Makaron z krewetkami i cukinią

Opublikowano: 12.08.2022 r., 15:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z krewetkami i cukinią.
Makaron z krewetkami i cukinią
Makaron z krewetkami i cukinią to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron w sosie na bazie oliwy i czosnku sprawdzi się jako pyszne danie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
797 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti (400 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Krewetki (400 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Ser parmezan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z krewetkami i cukinią krok po kroku

Do garnka wlej wodę i dodaj łyżkę soli.

Zagotuj wodę i dodaj do niej makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Odcedź makaron z wody.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Posiekaj drobno papryczkę chilli.

Cukinię pokój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj krewetki i smaż przez 2-3 minut.

Dodaj cukinię i podsmaż.

Do sosu dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe.

Do sosu dodaj makaron i wymieszaj dokładnie.

Makaron nałóż do talerzy i posyp startym na tarce parmezanem.

Jak oceniasz przepis na makaron z krewetkami i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat makaronu z krewetkami i cukinią

Makaron z krewetkami i cukinią to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron w sosie na bazie owoców morza, jakimi są krewetki, idealnie sprawdzi się podany podczas bardziej wystawnych okazji. Do makaronu dodać można dodać krewetki świeże lub mrożone. Przepis na makaron z krewetkami i cukinią jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, cukinia, krewetki, czosnek, pomidory koktajlowe, papryczka chilli, oliwa z oliwek, parmezan, sól, pieprz.

Jak zrobić makaron z krewetkami i cukinią? Do garnka wlej wodę i dodaj łyżkę soli. Zagotuj wodę i dodaj do niej makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron z wody. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj drobno papryczkę chilli. Cukinię pokój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj krewetki i smaż przez 2-3 minut. Dodaj cukinię i podsmaż. Do sosu dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe. Do sosu dodaj makaron i wymieszaj dokładnie. Makaron nałóż do talerzy i posyp startym na tarce parmezanem.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Krewetki zawierają dość sporą ilość cholesterolu i nie powinny ich spożywać w dużych ilościach osoby z podwyższonym jego poziomem we krwi.

Podsumowując prosty przepis na szybki obiad jest idealny na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Smaczny makaron podać można także w sosie śmietanowym lub pomidorowym. Łatwy do zrobienia makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Makaron smakuje jednak najlepiej na ciepło podany od razu po przygotowaniu.

Alergeny w makaronie z krewetkami i cukinią

Lista alergenów dla makaronu z krewetkami i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu z krewetkami i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Makaron z krewetkami i cukinią to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Makaron świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej. Makaron zawiera dość sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
199.41
797.63
Białko (g)
12.92
51.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
22.93
91.74
Węglowodany przyswajalne (g)
19.62
78.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.32
13.27
Sacharoza (cukier) (g)
0.19
0.74
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.40
1.61
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.47
1.87
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Skrobia (g)
17.01
68.03
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.58
26.31
Tłuszcze nasycone (g)
2.42
9.69
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
16.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.38
13.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
3.11
Cholesterol (mg)
52.74
210.96
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.50
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.36
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
2.47
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.50
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.53
10.12
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.78
95.11
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
127.93
511.70
Potas (mg)
267.30
1069.19
Wapń (mg)
118.26
473.04
Fosfor (mg)
209.04
836.15
Magnez (mg)
48.74
194.96
Żelazo (mg)
1.32
5.27
Cynk (mg)
1.38
5.54
Miedź (mg)
0.26
1.05
Mangan (mg)
0.72
2.87
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z krewetkami i cukinią 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z krewetkami i cukinią

Koszt składników
110.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Cukinia
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
110.00