Takoyaki
- Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ośmiornica gotowana (250 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Szczypiorek 1 pęczek (20 g)
- Imbir krojony w zalewie (20 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Ketchup 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Majonez 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
Przepis na takoyaki krok po kroku
W misce ubij jajka z bulionem dashi, dodaj łyżkę sosu sojowego, dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Pokrój ośmiornicę w mniejsze kawałki.
Posiekaj szczypior i imbir.
Dodaj do ciasta ośmiornicę i szczypior z imbirem, wymieszaj.
Formę posmaruj olejem i umieść w każdym otworze ciasto.
Obróć, gdy ciasto zacznie robić się rumiane.
W misce wymieszaj ketchup, sos Worcestershire i cukier.
Takoyaki podawaj polane sosem i majonezem.
Więcej informacji na temat takoyaki
Takoyaki to doskonałe danie świetnie sprawdzające się jako przekąska. Pochodzi z kuchni japońskiej i przygotowuje się je z dodatkiem ośmiornicy. Przepis na takoyaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, ośmiornica, sos sojowy, szczypior, olej rzepakowy, bulion dashi, majonez, ketchup, sos Worcestershire, cukier, imbir marynowany.
Jak zrobić japoński omlet? W misce ubij jajka z bulionem dashi, dodaj łyżkę sosu sojowego, dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. W sklepie najczęściej kupić można już ugotowaną ośmiornicę. Pokrój ją w mniejsze kawałki. Posiekaj szczypior i imbir. Dodaj do ciasta ośmiornicę i szczypior z imbirem, wymieszaj. Do zrobienia takoyaki potrzebna jest specjalna forma do pieczenia z teflonową powłoką. Posmaruj ją olejem i umieść w każdym otworze ciasto. Obróć, gdy ciasto zacznie robić się rumiane. W misce wymieszaj ketchup, sos Worcestershire i cukier. Omlet takoyaki podawaj polany sosem i majonezem. Tradycyjny japoński omlet podaje się z płatkami suszonego tuńczyka i sproszkowanymi algami.
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ośmiornica jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, takich jak selen i jod. Selen jest niezbędny do prawidłowej pracy naszej tarczycy.
Podsumowując omlet takoyaki to doskonała propozycja na szybką przekąskę. Możesz go przygotować z dodatkiem ulubionych składników. Danie jest bardzo zdrowe, zawiera cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Niezbędna będzie specjalna patelnia do takoyaki. Patelnię elektryczną do przygotowania kulek kupić można w sklepie internetowym.
Alergeny w takoyaki
Lista alergenów dla takoyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ośmiornica gotowana
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na takoyaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos worcestershire, bulion dashi
Wartości odżywcze takoyaki
Takoyaki to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Danie można wzbogacić dodatkiem warzyw, będzie ono zawierało więcej błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.