Przepis na zupę krewetkową krok po kroku
- Makaron ryżowy 70 g
- Krewetki 300 g
- Grzyby mun suszone 175 g
- Olej sezamowy 10 ml 1 łyżka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Imbir korzeń 15 g 3 plastry
- Papryczka chili czerwona świeża 7 g 1/2 sztuki
- Bulion warzywny 750 ml
- Mleczko kokosowe 350 ml
- Sos rybny 10 ml 1 łyżka
- Kolendra świeża 25 g
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Krewetki oczyść, usuń pancerze, oderwij ogonki i pokrój na mniejsze kawałki.
Grzyby umyj i pokrój w plastry.
Na dnie garnka wylej olej i podsmaż imbir, czosnek i papryczki chilli.
Dodaj przyprawy i wlej 3-4 łyżki mleczka kokosowego.
Dodaj gorący bulion, gotuj ok. 5 min i dodaj resztę mleczka kokosowego.
Dodaj pieczarki, krewetki i makaron i gotuj 5 min.
Podawaj zupę posypaną kolendrą.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa krewetkowa - cechy przepisu
Więcej o zupie krewetkowej
Tajska zupa krewetkowa to niezwykle smaczna, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu zupa w orientalnym, azjatyckim stylu. Dzięki charakterystycznym dla kuchni tajskiej przyprawom, takim jak pasta curry, imbir i trawa cytrynowa, danie to ma niepowtarzalny smak i aromat. To danie, które powinni wypróbować wszyscy miłośnicy kuchni orientalnej i azjatyckiej. Najczęściej przygotowywana jest na ostro, z dużą ilością imbiru, chili i czosnku, jednak łagodna zupa krewetkowa, o mniej pikantnym smaku również będzie przepyszna. Każdy znajdzie więc coś dla siebie. Kuchnia azjatycka, a w szczególności tajska, mają to do siebie, że w obrębie jednego posiłku łączą się wszystkie smaki - słodki, słony, pikantny, które wzajemnie się dopełniają. Kluczem do sukcesu jest także wybór świeżych, dobrych jakościowo produktów.
Przepis na zupę krewetkową wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowany, a zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki niezbędne do jej przygotowania to oczywiście krewetki, olej kokosowy lub sezamowy, makaron ryżowy w kształcie wstążek, bulion warzywny, mleko kokosowe, sos rybny oraz grzyby. Mogą to być azjatyckie grzyby mun lub zwykłe polskie pieczarki. Do zupy możesz dodać także tofu, wzbogacając ją tym samym w białko i sprawiając, że będzie bardziej sycąca. Jako dodatek świetnie sprawdza się świeża kolendra, która nie tylko jest dekoracją i pięknie przyozdabia danie, ale również idealnie komponuje się smakiem. Zamiast kolendry śmiało można wykorzystać też świeżą natkę pietruszki. Przygotowanie najlepiej zacząć od podsmażenia na dnie garnka na oleju wszystkich przypraw - chili, imbiru, czosnku, kurkumy, curry. Możesz dodać także sok z limonki. Następnie całość należy zalać bulionem warzywnym, dodać mleczko kokosowe, ugotowany wcześniej makaron, pokrojone grzyby i oczyszczone krewetki bez pancerzy. To wszystko! Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym na rosole gotowa do podania. Jak widzisz to bardzo prosty przepis, który bez większych problemów można przygotować w warunkach domowych.
Wartości odżywcze Zupy krewetkowej
Energia i białka
(430g)
Węglowodany w zupie krewetkowej
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy w przepisie na zupę krewetkową
(430g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę krewetkową
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie krewetkowej
Lista alergenów dla Zupy krewetkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
2. Aż 175 gram suszonych grzybów moon! jedna torebka to 30 gram więc zużyć aż 6 torebek? To będzie zupa grzybowa a nie krewetkowa.
Coś nie tak z tym przepisem!