czekał zbyt długo rozwarstwi się i nie będzie wyglądał zbyt estetycznie i po raz kolejny trzeba go będzie dobrze wymieszać, co będzie tylko dodatkową pracą.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos vinaigrette, który na pewno się uda, a przy tym smakuje naprawdę wspaniale, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dowiesz się z niego jak przygotować fantastyczny i bardzo łatwy winegret, który będzie idealnym dopełnieniem wszystkich sałatek. Ten dressing z oliwy i octu jest wspaniałym dodatkiem.

Wartości odżywcze sosu winegret

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (38g)
Energia (kalorie)
711.40 kcal
270.33 kcal

Składniki mineralne w przepisie na sos winegret

Na 100g
Na porcję (38g)
Sód
2.60 mg
0.99 mg
Potas
15.40 mg
5.85 mg
Wapń
2.20 mg
0.84 mg
Żelazo
0.49 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu winegret 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie winegret

Lista alergenów dla sosu winegret przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania sosu winegret

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Ocet winny
15 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
26.00
Łączny koszt
2.76
Jak oceniasz przepis na sos winegret
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób