Ostrygi

Opublikowano: 21.07.2021 r., 13:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ostrygi podane na desce z koperkiem i cytryną.
Ostrygi
Ostrygi są wspaniałym pomysłem na pyszny posiłek. Choć nie cieszą się zbyt dużą popularnością, warto jest spróbować przyrządzić je w domu, by cieszyć się ich smakiem.
Przygotowanie 10 min
185 kcal
Kcal w porcji
383 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ostrygi 20 szt (600 g)
  • Cytryna 1 szt (90 g)
  • Koperek 1 pęczek (45 g)
  • Ocet winny 1 łyżka (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
wyciskarka do cytrusów

Przepis na ostrygi krok po kroku

Ostrygi delikatnie otwórz, wylej znajdujący się w środku płyn i wyciągnij je z muszli. Muszle dokładnie opłucz.

Do małej miseczki przelej sok wyciśnięty z jednej cytryny, ocet, posiekany koperek i czosnek.

Do tak przygotowanej marynaty włóż ostrygi i trzymaj je w lodówce przez 20 minut.

Po tym czasie ostrygi delikatnie ułóż w otwartych muszlach.

Jak oceniasz przepis na ostrygi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ostryg

Ostrygi to owoce morza, które zwykle kojarzone są z bardzo wykwintną potrawą. Jednak od kiedy są szerzej dostępne w większości dużych sklepów, coraz więcej osób może sobie pozwolić na ich spróbowanie. Zdecydowanie warto się skusić i przygotować je w najprostszej postaci, by zasmakować w ich naturalnym smaku.

Przepis na ostrygi jest niezwykle łatwy i naprawdę ekspresowy w wykonaniu. Do ich przygotowania nie potrzebna jest żadna obróbka termiczna, dlatego świetnie sprawdzą się jako ekspresowa przekąska. To również świetny pomysł na pyszną i lekką przystawkę.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić ostrygi, w sposób nieskomplikowany. Dzięki temu będą mogły gościć na twoim stole znacznie częściej. Te owoce morza to naprawdę zdrowy dodatek do diety. Ostrygi zawierają małą ilość kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzą się również na diecie redukcyjnej. To wspaniałe źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo cynku, który wspaniale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ostrygi dostarczają także witaminy D, potasu, magnezu i fosforu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak przyrządzić ostrygi w sposób łatwy, ale naprawdę pyszny, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Dowiesz się z niego w jaki sposób odmienić te owoce morza, w naprawdę wspaniałą przekąskę.

Świeże ostrygi to produkt, który coraz częściej można kupić w większych sklepach, dlatego warto z tego skorzystać i przygotować tą jakże prostą, a także pyszną przekąskę. Ostrygi z czosnkiem i koprem połączone z sokiem cytrynowym smakują niezwykle. To połączenie idealne. Choć jest to danie bardzo proste i nieskomplikowane, to wcale nie jest nudne. W tym wydaniu prostota jest niemal luksusowa.

W takim wydaniu ostrygi są naprawdę pyszne. Są wspaniałym źródłem pełnowartościowego białka, a także wielu cennych składników odżywczych, dzięki temu są naprawdę cennym składnikiem diety. Podawane z czosnkiem i koperkiem tworzą smaczne danie, pełne aromatu.

Alergeny w ostrygach

Lista alergenów dla ostryg przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ostrygi
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze ostryg

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy wybór na przekąskę ze względu na duży udział cynku i selenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(383g)
Energia (kcal)
48.44
185.52
Białko (g)
4.89
18.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(383g)
Węglowodany (g)
4.10
15.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(383g)
Tłuszcz (g)
1.45
5.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
2.95
Tłuszcze nienasycone (g)
0.68
2.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.24
0.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.67
Cholesterol (mg)
31.37
120.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(383g)
Witamina A (µg (mcg))
33.02
126.47
Witamina B6 (mg)
0.06
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
6.86
26.28
Witamina C (mg)
11.64
44.59
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.20
39.05
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.09
0.35
Niacyna (mg)
0.84
3.23
Foliany (µg (mcg))
15.65
59.93
Beta karoten (µg (mcg))
0.42
1.60
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(383g)
Sód (mg)
80.25
307.38
Potas (mg)
80.92
309.90
Wapń (mg)
64.12
245.57
Fosfor (mg)
84.05
321.92
Magnez (mg)
18.75
71.82
Żelazo (mg)
4.04
15.46
Cynk (mg)
122.43
468.91
Miedź (mg)
2.26
8.66
Szacunkowy indeks glikemiczny ostryg 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ostryg

Koszt składników
60.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ostrygi
600 g
20 szt
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 8
45.00
Za 600 g
Cytryna
90 g
1 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Ocet winny
20 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
60.30