Makaron z krewetkami i szpinakiem

Opublikowano: 15.09.2022 r., 14:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z krewetkami i szpinakiem podany w białej miseczce z warzywami.
Makaron z krewetkami i szpinakiem
Makaron z krewetkami i szpinakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest lekka i niezwykle aromatyczna, nada się na obiad i kolację.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
613 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krewetki (250 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Makaron penne (140 g)
  • Szpinak (150 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem krok po kroku

Krewetki oczyść i osusz.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Dodaj krewetki i całość smaż przez 2 minuty.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem.

Wrzuć ugotowany makaron i dodaj dwie chochle wody spod gotowania makaronu.

Całość dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat makaronu z krewetkami i szpinakiem

Makaron z krewetkami i szpinakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest lekka i niezwykle aromatyczna, nada się na obiad i kolację.

Przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem to doskonały pomysł na naprawdę ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się na co dzień. W przypadku tego dania określenie smaczne, to za mało powiedziane. Skradnie serca każdego, kto jej spróbuje. Bazą tego dania są oczywiście krewetki. Te owoce morza są dość popularne, dlatego warto znać naprawdę dobry sposób na ich przygotowanie. Krewetki są nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. To dobre źródło pełnowartościowego białka, dlatego spokojnie mogą stanowić zamiennik dla mięsa. Są również dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale wpływają na układ krwionośny, ale również gospodarkę lipidową całego organizmu. Zawierają także selen i jod, dwa składniki, które są niezwykle cenne dla właściwego funkcjonowania układu hormonalnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z krewetkami i szpinakiem, by był szybki, łatwy i naprawdę ciekawy to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Idealnie sprawdzą się w tym daniu świeże krewetki. Te owoce morza wspaniale komponują się ze szpinakowo — czosnkowym sosem, który otula je i sprawia, że są po prostu fantastyczne. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem. Szpinak do makaronu powinien być świeży, dzięki temu całe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Najlepiej połączyć szpinak z cebulą i czosnkiem, które podkreślają jego smak. Choć w przepisie został użyty makaron penne, to można wykorzystać inny dowolny typ. Pysznie smakuje spaghetti ze szpinakiem, z długim i cienkim makaronem, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze.

Alergeny w makaronie z krewetkami i szpinakiem

Lista alergenów dla makaronu z krewetkami i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Wartości odżywcze makaronu z krewetkami i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka. Dobrze jednak połączyć ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
175.22
613.27
Białko (g)
10.68
37.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
17.76
62.16
Węglowodany przyswajalne (g)
16.36
57.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
4.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
7.02
24.57
Tłuszcze nasycone (g)
1.37
4.81
Tłuszcze nienasycone (g)
5.65
19.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.76
16.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
3.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.50
201.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
61.69
215.92
Potas (mg)
287.97
1007.90
Wapń (mg)
55.50
194.25
Fosfor (mg)
132.15
462.52
Magnez (mg)
41.99
146.98
Żelazo (mg)
1.13
3.95
Cynk (mg)
0.92
3.23
Miedź (mg)
0.24
0.83
Mangan (mg)
0.42
1.48
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z krewetkami i szpinakiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z krewetkami i szpinakiem

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
250 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
30.56
Za 250 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Makaron penne
140 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 140 g
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
79.00