Wyróżnione przepisy kuchni tajskiej
-
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w …
10 + 20 min łatwy 4 535 kcal -
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Tradycyjne danie przygotowywane jest na wiele różnych sposobów jednak najpopularniejszym jest ten …
20 + 15 min łatwy 6 229 kcal -
Krewetki
Krewetki to jedne z owoców morza, które charakteryzują się delikatnym, morskim smakiem. Posiadają białe mięso i charakterystyczny różowy kolor po …
5 + 15 min łatwy 2 213 kcal -
Pad thai
Pad thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej. Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. To bardzo łatwy sposób, by przenieść do …
15 + 15 min łatwy 4 635 kcal -
Kurczak słodko kwaśny
Kurczak słodko kwaśny to idealny pomysł na obiad w stylu orientalnym dla całej rodziny. Smakuje wybornie, jest bardzo aromatyczny i …
20 + 25 min łatwy 4 484 kcal
Pozostałe przepisy kuchni tajskiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Panang curry
Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci …
10 + 10 min łatwy 4 439 kcal -
Tom kha
Tom kha to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa kuchni tajskiej to aromatyczne danie. Przyprawy do …
10 + 20 min łatwy 5 -
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem jest doskonałym wyborem dla miłośników azjatyckich dań. To niezwykle aromatyczny i sycąca potrawa, …
5 + 35 min łatwy 8 -
Zupa tajska z owocami morza
Zupa tajska z owocami morza pozwala przenieść do swojej kuchni odrobinę azjatyckiego klimatu. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, dzięki sporej …
10 + 20 min łatwy 6 -
Kurczak z trawą cytrynową
Kurczak z trawą cytrynową to świetny pomysł na pyszny posiłek. Sprawdzony przepis poleca się na obiad a także na kolację …
15 + 40 min łatwy 5
-
Zupa z trawą cytrynową
Zupa z trawą cytrynową to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest także ciekawą potrawą, którą można podać …
20 + 30 min łatwy 5 -
Zupa tajska z tofu
Zupa tajska z tofu to doskonały przepis dla wszystkich miłośników ciekawych dań, w klimacie azjatyckim. Ta zupa jest nie tylko …
15 + 20 min łatwy 4 -
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to wspaniała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Jest niezwykle odżywcza ze względu na …
15 + 35 min łatwy 8 188 kcal -
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry to wspaniała propozycja na ciekawe danie, które nie tylko dobrze się prezentuje, ale również przepysznie …
10 + 30 min łatwy 4 172 kcal
-
Curry z batatami
Curry z batatami to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie i …
20 + 40 min łatwy 4 -
Zupa tajska tom yum
Zupa tajska tom yum to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 4 209 kcal -
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie …
20 + 40 min łatwy 4 210 kcal -
Zupa tajska z krewetkami
Zupa tajska z krewetkami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 4 189 kcal -
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie …
20 + 40 min łatwy 4 217 kcal -
Boczniaki po tajsku
Poznajcie przepis na boczniaki po tajsku. To pyszne danie na obiad przygotujesz w kilka minut. Jeśli potrzebny Ci pomysł na …
10 + 20 min łatwy 4 42 kcal
-
Ryba po tajsku
Ryba po tajsku z warzywami to smaczna potrawa na obiad. Przygotujesz ją z mleczkiem kokosowym, zieloną pastą curry, cukinią, papryką …
10 + 20 min łatwy 2 155 kcal -
Zupa krewetkowa tajska
Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe oraz pasta …
10 + 10 min łatwy 4 95 kcal -
Stir fry z kurczakiem po chińsku
Stir-fry z kurczakiem, chińską mieszanką warzyw i makaronem ryżowym to bardzo ekspresowe danie, które możesz zrobić w mniej niż 20 …
15 min łatwy 3 633 kcal -
Tajska zupa rybna curry
Tajska kuchnia jest Twoją ulubioną? Skorzystaj więc z tego pysznego przepisu na tajską zupę rybną curry. Bardzo szybka, prosta i …
15 + 10 min łatwy 4 271 kcal
-
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis …
20 + 20 min łatwy 4 351 kcal -
Zupa z makaronem ryżowym
Zupa z makaronem ryżowym to wspaniały pomysł na ciepłe danie na obiad. Ta orientalna zupa z kurczakiem nie wymaga dalekowschodnich …
10 + 20 min łatwy 5 -
Krewetki z mango
Słodko-pikantne krewetki z mango są przepyszne. W połączeniu z bagietką otrzymasz najlepszą potrawę w tajskim stylu. Zobacz, jak zrobić krewetki …
10 min łatwy 2 346 kcal -
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz …
15 + 30 min łatwy 6 486 kcal -
Mu pat prio wan
Mu pat prio wan to tajska wersja słodko - kwaśnej wieprzowiny z warzywami. Jest niezwykle aromatyczna, a mięso tak przygotowane …
20 + 45 min łatwy 4 428 kcal -
Nam pla
Nam pla to tajski sos rybny, który stanowi podstawę azjatyckiej kuchni. Oparty jest na wielu różnych przypraw, dzięki czemu jest …
10 min łatwy 2 45 kcal
-
Tom yam
Azjatycka kuchnia znana jest z najlepszych zup na świecie. Od tych bogatych bazujących na mleku kokosowym, po wietnamską wersję rosołu …
25 + 45 min łatwy 4 371 kcal -
Zupa tajska Thermomix
Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe czy pasta …
10 + 35 min łatwy 5 301 kcal -
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
Zupa tajska z kurczakiem i batatami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie …
15 + 40 min łatwy 6 -
Brukselka po tajsku
Przedstawiamy szybki przepis na brukselkę po tajsku. Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. …
10 + 10 min łatwy 2
Kuchnia tajska- charakterystyka, typowe dania, przepisy, porady
Kuchnia tajska jest w Polsce bardzo mało znana, podobnie kuchnia białoruska, czy kuchnia brazylijska. Tajskie dania, z dodatkiem aromatycznych i pikantnych przypraw, podane w wielu kolorowych miseczkach zachwycają nie tylko smakiem lecz także estetyką serwowania i dekoracji stołu. Warto poznać ciekawe składniki kuchni tajskiej i najciekawsze przepisy na dania z tego kraju.
Jak powstała kuchnia tajska
Jak kształtowała sią kuchnia tajlandzka
Kuchnia tajska uchodzi za najbardziej aromatyczną i pikantną spośród kuchni Dalekiego Wschodu. Nie posiada ona sztywnych zasad i przepisów, jak na przykład kuchnia chińska czy kuchnia brazylijska, lecz panuje duża dowolność i inwencja twórcza poszczególnych kucharzy. Charakterystyczną cechą jest wykorzystanie lokalnych produktów oraz łączenie kontrastowych smaków jak słodki i kwaśny, czy też ostry i kwaśny.
Kuchnia tajska ukształtowała się pod wpływem warunków klimatycznych i geograficznych oraz lokalnych upraw. Tradycje kulinarne Tajlandii są zupełnie inne niż tradycje europejskie, jak kuchnia białoruska czy polska. Dla przykładu, kuchnia białoruska czy polska stosują głównie wyroby mączne, nabiał i ziemniaki. Produkty te są całkowicie obce dla tradycji tajlandzkich, gdzie głównym składnikiem dań jest mleko kokosowe. Jednak wskutek wpływów europejskich i powstają przepisy, w których tradycyjne mleko kokosowe zostaje zastąpione mlekiem krowim.
Z Chin, kuchnia tajlandzka zapożyczyła wok, sos sojowy, tofu oraz głębokie smażenie i gotowanie w ruchu. Z Indii przywędrowały przepisy na dania curry. Zaś Europejczycy przywieźli wiele warzyw.
Jak wygląda typowe tajskie jedzenie - przepisy i składniki
Klasyczne elementy kuchni tajskiej:
- ryż i makaron,
- dania mięsne: kurczak, wieprzowina i krewetki,
- mleko kokosowe,
- warzywa,
- przyprawy: chili, trawa cytrynowa i galangal, czyli rodzaj tajskiego imbiru,
- sosy: sos sojowy, sos rybny i sosy curry,
- obróbka: smażenie, gotowanie w wodzie i gotowanie na parze.
Jak we wszystkich kuchniach Dalekiego Wschodu podstawą każdego posiłku jest ryż. Kuchnia tajlandzka, podobnie jak na przykład kuchnia brazylijska, wykorzystuje owoce morza i krewetki. Natomiast podstawowym mięsem jest kurczak. Stosuje się także zamiennik mięsa w postaci tofu. Na wschodzie jada się również smażone owady, zaś na północy pojawiają się potrawy z wieprzowiny.
Potrawy tajskie są mocno przyprawione i pikantne. Tradycyjne stosowana była trawa cytrynowa, imbir, bazylia tajska i limonki. Europejczycy przywieźli z Ameryki do Tajlandii chili, które stało się podstawowym składnikiem potraw. Dla wzbogacenia smaku stosuje się również sos sojowy i rybny. Sos rybny jest dość słony i stosuje się go do solenia lub marynowania potraw.
Tajlandczycy dbają, aby jedzenie było estetycznie podane i udekorowane. Stosuje się kontrastowe barwy składników, aby potrawy wyglądały ładnie i przyciągały wzrok. Do dekoracji stołu służą także jadalne kwiaty. Klasyczny tajski obiad składa się z wielu dań podawanych w małych miseczkach. Z reguły ryż podaje się w osobnym naczyniu, tak aby każdy mógł go maczać w swoim ulubionym sosie. Podaje się kleisty ryż, który je się palcami formując kulkę i maczając w sosie.
Przepisy na najciekawsze potrawy tajskie
Dania z ryżem i z makaronem
Podstawą diety w Tajlandii są dania z ryżem. Występują różne rodzaje ryżu, który przyrządzany jest poprzez smażenie, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, lub podawany w postaci kleików.
Najbardziej proste danie jakie mieszkańcy Tajlandii jedzą na obiad stanowi miseczka gorącego ryżu z przyprawami i ziołami. Ryż stanowi też bazę do dań z mięsem i pikantnym sosem. Tajskie potrawy z ryżem okrasza się najczęściej sosem sojowym lub sosem rybnym.
W Tajlandii bardzo popularne są potrawy curry, czyli ryż z warzywami oraz kolorowymi pastami i sosami. Niektóre dania curry, na przykład curry żółte i zielone, są bardzo ostre.
Popularnym dodatkiem do dań w Tajlandii jest makaron zbożowy, ryżowy lub sojowy. Klasyczną potrawą na obiad z makaronem jest danie Pad Thai, czyli smażony tajski makaron ryżowy z jajkiem oraz przyprawami. To proste danie okraszone jest zwykle pastą z tamaryndowca, sosem rybnym lub chili i posypane orzeszkami ziemnymi. Odmian dania Pad Thai jest bardzo wiele, gdyż kucharze tworzą własne przepisy i dodają własne kompozycje przypraw. Typowym dodatkiem do dań ze smażonym makaronem jest kurczak, tofu, krewetki lub boczek. Kuchnia tajlandzka pozwala na dużą dowolność i składniki te można dowolnie łączyć.
Ciekawym daniem tajskim jest makaron bami, czyli pikantny makaron z warzywami i mięsem. Dodatkiem do tego dania jest jajecznica pokrojona w paski.
Tajskie zupy i dania obiadowe
W Tajlandii zupy stanowią nieodłączny element obiadu. Najpopularniejsza jest zupa tom yum z krewetek, mleczka kokosowego z warzywami i grzybami. Niepowtarzalny smak zupa uzyskuje dzięki mieszance przypraw, czyli trawy cytrynowej, chili i galangalu.
Tajskie zupy są proste i łatwe do zrobienia. Jednak w Polsce nie wszystkie tajskie przyprawy są łatwo dostępne. Aby ugotować zupę tom yum potrzebna będzie pasta tom yum dostępna w sklepach internetowych. Do bulionu, zaprawionego pastą tom yum, dodajemy mleczko kokosowe, pokrojone pomidory, grzyby i krewetki i krótko gotujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy tajskim sosem rybnym i dodajemy sok z cytryny, liście kolendry i posiekane chili.
Klasycznym daniem na obiad jest kurczak satay. Odpowiednie zamarynowane mięso z kurczaka opieka się na grillu i podaje jako rodzaj szaszłyków z sosem orzechowym.
Słodycze i napoje
Tajskie jedzenie nie może się obyć bez owoców, które są tanie i łatwo dostępne. Prócz dobrze znanych owoców jak papaja, arbuz, banany czy ananas, ciekawostką jest smaczny owoc durian. Co ciekawe owoc ten wydziela bardzo nieprzyjemny zapach, co nie wpływa na jego smak. Owoce stanowią główny składnik tajskich deserów. Prócz nich w Tajlandii jada się na deser słodkie ciasta i torciki polane słodkim syropem.
W ciepłym klimacie Tajlandii podaje się zimne napoje. Najprostszym napojem jest woda kokosowa wypijana prosto z orzecha. Ponadto podaje się różne napoje wykonane na bazie mleka skondensowanego lub mleka kokosowego. Słodki smak mleczka kokosowego przydaje się szczególnie do popijania jedzenia, gdyż neutralizuje mocno pikantne smaki tajskich potraw.