Dania z owocami morza

Przepisy z owocami morza
Owoce morza

Owoce morza to jadalne skorupiaki lub mięczaki morskie, jak krewetki, kraby, homary, mule, małże czy ośmiornice. Zaś najbardziej znane na świecie potrawy z owocami morza to paella lub zupa tajska. Kuchnia polska nie zawiera przepisów na dania z owocami morza, które nie były u nas dostępne. Obecnie przepisy z owocami morza stają się coraz bardziej modne. W sprzedaży znajdziemy najczęściej owoce morza w puszkach lub mrożone. Dostępna jest również mieszanka morska, która świetnie nadaje się na szybkie danie, jak spaghetti z owocami morza, pizza, sałatka czy też makaron z owocami morza.

Owoce morza - sprawdzone przepisy na potrawy z owocami morza

Mimo, że Polska leży nad morzem, owoce morza nigdy nie zagościły w tradycyjnej kuchni polskiej. Być może dlatego, że żyjątka z Bałtyku nie nadają się na stół. Lecz mięczaki i skorupiaki z wód południowych stają się coraz bardziej modne jako dodatek do dań, na przykład do spaghetti, sałatki czy zupy. Doradzamy jakie dania można wykonać z owoców morza w warunkach domowych.

Przepis na dania z owocami morza

Owoce morza w polskich kuchni

Owoce morza to jadalne skorupiaki i mięczaki morskie. Są one szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej i australijskiej. Jada się głównie ślimaki, skorupiaki, mięczaki i głowonogi.

W polskiej kuchni przepisy na dania z owocami morza nie występują. W drugiej połowie XX wieku przez krótki okres próbowano w Polsce upowszechnić kalmary, z których robiło się polskie flaczki. Jednak nie spotkały się one z zainteresowaniem, prawdopodobnie dlatego, że kalmary nie łatwo jest tak ugotować, aby nie stały się gumowate.

Brak tradycji jedzenia owoców morza wynika z tego, że skorupiaki i mięczaki żyjące w Bałtyku są zbyt małe, aby odławianie ich i przyrządzanie w kuchni było opłacalne. Przyczyną jest małe zasolenie Bałtyku, wskutek czego organizmy morskie nie mogą się tu owocnie rozwijać i osiągają bardzo małe rozmiary. Żyją tu krewetki i mule, jednak są tak małe, że przygotowywanie z nich motraw byłoby zbyt uciążliwe.

Jednak teraz owoce morza stają się coraz bardziej modne i coraz więcej osób się nimi interesuje, szczególnie że owoce morza są coraz częściej dostępne w polskich sklepach. Owoce morza mają sporo wartości odżywczych, jednak tylko wtedy jeśli pochodzą z czystych wód. Nie możemy jednak tego sprawdzić, dlatego dietetycy zalecają umiar. Kuchnia polska nie jest kuchnią morską, szczególnie że nie czerpiemy owoców morza z Bałtyku. Dlatego też w dalszym ciągu dla wielu osób, owoce morza są nie do przyjęcia w diecie.

Jakie owoce morza są dostępne w sklepach:

  • krewetki,
  • ostrygi,
  • mule,
  • kraby,
  • homary.

W Polsce owoce morza dostępne są głównie w puszkach lub w formie mrożonej. Najbardziej popularnym daniem, jakie można u nas dostać, jest mieszanka morska, która zawiera mix różnych mięczaków i skorupiaków już przygotowanych do spożycia. Świeże lub żywe owoce morza bardzo trudno jest kupić. Sprowadzane są rzadko i głównie dla restauracji.

Jakie dania można przygotować z owocami morza

Przygotowując przepis z owocami morza, warto pamiętać, że owoce morza szybko się psują. Dlatego też mrożone owoce morza należy jak najszybciej spożyć. Podobnie otwartą puszkę należy zjeść w ciągu 24 godzin. Owoce morza gotuje się krótko. Nie należy ich gotować dłużej niż 15 minut, gdyż mogą stać się twarde i niesmaczne. Krewetki, zaś, należy tylko zblanszować.

Owoce morza najczęściej dostępne są w puszkach w postaci mięsa. Natomiast jeśli chcemy przyrządzić homara lub kraba w całości, warto wiedzieć, jak go ugotować, a przede wszystkim jak dostać się do miesa. Do jedzenia potrzebne są specjalne sztućce. Warto pamiętać, że w naszym regionie mało kto wie, jak się poprawnie jada kraby czy homary.

W krewetkach jadalny jest tylko ogon, zaś w sprzedaży dostępne są krewetki już przygotowane i obrane. Zawiera je również mrożona mieszanka morska. Z krewetek można zrobić sałatkę, zupę, danie z makaronem, czy pastę.

W Polsce dostępne są także mrożone, wędzone lub marynowane małże, które można dodać do zupy lub sałatki. W puszkach dostępne są przegrzebki, z których przyrządza się dania rybne, sałatki, lub sosy. Podobnie przygotowuje się mule. Dania z kalmarów przygotowujemy w zależności od tego czy mamy całe czy pokrojone w pierścienie.

Najbardziej popularne dania z owocami morza, jakie można z łatwością wykonać w Polsce:

  • sałatka z mieszanką morską,
  • zupa tajska,
  • paella z krewetek,
  • pizza z mieszanką morską.

Najciekawsze dania z owoców morza

Najpopularniejsze dania z owocami morza na świecie

Najbardziej popularne danie z owocami morza stanowi hiszpańska paella. Kiedyś było to danie prostych ludzi, którzy dodawali do ryżu wszystko co mieli, czyli owoce morza, ryby i warzywa. Następnie wszystko usmażyli na patelni. Obecnie paella przygotowywana jest najczęściej z owoców morza jak kalmary i krewetki, oraz warzyw i ryżu z bulionem lub sosem sojowym. Podstawą dania jest ryż. Niestety w Polsce trudno jest dostać specjalny ryż do paelli.

Znanym daniem z krewetek jest zupa tajska Tom Yum, która tradycyjnie zawiera grzyby, krewetki i mleczko kokosowe. Zupa tajska gotowana jest na wywarze z trawy cytrynowej, galangalu i kaffiru. U nas zupę tajską zazwyczaj robi sie z kurczaka, zaś smak uzyskujemy dodając pastę Tom Yum.

Popularna mieszanka morska - jakie danie można z niej zrobić

W Polsce dostępna jest mieszanka morska, zawierająca skorupiaki i mięczaki morskie, gotowa do spożycia. Owoce morza gotuje się bardzo krótko, dlatego też mieszanka morska stanowi idealny wybór na szybkie spaghetti na obiad. Wystarczy ugotować mieszankę z czosnkiem, oliwą, pomidorami i białym winem. Do tego świetnie sprawdza się makaron lub ryż.

Owoce morza świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki. Na szybkie danie najlepiej nadaje się gotowa mieszanka morska, którą wystarczy połączyć z mieszanką sałat. Jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej sycąca dodajemy makaron lub ryż. Makaron z owocami morza, czosnkiem i pomidorami będzie świetnym daniem do lunch boxu do pracy.

Równie doskonale smakuje pizza z owocami morza. Najlepiej do tego nadaje się mieszanka morska, którą układamy na wierzchu pizzy wraz z mozzarellą i czosnkiem.

Dania z owocami morza - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto