Przepis na makaron z krewetkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, miseczka

W dużym garnku zagotuj wodę, minimum 1 litr wody na 100 gramów makaronu.

Do gotującej się wody dodaj pół łyżeczki soli i dodaj makaron.

Aby makaron się nie sklejał w trakcie gotowania woda musi cały czas bulgotać. Gotuj makaron 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu.

Oczyść krewetki, umyj i osusz.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją aż będzie szklista i dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili. Smaż 1 minutę i przełóż do miseczki.

Na patelni szybko podsmaż krewetki. Dopraw je sporą szczyptą soli i pieprzu. Dodaj cebulę z czosnkiem i odłóż ponownie do miseczki.

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim pomidorki pokrojone w połówki. Gdy już będą miękkie dodaj do nich chochelkę wody z gotowania makaronu oraz makaron. Gotuj na dużym ogniu ciągle mieszając.

Na tym etapie możesz dodać ser parmezan.

Do makaronu dodaj krewetki z czosnkiem, cebulą i chili.

Gdy cała woda z gotowania makaronu wyparuje posyp natką pietruszki.

Makaron z krewetkami podany na białym talerzu, obok sztućce, przyprawy, ściereczka, całość na jasnym blacie.
Makaron z krewetkami
Koszt przygotowania dania
32.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
364 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
48

Makaron z krewetkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z krewetkami

Makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Wszystkie włoskie przepisy na makarony są łatwe w przygotowaniu, składają się z niewielkiej ilości składników ale właśnie w tej prostocie tkwi ich sekret. Makaron z krewetkami jest jedną z tych pysznych propozycji, których smak tkwi w prostocie.

Spaghetti z krewetkami w sosie z oliwy, masła i pomidorków koktajlowych jest świetnym urozmaiceniem codziennych dań. Delikatność krewetek łączy się z najlepszej jakości makaronem, a czosnek, chili i pietruszka podkreślają ich smak. Krewetki są zdrowym składnikiem, który warto wprowadzić do zrównoważonej diety. Są one źródłem białka, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym duże ilości kwasów omega-3, a ich stosunek do kwasów omega-6 jest odpowiedni dzięki czemu ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia czy otyłości. Krewetki zawierają karotenoidy, a dokładniej astaksantynę, która ma właściwości przeciwzapalne. Skorupiaki te są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, witaminy B12, a także witaminy PP. Spożywając je dostarczysz także witaminę E, która jest silnym antyoksydantem. Składniki mineralne, które zawierają to przede wszystkim selen oraz miedź. Selen wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn a miedź jest ważnym składnikiem, który zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Krewetki są niskokaloryczne oraz zawierają sporo białka dlatego polecane są w czasie diety redukcyjnej. Krewetki powinny ograniczać osoby chorujące na dnę moczanową ponieważ zawierają umiarkowaną ilość puryn.

Makaron z krewetkami jest świetnym pomysłem na urozmaicenie swoich posiłków. Makaron może być podany na obiad czy na kolację. Sprawdzi się także jako przystawka podczas romantycznej lub wykwintnej kolacji. To pyszne danie możesz wykorzystać na różne okazje, a prosty przepis sprawi, że przygotowanie nie sprawi trudności.

Przepis na krewetki z makaronem jest klasycznym, włoskim przepisem na danie z paru składników, które zachwyca swoim smakiem. Jak zrobić krewetki z makaronem oraz jak przygotować krewetki dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wartości odżywcze makaronu z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
Białko
9.95 g
24.37 g

Węglowodany w makaronie z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
18.52 g
45.38 g
Węglowodany przyswajalne
15.72 g
38.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.80 g
6.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
4.38 g
10.73 g
Tłuszcze nasycone
1.84 g
4.50 g
Tłuszcze nienasycone
2.54 g
6.23 g
Tłuszcze jednonasycone
1.99 g
4.87 g
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.36 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, masło.
czytaj dalej
Cholesterol
56.74 mg
139.01 mg
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
44.34 mg
108.64 mg
Potas
278.04 mg
681.20 mg
Wapń
36.15 mg
88.56 mg
Fosfor
145.82 mg
357.26 mg
Magnez
39.85 mg
97.64 mg
Żelazo
1.11 mg
2.72 mg
Cynk
1.05 mg
2.56 mg
Miedź
0.26 mg
0.63 mg
Mangan
0.56 mg
1.38 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z krewetkami 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z krewetkami

Lista alergenów dla makaronu z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania makaronu z krewetkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
200 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
24.44
Za 200 g
Makaron z semoliny
125 g
0.33 opkaowania
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 125 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Masło
12 g
0.5 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 12 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory koktajlowe
120 g
6 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Pietruszka
24 g
2 łyżki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 24 g
Papryczka chili czerwona świeża
80 g
0.75 szklanki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 80 g
Cebula
30 g
0.5 małej cebuli
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
89.00
Jak oceniasz przepis na makaron z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób