Danie z krewetkami

danie z krewetkami

Krewetki to coraz popularniejszy składnik naszego jadłospisu. Lekkostrawne i bogate w wartościowe białko, stanowią dobre rozwiązanie dla osób chcących zdrowo się odżywiać. Można przygotować je na obiad, kolację lub jako samodzielną przekąskę. Są pyszne jedzone samodzielne, ale mogą również stanowić element konkretnych potraw, przykładowo makaronów, risotto, zup, sałatek czy popularnej pizzy. Występują w wielu odmianach, dlatego każdy wielbiciel owoców morza znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Najciekawsze przepisy w temacie danie z krewetkami

Przepisy w temacie danie z krewetkami

Dania z krewetkami - pomysły na dania i przekąski na bazie krewetek

Krewetki są jednymi z najbardziej popularnych i lubianych owoców morza i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i smaczne, dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, a zarazem niewiele tłuszczu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasów omega-3 oraz wiele cennych składników mineralnych. Krewetki mogą być jedzone samodzielnie lub stanowić dodatek do wielu różnorodnych potraw.

Czym są krewetki?

Kilka słów o krewetkach

Krewetki to znane i lubiane owoce morza, które charakteryzują się wysoką zawartością białka o dobrym składzie aminokwasowym i niskiej zawartości tłuszczu. Te popularne skorupiaki występują w ponad 2500 rodzajów gatunków, a spotkać je można zarówno w słodkich, jak i słonych wodach na całym świecie. Największe hodowle i połów krewetek występują w południowej i wschodniej Azji.

Rodzaje krewetek

Krewetki występują w wielu odmianach, które różnią się między sobą wielkością, wyglądem i kolorem. Biorąc pod uwagę wielkość produktu, najpopularniejsze są duże krewetki tygrysie (nazywane inaczej królewskimi) oraz dużo mniejsze krewetki koktajlowe. Jeśli spojrzymy na barwę krewetek, to możemy je podzielić na te o kolorze różowym, czerwonym i szarym.

Co ciekawe, niektóre z gatunków krewetek możemy również spotkać w Bałtyku, jednak są tak niewielkich rozmiarów, że najczęściej stosowane są jako przynęta.

Krewetki – właściwości zdrowotne

Krewetki stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. 100g krewetek dostarcza około 14 g pełnowartościowego białka, wskazane są więc dla osób, które rezygnują z mięsa, jednocześnie pozostawiając w swoim jadłospisie ryby i owoce morza. Są łatwostrawne i stosunkowo niskokaloryczne, 100g krewetek zawiera około 90 kalorii. Zawierają witaminy z grupy B, między innymi witaminę B3, B6, PP i B12. Są również dobrym źródłem selenu, jodu, potasu, magnezu, żelaza, cynku i fluoru.

Występuje w nich dużo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają korzystnie na układ krążenia, przeciwdziałają miażdżycy, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, wzmacniają układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Krewetki zawierają astaksantynę – barwnik, który ma właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, zwłaszcza obejmujących jelito grube. Występujący w krewetkach selen ma działanie antynowotworowe, poprawia działanie systemu immunologicznego, ma również działanie odtruwające.

Krewetki nie są wskazane przede wszystkim dla osób, które mają alergię na owoce morza, z ostrożnością powinny do nich również podchodzić osoby cierpiące na dnę moczanową oraz kobiety w ciąży.

Krewetki w kuchni

Proste przepisy z krewetkami

Krewetki mogą być dobrym pomysłem na obiad, z ich udziałem może być również przygotowana pyszna kolacja. Mogą być smacznym dodatkiem do makaronów, ryżów, zup czy sałatek. Przepisy z krewetkami są  często proste i szybkie, a odpowiednie dodatki sprawiają, że są naprawdę pyszne.

Jakie potrawy z krewetkami są najbardziej popularne?

Krewetki mogą być pieczone, gotowane, grillowane lub smażone. Obróbka termiczna powinna być możliwie krótka, świeże krewetki gotuje się 2-3 minuty od wrzucenia na wrzątek, taki sam czas występuje w przypadku smażenia. Mrożone krewetki gotujemy jeszcze krócej, od momentu włożenia ich do wrzątku nie powinniśmy trzymać ich w nim dłużej niż 1-2 minuty.

Najprostszy przepis na krewetki to szybkie obsmażenie ich z solą, pieprzem i czosnkiem. Szybka sałatka z obsmażonymi krewetkami to lekka, a zarazem bardzo zdrowa kolacja.

Duże krewetki tygrysie świetnie nadają się na grilla, do obsmażania w cieście lub jako składnik zupy rybnej. Wspaniale smakują również smażone na maśle, z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, papryczki chili i suszonych pomidorów. Drobniejsze krewetki koktajlowe są dobrym dodatkiem do sałatek, przekąsek (np. tortille, tacos) czy serwowane samodzielnie z aromatycznymi sosami.

Potrawy z ich dodatkiem mogą być jednak również dużo bardziej skomplikowane, wszystko zależy od naszych upodobań i umiejętności kulinarnych. Szybki obiad z krewetkami to przykładowo makaron z dodatkiem krewetek krótko przysmażonych z czosnkiem i natką pietruszki. Nie powinno się ich smażyć dłużej niż 2-3 minuty, tak aby mięso pozostało jędrne i soczyste. Prosty przepis stanowią również krewetki w cieście naleśnikowym, które stanowią pyszne danie, nadające się zarówno na przystawkę, jak i na kolację. Znaną potrawą z dodatkiem krewetek, wywodzącą się z Hiszpanii, jest paella, która choć występuje w różnych wariantach, zawsze zawiera w swoim składzie ryż i owoce morza.

Przygotowując szybkie lub bardziej pracochłonne danie z krewetkami, bardzo ważne są zastosowane do niego dodatki. Do najpopularniejszych dodatków, wydobywających naturalny smak krewetek, należą czosnek, sól, pieprz, natka pietruszki, kolendra czy papryczka chili.

Jak wybrać dobre krewetki?

W Polsce najczęściej możemy spotkać się z krewetkami w formie mrożonej lub w zalewie. Wybierając te mrożone warto postawić na  wersję nieobraną i rozmrozić przed podaniem w lodówce lub naczyniu z zimną wodą.

Jeśli decydujemy się na krewetki surowe, sprawdźmy czy nie mają żadnych plamek, żółtego zabarwienia, a mięso nie oddziela się zbyt łatwo od skorupek. Warto również kierować się zapachem i szukać produktów o delikatnym morskim zapachu. Świeże krewetki najlepiej jest spożyć w ciągu jednego dnia, nie powinniśmy przechowywać dłużej niż dwa dni, oczywiście w lodówce, najlepiej w naczyniu z lodem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto