Takoyaki

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Takoyaki podane w naczyniu w kształcie łódki.
Takoyaki
Takoyaki to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta naleśnikowego z ośmiornicą. Danie świetnie nadaje się jako przekąska na spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
698 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ośmiornica gotowana (250 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (20 g)
  • Imbir krojony w zalewie (20 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Ketchup 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Majonez 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, sos worcestershire, bulion dashi
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia takoyaki-ki

Przepis na takoyaki krok po kroku

W misce ubij jajka z bulionem dashi, dodaj łyżkę sosu sojowego, dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Pokrój ośmiornicę w mniejsze kawałki.

Posiekaj szczypior i imbir.

Dodaj do ciasta ośmiornicę i szczypior z imbirem, wymieszaj.

Formę posmaruj olejem i umieść w każdym otworze ciasto.

Obróć, gdy ciasto zacznie robić się rumiane.

W misce wymieszaj ketchup, sos Worcestershire i cukier.

Takoyaki podawaj polane sosem i majonezem.

Jak oceniasz przepis na takoyaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat takoyaki

Takoyaki to doskonałe danie świetnie sprawdzające się jako przekąska. Pochodzi z kuchni japońskiej i przygotowuje się je z dodatkiem ośmiornicy. Przepis na takoyaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, ośmiornica, sos sojowy, szczypior, olej rzepakowy, bulion dashi, majonez, ketchup, sos Worcestershire, cukier, imbir marynowany.

Jak zrobić japoński omlet? W misce ubij jajka z bulionem dashi, dodaj łyżkę sosu sojowego, dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. W sklepie najczęściej kupić można już ugotowaną ośmiornicę. Pokrój ją w mniejsze kawałki. Posiekaj szczypior i imbir. Dodaj do ciasta ośmiornicę i szczypior z imbirem, wymieszaj. Do zrobienia takoyaki potrzebna jest specjalna forma do pieczenia z teflonową powłoką. Posmaruj ją olejem i umieść w każdym otworze ciasto. Obróć, gdy ciasto zacznie robić się rumiane. W misce wymieszaj ketchup, sos Worcestershire i cukier. Omlet takoyaki podawaj polany sosem i majonezem. Tradycyjny japoński omlet podaje się z płatkami suszonego tuńczyka i sproszkowanymi algami.

Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ośmiornica jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, takich jak selen i jod. Selen jest niezbędny do prawidłowej pracy naszej tarczycy.

Podsumowując omlet takoyaki to doskonała propozycja na szybką przekąskę. Możesz go przygotować z dodatkiem ulubionych składników. Danie jest bardzo zdrowe, zawiera cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Niezbędna będzie specjalna patelnia do takoyaki. Patelnię elektryczną do przygotowania kulek kupić można w sklepie internetowym.

Alergeny w takoyaki

Lista alergenów dla takoyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ośmiornica gotowana
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na takoyaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos worcestershire, bulion dashi
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze takoyaki

na 100g gotowej potrawy

Takoyaki to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Danie można wzbogacić dodatkiem warzyw, będzie ono zawierało więcej błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
303.65
698.39
Białko (g)
15.34
35.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
33.63
77.34
Węglowodany przyswajalne (g)
33.47
76.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
11.97
27.54
Tłuszcze nasycone (g)
2.75
6.33
Tłuszcze nienasycone (g)
9.22
21.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.79
8.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
77.26
177.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
232.77
535.37
Potas (mg)
460.36
1058.84
Wapń (mg)
136.70
314.41
Fosfor (mg)
293.71
675.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.00
78.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
5.23
12.04
Cynk (mg)
1.51
3.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny takoyaki 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania takoyaki

Koszt składników
141.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ośmiornica gotowana
250 g
52.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
65.00
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Imbir krojony w zalewie
20 g
10.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Ketchup
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Majonez
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 70 g
Koszt składników
141.60