Linguine

Opublikowano: 27.06.2022 r., 17:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
linguine
Linguine
Poznaj przepis na pyszne, włoskie linguine z krewetkami.
Przygotowanie 25 min
702 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Makaron spaghetti (100 g)
  • Krewetki (150 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, czosnek, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na linguine krok po kroku

Krewetki obierz, oczyść i podsmaż na patelni z czosnkiem i oliwą.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i dodaj na patelnię.

Dopraw sokiem z limonki i posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na linguine
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat linguine

Linguine, zwany również bavatte, trenette, lub spłaszczone spaghetti, to jeden z wielu rodzajów włoskich, pszennych makaronów. Pochodzi z regionu Liguria, głównie z okolic Genui. Mimo, że na pierwszy rzut oka jego wygląd jest łudząco podobny do tradycyjnego makaronu spaghetti, linguine jest bardziej spłaszczone, a na przekroju ma soczewkowaty kształt. Makaron linguine, podobnie jak większość włoskich makaronów, przygotowywany jest z pszenicy durum. Najczęściej podaje się go z owocami morza oraz różnymi sosami, na przykład pesto. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić linguine i szukasz inspiracji na obiad z tym rodzajem makaronu, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz pomysł na prosty przepis na to pyszne, włoskie danie. Niezbędne składniki to makaron linguine, krewetki, oliwa z oliwek, sporo czosnku oraz natka pietruszki i przyprawy. Przygotowanie jest banalnie proste – na patelni wystarczy podsmażyć krewetki z czosnkiem, dodać ugotowany, odcedzony makaron, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. To wszystko. W kilkanaście minut otrzymasz naprawdę smaczne danie, dobre na wiele okazji. Oczywiście to nie jedyny sposób na przygotowanie makaronu linguine i tak naprawdę ogranicza Cię wyłącznie Twoja własna wyobraźnia. Linguine świetnie smakuje z sosem pomidorowo mięsnym ala bolognese, pesto, czy w sosie śmietanowym. Przepis na linguine możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego, jakie masz preferencje kulinarne na co dzień oraz co aktualnie masz w lodówce. Przepis na linguine z krewetkami jest naprawdę prosty i z pewnością poradzi sobie z jego przygotowaniem nawet nie jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowych przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować ten pyszny włoski posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak również jako kolacja dla znajomych i przyjaciół.

Alergeny w linguine

Lista alergenów dla linguine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki

Wartości odżywcze linguine

na 100g gotowej potrawy

Makaron najlepiej ugotować al. dente, dzięki temu będzie miał niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
219.56
702.58
Białko (g)
16.40
52.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
28.30
90.56
Węglowodany przyswajalne (g)
24.48
78.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.82
12.22
Sacharoza (cukier) (g)
0.22
0.71
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.07
0.24
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.07
0.24
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Skrobia (g)
21.26
68.03
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
5.00
15.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.31
4.21
Tłuszcze nienasycone (g)
3.68
11.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.86
9.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
2.64
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
70.89
226.84
Potas (mg)
297.11
950.76
Wapń (mg)
52.30
167.35
Fosfor (mg)
230.85
738.73
Magnez (mg)
58.89
188.44
Żelazo (mg)
1.61
5.14
Cynk (mg)
1.68
5.36
Miedź (mg)
0.39
1.24
Mangan (mg)
0.91
2.91
Szacunkowy indeks glikemiczny linguine 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania linguine

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
100 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Krewetki
150 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
18.33
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
49.00