Panierka panko

Opublikowano: 19.03.2023 r., 19:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Japońska panierka z bułki tartej
Panierka panko
Krewetki kiedyś bardzo ekskluzywne dzisiaj jednak bardziej powszechne w szybki i prosty sposób możesz przygotować je w swoim domu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 5 min
652 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krewetki (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Panierka panko - 1 szklanka (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na panierka panko krok po kroku

Olej rozgrzej w garnku.

Krewetki umyj i oczyść, osusz.

Jajko rozbij i roztrzep na talerzu.

Zamocz krewetki i usmaż na oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na panierka panko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat panierki panko

Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że są pyszne, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu.

Panierka panko, w której możesz przygotować krewetki, jak i rybę czy mięso nada Twojemu daniowi pięknego wyglądu.

Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować przepis na panierkę panko w swoim domu. Dzięki czemu będziesz mieć idealną bazę do dania głównego, ponieważ krewetki możesz dodać do sałatki, dzięki czemu będzie ona bardziej treściwa i bogata w białko, które odpowiada za uczucie sytości.

Do przygotowania dzisiejszego dania oprócz krewetek potrzebujesz tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę – najlepiej, jeśli będzie to woda gazowana dodatkowo najlepiej ją schłodzić oraz olej, ja wykorzystałam olej rzepakowy, śmiało możesz jednak postawić na olej kokosowy. Jeśli masz te składniki w prosty i szybki spóśb przygotujesz panierkę panko w swoim domu, jeśli nie wykorzystaj kupną wersję.

W moim przepisie użyłam mąkę, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić krewetki w tempurze?

W pierwszej kolejności dokładnie obierz krewetki z pancerzy i oczyść. Następnie zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.

Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je z oleju, krewetki będą już dobre. Pamiętaj, aby nie wrzucać na raz wszystkich krewetek, ponieważ się skleją. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na krewetki w tempurze. Przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne.

Jeśli już wiesz, jak zrobić panierkę panko i wiesz, jak ją wykorzystać koniecznie przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, jaka jest pyszna nie tylko do mięsa. Moja smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu panierka to najlepszy pomysł na dodatek do sałatki czy jako danie główne.

Alergeny w panierce panko

Lista alergenów dla panierki panko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • panierka panko
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze panierki panko

na 100g gotowej potrawy

Krewetki w panko możesz użyć do makaronu lub sałatki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
652.94
652.94
Białko (g)
5.85
5.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
13.47
13.47
Węglowodany przyswajalne (g)
12.63
12.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
0.84
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.34
0.34
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.46
0.46
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
11.12
11.12
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
63.81
63.81
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
5.06
Tłuszcze nienasycone (g)
58.75
58.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
41.45
41.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
17.30
17.30
Cholesterol (mg)
45.42
45.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.14
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
160.88
160.88
Potas (mg)
78.75
78.75
Wapń (mg)
45.88
45.88
Żelazo (mg)
1.08
1.08
Szacunkowy indeks glikemiczny panierki panko 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panierki panko

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
100 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
12.22
Za 100 g
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Panierka panko
150 g
1 szklanka
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
50.00