Przepis na takoyaki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Ośmiornica gotowana 250 g
- Proszek do pieczenia 20 g
- Szczypiorek 20 g 1 pęczek
- Imbir krojony w zalewie 20 g
- Olej rzepakowy 40 ml
- Ketchup 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Majonez 70 g 7 płaskich łyżek stołowych
W misce ubij jajka z bulionem dashi, dodaj łyżkę sosu sojowego, dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Pokrój ośmiornicę w mniejsze kawałki.
Posiekaj szczypior i imbir.
Dodaj do ciasta ośmiornicę i szczypior z imbirem, wymieszaj.
Formę posmaruj olejem i umieść w każdym otworze ciasto.
Obróć, gdy ciasto zacznie robić się rumiane.
W misce wymieszaj ketchup, sos Worcestershire i cukier.
Takoyaki podawaj polane sosem i majonezem.
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Takoyaki - cechy przepisu
Więcej o takoyaki
Takoyaki to doskonałe danie świetnie sprawdzające się jako przekąska. Pochodzi z kuchni japońskiej i przygotowuje się je z dodatkiem ośmiornicy. Przepis na takoyaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, ośmiornica, sos sojowy, szczypior, olej rzepakowy, bulion dashi, majonez, ketchup, sos Worcestershire, cukier, imbir marynowany.
Jak zrobić japoński omlet? W misce ubij jajka z bulionem dashi, dodaj łyżkę sosu sojowego, dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. W sklepie najczęściej kupić można już ugotowaną ośmiornicę. Pokrój ją w mniejsze kawałki. Posiekaj szczypior i imbir. Dodaj do ciasta ośmiornicę i szczypior z imbirem, wymieszaj. Do zrobienia takoyaki potrzebna jest specjalna forma do pieczenia z teflonową powłoką. Posmaruj ją olejem i umieść w każdym otworze ciasto. Obróć, gdy ciasto zacznie robić się rumiane. W misce wymieszaj ketchup, sos Worcestershire i cukier. Omlet takoyaki podawaj polany sosem i majonezem. Tradycyjny japoński omlet podaje się z płatkami suszonego tuńczyka i sproszkowanymi algami.
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ośmiornica jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, takich jak selen i jod. Selen jest niezbędny do prawidłowej pracy naszej tarczycy.
Podsumowując omlet takoyaki to doskonała propozycja na szybką przekąskę. Możesz go przygotować z dodatkiem ulubionych składników. Danie jest bardzo zdrowe, zawiera cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Niezbędna będzie specjalna patelnia do takoyaki. Patelnię elektryczną do przygotowania kulek kupić można w sklepie internetowym.
Wartości odżywcze takoyaki
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w takoyaki
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na takoyaki
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na takoyaki
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w takoyaki
Lista alergenów dla takoyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ośmiornica gotowana
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na takoyaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos worcestershire, bulion dashi