Przepis na tagliatelle z krewetkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Na początek czosnek wraz z łupiną zgnieć nożem, rozpuść masło (40g) na patelni i podsmaż czosnek.

Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż wraz z czosnkiem, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chili, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut.

Po tym czasie dodaj krewetki i duś jeszcze 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj domowy makaron. W misce umieść żółtka, mąkę pszenną i pół łyżeczki soli, dodaj 4 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto makaronowe rozwałkuj cienko i potnij na paski szerokości 2 centymetrów.

W garnku zagotuj ok 5 litrów wody, wsyp łyżkę soli i na wrzątek wrzuć makaron, gotuj 3-4 minuty.

Odcedź i do makaronu dodaj sos, wymieszaj, dodaj starty parmezan i podawaj w głębokich talerzach.

Tagliatelle z krewetkami podane w białym talerzu.
Tagliatelle z krewetkami
Koszt przygotowania dania
72.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
491 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
72

Tagliatelle z krewetkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami to świetna propozycja na wykorzystanie owoców morza jakimi są krewetki. Pyszny sos na bazie pomidorów i bakłażana podkreśla smak krewetek. Przepis na tagliatelle z krewetkami jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia makaronu z krewetkami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko jajka, pomidory w puszcze, bakłażan, czosnek, krewetki, sól oraz pieprz i papryczka chili.

Jak zrobić tagliatelle z krewetkami? Na początek czosnek wraz z łupiną zgnieć nożem, rozpuść masło na patelni i podsmaż czosnek. Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż wraz z czosnkiem, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chili, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i duś jeszcze 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj domowy makaron. W misce umieść żółtka, mąkę pszenną i pół łyżeczki soli, dodaj 4 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj cienko i potnij na paski szerokości 2 centymetrów. Możesz także wykorzystać końcówkę do robienia makaronu do robota kuchennego jeśli taką posiadasz. W garnku zagotuj ok 5 litrów wody, wsyp łyżkę soli i na wrzątek wrzuć makaron, gotuj 3-4 minuty. Odcedź i do makaronu dodaj sos, wymieszaj, dodaj starty parmezan i podawaj w głębokich talerzach.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Bakłażan jest to warzywo, a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia.

Podsumowując pomysł na makaron to świetna propozycja na obiad. Pyszny i szybki do zrobienia domowy makaron możesz przygotować w sosie winnym, wystarczy, że zamiast pomidorów bakłażan poddusisz w białym winie i maśle. Dobry makaron zasmakuje także dzieciom.

Wartości odżywcze tagliatelle z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
163.70 kcal
491.11 kcal
Białko
10.20 g
30.61 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w tagliatelle z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
15.95 g
47.84 g
Brak danych dla: krewetki, masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.89 g
44.67 g
Brak danych dla: krewetki, masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
6.76 g
20.28 g
Tłuszcze nasycone
4.10 g
12.29 g
Tłuszcze nienasycone
2.66 g
7.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.13 g
6.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.53 g
1.59 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tagliatelle z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: krewetki, masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.62 mg
Brak danych dla: krewetki, masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.44 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna
1.60 mg
4.79 mg
Brak danych dla: krewetki, masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
42.63 µg (mcg)
127.90 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tagliatelle z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
131.76 mg
395.28 mg
Potas
216.41 mg
649.23 mg
Wapń
85.33 mg
255.98 mg
Fosfor
138.03 mg
414.10 mg
Magnez
24.37 mg
73.11 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
1.70 mg
5.10 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.86 mg
2.58 mg
Miedź
0.19 mg
0.58 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle z krewetkami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tagliatelle z krewetkami

Lista alergenów dla tagliatelle z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tagliatelle z krewetkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Ser parmezan
70 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 70 g
Bakłażan
300 g
1 większa sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Masło klarowane
60 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
106.40
Jak oceniasz przepis na tagliatelle z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób