Sos beszamelowy
Opublikowano: 10.05.2021 r.
Sos beszamelowy to świetny i aromatyczny dodatek do dań głównych. Robi się go naprawdę szybko i pasuje do wielu różnych dań. Sprawdzi się nawet dla początkujących.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 45 g (3 duże łyżki)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 30 g (6 łyżeczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, rózga
Przepis krok po kroku
- W garnku rozpuść masło, mieszając od czasu do czasu.
- Do rozpuszczonego masła dodaj małymi partiami mąkę i energicznie mieszaj trzepaczką, by nie zrobiły się grudki.
- Gdy masa będzie roztopiona i bez grudek wlej mleko i dodaj sól, pieprz i gałkę.
- Rozmieszaj trzepaczką i poczekaj aż całkowicie zgęstnieje, cały czas mieszając.
- Odstaw sos do przestygnięcia.
Komentarz dietetyka
Sos beszamelowy jest wysokokaloryczny, ma również sporo tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinien gościć zbyt często w codziennym menu.