Przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym krok po kroku
- Krewetki 200 g
- Makaron tagliatelle 300 g
- Pomidory koktajlowe 150 g
- Cebula 50 g 1/2 cebuli
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Śmietanka kremowa 30% 130 g
- Natka pietruszki 10 g
- Masło 20 g
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Następnie dokładnie myjemy krewetki i oczyszczamy je, a cebule kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na rumiany kolor. Dodajemy masło, czosnek i oregano. Całość chwilę trzymamy na patelni, mieszając składni raz na jakiś czas.
Dodajemy krewetki. Delikatnie je podsmażamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie dodajemy połówki pomidorków oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy składniki i trzymamy je na patelni jeszcze około 2 minut.
Na koniec wlewamy śmietanę. Czekamy, aż sos się zagotuje i delikatnie zgęstnieje.
Krewetki podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Często zadawane pytania
-
Tagliatelle
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Tagliatelle z łososiem
-
Tagliatelle z kurkami
-
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
-
Tagliatelle z grzybami
-
Tagliatelle z cukinii
-
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle naleśnikowe
-
Tagliatelle z pieczarkami
-
Tagliatelle z suszonymi pomidorami
-
Tagliatelle z borowikami
-
Tagliatelle z tuńczykiem
-
Tagliatelle

(liczba kalorii)
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym - cechy przepisu
Więcej o makaronie z krewetkami w sosie śmietanowym
Pyszne spaghetti z krewetkami koktajlowymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub romantyczną kolację. Makaron tagliatelle w połączeniu z krewetkami, pomidorkami oraz sosem śmietanowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić makaron z krewetkami w sosie śmietanowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie dokładnie myjemy krewetki i oczyszczamy je, a cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na rumiany kolor. Dodajemy masło, czosnek i oregano. Całość chwilę trzymamy na patelni, mieszając składni raz na jakiś czas. Dodajemy krewetki. Delikatnie je podsmażamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy połówki pomidorków oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy składniki i trzymamy je na patelni jeszcze około 2 minut. Na koniec wlewamy śmietanę. Czekamy, aż sos się zagotuje i delikatnie zgęstnieje. Krewetki podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Sprawdzony przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Krewetki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze makaronu z krewetkami w sosie śmietanowym
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w makaronie z krewetkami w sosie śmietanowym
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie z krewetkami w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla makaronu z krewetkami w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło