Przepis na zupę tajską z krewetkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryczka chilli świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i pozostaw do napęcznienia przez 15 minut.

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, zeszklij krótko cebulę.

Wrzuć pastę curry i krewetki, smaż 5 minut.

Zalej całość bulionem i gotuj 10 minut.

Następnie wlej sos rybny i mleko kokosowe, dopraw do smaku.

Zupę podawaj z ugotowanym makaronem i posiekaną pietruszką.

zupa tajska z krewetkami
Zupa tajska z krewetkami
Koszt przygotowania dania
60.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
189 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Zupa tajska z krewetkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie tajskiej z krewetkami

Zupa tajska z krewetkami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską z krewetkami.

Zupa będzie zawierała mięso, ale będzie bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Zatem, jak zrobić zupę tajską z krewetkami?

W pierwszej kolejności przygotuj makaron. Przełóż go do miseczki i zalej gorącą wodą, pozostaw do napęcznienia przez 20 minut.

W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, wrzuć pastę curry i krewetki.

Pamiętaj, aby je wcześniej umyć i odpowiednio oczyścić.

Smaż całość około 5 minut, wlej bulion i gotuj około 20 minut. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Następnie wlej sos rybny i mleczko kokosowe oraz wrzuć przyprawy takie jak curry i papryczka chili. Tak przygotowaną zupę gotuj do połączenia się wszystkich składników, za około 30 minut będzie dobra do podania.

Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem, a całość skropl sokiem z limonki.

Danie posyp obficie posiekaną pietruszką.

Smaczna, rozgrzewająca zupa to będzie świetny pomysł na kolację lub na obiad.

Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze zupy tajskiej z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
75.94 kcal
189.86 kcal
Białko
3.49 g
8.72 g

Węglowodany w zupie tajskiej z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
13.30 g
33.25 g
Węglowodany przyswajalne
12.95 g
32.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.35 g
0.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.89 g
2.22 g
Tłuszcze nasycone
0.56 g
1.40 g
Tłuszcze nienasycone
0.33 g
0.83 g
Tłuszcze jednonasycone
0.23 g
0.57 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.20 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
18.58 mg
46.45 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę tajską z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina C
0.69 mg
1.73 mg
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę tajską z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
382.49 mg
956.22 mg
Potas
74.32 mg
185.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
31.85 mg
79.62 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
80.54 mg
201.36 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
10.34 mg
25.85 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
0.50 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
0.76 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z krewetkami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie tajskiej z krewetkami

Lista alergenów dla zupy tajskiej z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry

Cena przygotowania zupy tajskiej z krewetkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
200 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
24.44
Za 200 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sos rybny
20 ml
2 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Pietruszka
30 g
1 pęczek
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Koszt składników
107.50
Jak oceniasz przepis na zupę tajską z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób