Dania z krewetkami - pomysły na dania i przekąski na bazie krewetek
Krewetki są jednymi z najbardziej popularnych i lubianych owoców morza i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i smaczne, dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, a zarazem niewiele tłuszczu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasów omega-3 oraz wiele cennych składników mineralnych. Krewetki mogą być jedzone samodzielnie lub stanowić dodatek do wielu różnorodnych potraw.
Czym są krewetki?
Kilka słów o krewetkach
Krewetki to znane i lubiane owoce morza, które charakteryzują się wysoką zawartością białka o dobrym składzie aminokwasowym i niskiej zawartości tłuszczu. Te popularne skorupiaki występują w ponad 2500 rodzajów gatunków, a spotkać je można zarówno w słodkich, jak i słonych wodach na całym świecie. Największe hodowle i połów krewetek występują w południowej i wschodniej Azji.
Rodzaje krewetek
Krewetki występują w wielu odmianach, które różnią się między sobą wielkością, wyglądem i kolorem. Biorąc pod uwagę wielkość produktu, najpopularniejsze są duże krewetki tygrysie (nazywane inaczej królewskimi) oraz dużo mniejsze krewetki koktajlowe. Jeśli spojrzymy na barwę krewetek, to możemy je podzielić na te o kolorze różowym, czerwonym i szarym.
Co ciekawe, niektóre z gatunków krewetek możemy również spotkać w Bałtyku, jednak są tak niewielkich rozmiarów, że najczęściej stosowane są jako przynęta.
Krewetki – właściwości zdrowotne
Krewetki stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. 100g krewetek dostarcza około 14 g pełnowartościowego białka, wskazane są więc dla osób, które rezygnują z mięsa, jednocześnie pozostawiając w swoim jadłospisie ryby i owoce morza. Są łatwostrawne i stosunkowo niskokaloryczne, 100g krewetek zawiera około 90 kalorii. Zawierają witaminy z grupy B, między innymi witaminę B3, B6, PP i B12. Są również dobrym źródłem selenu, jodu, potasu, magnezu, żelaza, cynku i fluoru.
Występuje w nich dużo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają korzystnie na układ krążenia, przeciwdziałają miażdżycy, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, wzmacniają układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Krewetki zawierają astaksantynę – barwnik, który ma właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, zwłaszcza obejmujących jelito grube. Występujący w krewetkach selen ma działanie antynowotworowe, poprawia działanie systemu immunologicznego, ma również działanie odtruwające.
Krewetki nie są wskazane przede wszystkim dla osób, które mają alergię na owoce morza, z ostrożnością powinny do nich również podchodzić osoby cierpiące na dnę moczanową oraz kobiety w ciąży.
Krewetki w kuchni
Proste przepisy z krewetkami
Krewetki mogą być dobrym pomysłem na obiad, z ich udziałem może być również przygotowana pyszna kolacja. Mogą być smacznym dodatkiem do makaronów, ryżów, zup czy sałatek. Przepisy z krewetkami są często proste i szybkie, a odpowiednie dodatki sprawiają, że są naprawdę pyszne.
Jakie potrawy z krewetkami są najbardziej popularne?
Krewetki mogą być pieczone, gotowane, grillowane lub smażone. Obróbka termiczna powinna być możliwie krótka, świeże krewetki gotuje się 2-3 minuty od wrzucenia na wrzątek, taki sam czas występuje w przypadku smażenia. Mrożone krewetki gotujemy jeszcze krócej, od momentu włożenia ich do wrzątku nie powinniśmy trzymać ich w nim dłużej niż 1-2 minuty.
Najprostszy przepis na krewetki to szybkie obsmażenie ich z solą, pieprzem i czosnkiem. Szybka sałatka z obsmażonymi krewetkami to lekka, a zarazem bardzo zdrowa kolacja.
Duże krewetki tygrysie świetnie nadają się na grilla, do obsmażania w cieście lub jako składnik zupy rybnej. Wspaniale smakują również smażone na maśle, z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, papryczki chili i suszonych pomidorów. Drobniejsze krewetki koktajlowe są dobrym dodatkiem do sałatek, przekąsek (np. tortille, tacos) czy serwowane samodzielnie z aromatycznymi sosami.
Potrawy z ich dodatkiem mogą być jednak również dużo bardziej skomplikowane, wszystko zależy od naszych upodobań i umiejętności kulinarnych. Szybki obiad z krewetkami to przykładowo makaron z dodatkiem krewetek krótko przysmażonych z czosnkiem i natką pietruszki. Nie powinno się ich smażyć dłużej niż 2-3 minuty, tak aby mięso pozostało jędrne i soczyste. Prosty przepis stanowią również krewetki w cieście naleśnikowym, które stanowią pyszne danie, nadające się zarówno na przystawkę, jak i na kolację. Znaną potrawą z dodatkiem krewetek, wywodzącą się z Hiszpanii, jest paella, która choć występuje w różnych wariantach, zawsze zawiera w swoim składzie ryż i owoce morza.
Przygotowując szybkie lub bardziej pracochłonne danie z krewetkami, bardzo ważne są zastosowane do niego dodatki. Do najpopularniejszych dodatków, wydobywających naturalny smak krewetek, należą czosnek, sól, pieprz, natka pietruszki, kolendra czy papryczka chili.
Jak wybrać dobre krewetki?
W Polsce najczęściej możemy spotkać się z krewetkami w formie mrożonej lub w zalewie. Wybierając te mrożone warto postawić na wersję nieobraną i rozmrozić przed podaniem w lodówce lub naczyniu z zimną wodą.
Jeśli decydujemy się na krewetki surowe, sprawdźmy czy nie mają żadnych plamek, żółtego zabarwienia, a mięso nie oddziela się zbyt łatwo od skorupek. Warto również kierować się zapachem i szukać produktów o delikatnym morskim zapachu. Świeże krewetki najlepiej jest spożyć w ciągu jednego dnia, nie powinniśmy przechowywać dłużej niż dwa dni, oczywiście w lodówce, najlepiej w naczyniu z lodem.