Scampi

Opublikowano: 23.07.2022 r., 10:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Scampi podane w ciemnej miseczce.
Scampi
Scampi to doskonała propozycja na smaczny makaron ryżowy z krewetkami w sosie śmietanowym. Danie jest idealną propozycją na rodzinny obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
1077 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Krewetki (400 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka (250 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Przepis na scampi krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przecedź na sicie.

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę oraz czosnek (około 2 minut).

Następnie na patelnię dodaj krewetki i smaż je przez około 3 minuty (krewetki w tym czasie powinny zmienić kolor).

Po tym czasie krewetki wyjmij z patelni i przełóż do miseczki.

Zmniejsz ogień pod patelnią, dodaj śmietankę i gotuj, aż zgęstnieje.

Następnie na patelnię dodaj krewetki, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Sos na bazie krewetek dodaj do makaronu i wymieszaj.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Gotowy makaron podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Jak oceniasz przepis na scampi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat scampi

Scampi to danie przygotowane na bazie makaronu oraz smażonych krewetek w sosie. Smażone krewetki w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla calej rodziny. Makaron z owocami morza świetnie sprawdzi się również jako danie na romantyczną kolację dla dwojga. Prosty przepis na scampi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać pyszne scampi niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, krewetki, oliwa z oliwek, śmietana kremowa 30%, cebula, czosnek, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

Jak zrobić scampi? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przecedź na sicie. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę oraz czosnek (około 2 minut). Następnie na patelnię dodaj krewetki i smaż je przez około 3 minuty (krewetki w tym czasie powinny zmienić kolor). Po tym czasie krewetki wyjmij z patelni i przełóż do miseczki. Zmniejsz ogień pod patelnią, dodaj śmietankę i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie na patelnię dodaj krewetki, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Sos na bazie krewetek dodaj do makaronu i wymieszaj. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Gotowy makaron podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Składniki zawarte w owocach morza, spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Podsumowując smaczne scampi jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsze danie na bazie makaronu ryżowego z krewetkami w sosie śmietanowym stanowi doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania.

Alergeny w scampi

Lista alergenów dla scampi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze scampi

na 100g gotowej potrawy

Scampi to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Scampi to danie wykonane z dodatkiem owoców morza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
215.60
1077.98
Białko (g)
9.77
48.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
17.71
88.56
Węglowodany przyswajalne (g)
17.13
85.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
2.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
11.56
57.82
Tłuszcze nasycone (g)
8.13
40.65
Tłuszcze nienasycone (g)
3.43
17.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.93
14.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
2.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.83
314.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
84.15
420.74
Potas (mg)
141.33
706.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.69
178.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.64
593.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.56
92.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
2.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.72
3.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny scampi 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania scampi

Koszt składników
106.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
106.00