Przepis na zupę krewetkową krok po kroku

Składniki
  • Makaron ryżowy 70 g
  • Krewetki 300 g
  • Grzyby mun suszone 175 g
  • Olej sezamowy 10 ml 1 łyżka
  • Czosnek 10 g 2 ząbki
  • imbir korzeń 15 g 3 plastry
  • Papryczka chili czerwona świeża 7 g 1/2 sztuki
  • bulion warzywny 750 ml
  • Mleczko kokosowe 350 ml
  • Sos rybny 10 ml 1 łyżka
  • Kolendra świeża 25 szt.
Przyprawy
imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek
To będzie niezbędne
garnek

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krewetki oczyść, usuń pancerze, oderwij ogonki i pokrój na mniejsze kawałki.

Grzyby umyj i pokrój w plastry.

Na dnie garnka wylej olej i podsmaż imbir, czosnek i papryczki chilli.

Dodaj przyprawy i wlej 3-4 łyżki mleczka kokosowego.

Dodaj gorący bulion, gotuj ok. 5 min i dodaj resztę mleczka kokosowego.

Dodaj pieczarki, krewetki i makaron i gotuj 5 min.

Podawaj zupę posypaną kolendrą.

Tradycyjna tajska zupa krewetkowa podana ze świeżą kolendrą
Zupa krewetkowa
Koszt przygotowania dania
218.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
400 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
35

Zupa krewetkowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie krewetkowej

Tajska zupa krewetkowa to niezwykle smaczna, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu zupa w orientalnym, azjatyckim stylu. Dzięki charakterystycznym dla kuchni tajskiej przyprawom, takim jak pasta curry, imbir i trawa cytrynowa, danie to ma niepowtarzalny smak i aromat. To danie, które powinni wypróbować wszyscy miłośnicy kuchni orientalnej i azjatyckiej. Najczęściej przygotowywana jest na ostro, z dużą ilością imbiru, chili i czosnku, jednak łagodna zupa krewetkowa, o mniej pikantnym smaku również będzie przepyszna. Każdy znajdzie więc coś dla siebie. Kuchnia azjatycka, a w szczególności tajska, mają to do siebie, że w obrębie jednego posiłku łączą się wszystkie smaki - słodki, słony, pikantny, które wzajemnie się dopełniają. Kluczem do sukcesu jest także wybór świeżych, dobrych jakościowo produktów.

Przepis na zupę krewetkową wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowany, a zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki niezbędne do jej przygotowania to oczywiście krewetki, olej kokosowy lub sezamowy, makaron ryżowy w kształcie wstążek, bulion warzywny, mleko kokosowe, sos rybny oraz grzyby. Mogą to być azjatyckie grzyby mun lub zwykłe polskie pieczarki. Do zupy możesz dodać także tofu, wzbogacając ją tym samym w białko i sprawiając, że będzie bardziej sycąca. Jako dodatek świetnie sprawdza się świeża kolendra, która nie tylko jest dekoracją i pięknie przyozdabia danie, ale również idealnie komponuje się smakiem. Zamiast kolendry śmiało można wykorzystać też świeżą natkę pietruszki. Przygotowanie najlepiej zacząć od podsmażenia na dnie garnka na oleju wszystkich przypraw - chili, imbiru, czosnku, kurkumy, curry. Możesz dodać także sok z limonki. Następnie całość należy zalać bulionem warzywnym, dodać mleczko kokosowe, ugotowany wcześniej makaron, pokrojone grzyby i oczyszczone krewetki bez pancerzy. To wszystko! Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym na rosole gotowa do podania. Jak widzisz to bardzo prosty przepis, który bez większych problemów można przygotować w warunkach domowych.

Wartości odżywcze Zupy krewetkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (430g)
Energia (kalorie)
93.04 kcal
400.07 kcal
Białko
5.53 g
23.79 g
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie krewetkowej

Na 100g
Na porcję (430g)
Węglowodany
15.67 g
67.37 g
Brak danych dla: krewetki, olej sezamowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.34 g
61.65 g
Brak danych dla: krewetki, olej sezamowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (430g)
Tłuszcz
1.58 g
6.81 g
Tłuszcze nasycone
0.75 g
3.23 g
Tłuszcze nienasycone
0.83 g
3.59 g
Brak danych dla: sos rybny.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.49 g
2.11 g
Brak danych dla: sos rybny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę krewetkową

Na 100g
Na porcję (430g)
Witamina B6
0.13 mg
0.55 mg
Brak danych dla: krewetki, olej sezamowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.75 mg
7.52 mg
Brak danych dla: makaron ryżowy, krewetki, olej sezamowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: krewetki, olej sezamowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.74 mg
Brak danych dla: krewetki, olej sezamowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.55 mg
6.67 mg
Brak danych dla: krewetki, olej sezamowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krewetkową

Na 100g
Na porcję (430g)
Sód
254.87 mg
1095.96 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Potas
253.68 mg
1090.84 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Wapń
37.10 mg
159.53 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Fosfor
117.43 mg
504.97 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Magnez
25.29 mg
108.74 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
1.72 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Cynk
1.14 mg
4.91 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Miedź
0.61 mg
2.64 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Zupy krewetkowej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krewetkowej

Lista alergenów dla Zupy krewetkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny

Cena przygotowania Zupy krewetkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
70 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Grzyby mun suszone
175 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
19.25
Za 175 g
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
imbir korzeń
15 g
3 plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 15 g
Papryczka chili czerwona świeża
7 g
1/2 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 7 g
bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Mleczko kokosowe
350 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
4.38
Za 350 ml
Sos rybny
10 ml
1 łyżka
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 ml
Kolendra świeża
25 szt.
5.50
Za 1,0 szt.
Liczba opakowań 25
137.50
Za 25 szt.
Liczba porcji:
Razem
280.00
Łączny koszt
218.71
Jak oceniasz przepis na zupę krewetkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób