Kuchnia tajska

Kuchnia tajska- charakterystyka, typowe dania, przepisy, porady

Kuchnia tajska ukształtowała się pod wpływem tradycji kulinarnych ludów Tajlandii, jak również kuchni chińskiej czy indyjskiej. Charakterystyczną cechą są kontrastowe smaki, ciekawe połączenie kolorów oraz pikantne przyprawy. Podstawą żywienia jest ryż i makaron, z których tworzy się dania z różnymi sosami i z dodatkiem mięsa i warzyw. Tajskie zupy gotuje się na bazie mleczka kokosowego łączonego z krewetkami, warzywami i grzybami. Przepisy na dania tajskie są proste i wykorzystują świeże lokalne produkty oraz miejscowe przyprawy. Europejczycy przywieźli do Tajlandii chili, która stała się ogromnie popularna i obecnie stanowi składnik większości tajskich potraw.

Wyróżnione przepisy kuchni tajskiej

Pozostałe przepisy kuchni tajskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia tajska- charakterystyka, typowe dania, przepisy, porady

Kuchnia tajska jest w Polsce bardzo mało znana, podobnie kuchnia białoruska, czy kuchnia brazylijska. Tajskie dania, z dodatkiem aromatycznych i pikantnych przypraw, podane w wielu kolorowych miseczkach zachwycają nie tylko smakiem lecz także estetyką serwowania i dekoracji stołu. Warto poznać ciekawe składniki kuchni tajskiej i najciekawsze przepisy na dania z tego kraju.

Jak powstała kuchnia tajska

Jak kształtowała sią kuchnia tajlandzka

Kuchnia tajska uchodzi za najbardziej aromatyczną i pikantną spośród kuchni Dalekiego Wschodu. Nie posiada ona sztywnych zasad i przepisów, jak na przykład kuchnia chińska czy kuchnia brazylijska, lecz panuje duża dowolność i inwencja twórcza poszczególnych kucharzy. Charakterystyczną cechą jest wykorzystanie lokalnych produktów oraz łączenie kontrastowych smaków jak słodki i kwaśny, czy też ostry i kwaśny.

Kuchnia tajska ukształtowała się pod wpływem warunków klimatycznych i geograficznych oraz lokalnych upraw. Tradycje kulinarne Tajlandii są zupełnie inne niż tradycje europejskie, jak kuchnia białoruska czy polska. Dla przykładu, kuchnia białoruska czy polska stosują głównie wyroby mączne, nabiał i ziemniaki. Produkty te są całkowicie obce dla tradycji tajlandzkich, gdzie głównym składnikiem dań jest mleko kokosowe. Jednak wskutek wpływów europejskich i powstają przepisy, w których tradycyjne mleko kokosowe zostaje zastąpione mlekiem krowim.

Z Chin, kuchnia tajlandzka zapożyczyła wok, sos sojowy, tofu oraz głębokie smażenie i gotowanie w ruchu. Z Indii przywędrowały przepisy na dania curry. Zaś Europejczycy przywieźli wiele warzyw.

Jak wygląda typowe tajskie jedzenie - przepisy i składniki

Klasyczne elementy kuchni tajskiej:

  • ryż i makaron,
  • dania mięsne: kurczak, wieprzowina i krewetki,
  • mleko kokosowe,
  • warzywa,
  • przyprawy: chili, trawa cytrynowa i galangal, czyli rodzaj tajskiego imbiru,
  • sosy: sos sojowy, sos rybny i sosy curry,
  • obróbka: smażenie, gotowanie w wodzie i gotowanie na parze.

Jak we wszystkich kuchniach Dalekiego Wschodu podstawą każdego posiłku jest ryż. Kuchnia tajlandzka, podobnie jak na przykład kuchnia brazylijska, wykorzystuje owoce morza i krewetki. Natomiast podstawowym mięsem jest kurczak. Stosuje się także zamiennik mięsa w postaci tofu. Na wschodzie jada się również smażone owady, zaś na północy pojawiają się potrawy z wieprzowiny.

Potrawy tajskie są mocno przyprawione i pikantne. Tradycyjne stosowana była trawa cytrynowa, imbir, bazylia tajska i limonki. Europejczycy przywieźli z Ameryki do Tajlandii chili, które stało się podstawowym składnikiem potraw. Dla wzbogacenia smaku stosuje się również sos sojowy i rybny. Sos rybny jest dość słony i stosuje się go do solenia lub marynowania potraw.

Tajlandczycy dbają, aby jedzenie było estetycznie podane i udekorowane. Stosuje się kontrastowe barwy składników, aby potrawy wyglądały ładnie i przyciągały wzrok. Do dekoracji stołu służą także jadalne kwiaty. Klasyczny tajski obiad składa się z wielu dań podawanych w małych miseczkach. Z reguły ryż podaje się w osobnym naczyniu, tak aby każdy mógł go maczać w swoim ulubionym sosie. Podaje się kleisty ryż, który je się palcami formując kulkę i maczając w sosie.

Przepisy na najciekawsze potrawy tajskie

Dania z ryżem i z makaronem

Podstawą diety w Tajlandii są dania z ryżem. Występują różne rodzaje ryżu, który przyrządzany jest poprzez smażenie, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, lub podawany w postaci kleików.

Najbardziej proste danie jakie mieszkańcy Tajlandii jedzą na obiad stanowi miseczka gorącego ryżu z przyprawami i ziołami. Ryż stanowi też bazę do dań z mięsem i pikantnym sosem. Tajskie potrawy z ryżem okrasza się najczęściej sosem sojowym lub sosem rybnym.

W Tajlandii bardzo popularne są potrawy curry, czyli ryż z warzywami oraz kolorowymi pastami i sosami. Niektóre dania curry, na przykład curry żółte i zielone, są bardzo ostre.

Popularnym dodatkiem do dań w Tajlandii jest makaron zbożowy, ryżowy lub sojowy. Klasyczną potrawą na obiad z makaronem jest danie Pad Thai, czyli smażony tajski makaron ryżowy z jajkiem oraz przyprawami. To proste danie okraszone jest zwykle pastą z tamaryndowca, sosem rybnym lub chili i posypane orzeszkami ziemnymi. Odmian dania Pad Thai jest bardzo wiele, gdyż kucharze tworzą własne przepisy i dodają własne kompozycje przypraw. Typowym dodatkiem do dań ze smażonym makaronem jest kurczak, tofu, krewetki lub boczek. Kuchnia tajlandzka pozwala na dużą dowolność i składniki te można dowolnie łączyć.

Ciekawym daniem tajskim jest makaron bami, czyli pikantny makaron z warzywami i mięsem. Dodatkiem do tego dania jest jajecznica pokrojona w paski.

Tajskie zupy i dania obiadowe

W Tajlandii zupy stanowią nieodłączny element obiadu. Najpopularniejsza jest zupa tom yum z krewetek, mleczka kokosowego z warzywami i grzybami. Niepowtarzalny smak zupa uzyskuje dzięki mieszance przypraw, czyli trawy cytrynowej, chili i galangalu.

Tajskie zupy są proste i łatwe do zrobienia. Jednak w Polsce nie wszystkie tajskie przyprawy są łatwo dostępne. Aby ugotować zupę tom yum potrzebna będzie pasta tom yum dostępna w sklepach internetowych. Do bulionu, zaprawionego pastą tom yum, dodajemy mleczko kokosowe, pokrojone pomidory, grzyby i krewetki i krótko gotujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy tajskim sosem rybnym i dodajemy sok z cytryny, liście kolendry i posiekane chili.

Klasycznym daniem na obiad jest kurczak satay. Odpowiednie zamarynowane mięso z kurczaka opieka się na grillu i podaje jako rodzaj szaszłyków z sosem orzechowym.

Słodycze i napoje

Tajskie jedzenie nie może się obyć bez owoców, które są tanie i łatwo dostępne. Prócz dobrze znanych owoców jak papaja, arbuz, banany czy ananas, ciekawostką jest smaczny owoc durian. Co ciekawe owoc ten wydziela bardzo nieprzyjemny zapach, co nie wpływa na jego smak. Owoce stanowią główny składnik tajskich deserów. Prócz nich w Tajlandii jada się na deser słodkie ciasta i torciki polane słodkim syropem.

W ciepłym klimacie Tajlandii podaje się zimne napoje. Najprostszym napojem jest woda kokosowa wypijana prosto z orzecha. Ponadto podaje się różne napoje wykonane na bazie mleka skondensowanego lub mleka kokosowego. Słodki smak mleczka kokosowego przydaje się szczególnie do popijania jedzenia, gdyż neutralizuje mocno pikantne smaki tajskich potraw.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto