Przepis na zupę krewetkową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek
To będzie niezbędne
garnek

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krewetki oczyść, usuń pancerze, oderwij ogonki i pokrój na mniejsze kawałki.

Grzyby umyj i pokrój w plastry.

Na dnie garnka wylej olej i podsmaż imbir, czosnek i papryczki chilli.

Dodaj przyprawy i wlej 3-4 łyżki mleczka kokosowego.

Dodaj gorący bulion, gotuj ok. 5 min i dodaj resztę mleczka kokosowego.

Dodaj pieczarki, krewetki i makaron i gotuj 5 min.

Podawaj zupę posypaną kolendrą.

Tradycyjna tajska zupa krewetkowa podana ze świeżą kolendrą
Zupa krewetkowa
Koszt przygotowania dania
218.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
400 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
35

Zupa krewetkowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krewetkowej

Tajska zupa krewetkowa to niezwykle smaczna, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu zupa w orientalnym, azjatyckim stylu. Dzięki charakterystycznym dla kuchni tajskiej przyprawom, takim jak pasta curry, imbir i trawa cytrynowa, danie to ma niepowtarzalny smak i aromat. To danie, które powinni wypróbować wszyscy miłośnicy kuchni orientalnej i azjatyckiej. Najczęściej przygotowywana jest na ostro, z dużą ilością imbiru, chili i czosnku, jednak łagodna zupa krewetkowa, o mniej pikantnym smaku również będzie przepyszna. Każdy znajdzie więc coś dla siebie. Kuchnia azjatycka, a w szczególności tajska, mają to do siebie, że w obrębie jednego posiłku łączą się wszystkie smaki - słodki, słony, pikantny, które wzajemnie się dopełniają. Kluczem do sukcesu jest także wybór świeżych, dobrych jakościowo produktów.

Przepis na zupę krewetkową wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowany, a zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki niezbędne do jej przygotowania to oczywiście krewetki, olej kokosowy lub sezamowy, makaron ryżowy w kształcie wstążek, bulion warzywny, mleko kokosowe, sos rybny oraz grzyby. Mogą to być azjatyckie grzyby mun lub zwykłe polskie pieczarki. Do zupy możesz dodać także tofu, wzbogacając ją tym samym w białko i sprawiając, że będzie bardziej sycąca. Jako dodatek świetnie sprawdza się świeża kolendra, która nie tylko jest dekoracją i pięknie przyozdabia danie, ale również idealnie komponuje się smakiem. Zamiast kolendry śmiało można wykorzystać też świeżą natkę pietruszki. Przygotowanie najlepiej zacząć od podsmażenia na dnie garnka na oleju wszystkich przypraw - chili, imbiru, czosnku, kurkumy, curry. Możesz dodać także sok z limonki. Następnie całość należy zalać bulionem warzywnym, dodać mleczko kokosowe, ugotowany wcześniej makaron, pokrojone grzyby i oczyszczone krewetki bez pancerzy. To wszystko! Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym na rosole gotowa do podania. Jak widzisz to bardzo prosty przepis, który bez większych problemów można przygotować w warunkach domowych.

Wartości odżywcze Zupy krewetkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
93.04 kcal
400.07 kcal
Białko
5.53 g
23.79 g

Węglowodany w zupie krewetkowej

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
15.67 g
67.37 g
Węglowodany przyswajalne
14.34 g
61.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
5.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
1.58 g
6.81 g
Tłuszcze nasycone
0.75 g
3.23 g
Tłuszcze nienasycone
0.83 g
3.59 g
Tłuszcze jednonasycone
0.49 g
2.11 g
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
1.47 g
Cholesterol
30.28 mg
130.22 mg

Witaminy w przepisie na zupę krewetkową

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A
15.22 µg (mcg)
65.43 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.55 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina C
1.75 mg
7.52 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Retinol
4.70 µg (mcg)
20.20 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.74 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna
1.55 mg
6.67 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Foliany
18.90 µg (mcg)
81.28 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Beta karoten
110.65 µg (mcg)
475.79 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krewetkową

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
254.87 mg
1095.96 mg
Potas
253.68 mg
1090.84 mg
Wapń
37.10 mg
159.53 mg
Fosfor
117.43 mg
504.97 mg
Magnez
25.29 mg
108.74 mg
Żelazo
0.40 mg
1.72 mg
Cynk
1.14 mg
4.91 mg
Miedź
0.61 mg
2.64 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Zupy krewetkowej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krewetkowej

Lista alergenów dla Zupy krewetkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny

Cena przygotowania Zupy krewetkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
70 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Grzyby mun suszone
175 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
19.25
Za 175 g
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
15 g
3 plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 15 g
Papryczka chili czerwona świeża
7 g
1/2 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 7 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Mleczko kokosowe
350 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
4.38
Za 350 ml
Sos rybny
10 ml
1 łyżka
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 ml
Kolendra świeża
25 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 25
137.50
Za 25 g
Koszt składników
280.00
Jak oceniasz przepis na zupę krewetkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób