Makaron z krewetkami i cukinią
- Makaron spaghetti (400 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (200 g)
- Krewetki (400 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na makaron z krewetkami i cukinią krok po kroku
Do garnka wlej wodę i dodaj łyżkę soli.
Zagotuj wodę i dodaj do niej makaron.
Gotuj przez 8-9 minut.
Odcedź makaron z wody.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Posiekaj drobno papryczkę chilli.
Cukinię pokój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Dodaj krewetki i smaż przez 2-3 minut.
Dodaj cukinię i podsmaż.
Do sosu dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe.
Do sosu dodaj makaron i wymieszaj dokładnie.
Makaron nałóż do talerzy i posyp startym na tarce parmezanem.
-
Panierka panko
-
Makaron z krewetkami
-
Linguine
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Spaghetti z krewetkami
-
Pad thai z krewetkami
-
Krewetki w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Krewetki z makaronem ryżowym
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i pomidorami
-
Makaron z marchewki z krewetkami
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Czarny makaron z krewetkami
-
Makaron z krewetkami na winie
-
Makaron sojowy z krewetkami
-
Makaron z krewetkami
Więcej informacji na temat makaronu z krewetkami i cukinią
Makaron z krewetkami i cukinią to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron w sosie na bazie owoców morza, jakimi są krewetki, idealnie sprawdzi się podany podczas bardziej wystawnych okazji. Do makaronu dodać można dodać krewetki świeże lub mrożone. Przepis na makaron z krewetkami i cukinią jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, cukinia, krewetki, czosnek, pomidory koktajlowe, papryczka chilli, oliwa z oliwek, parmezan, sól, pieprz.
Jak zrobić makaron z krewetkami i cukinią? Do garnka wlej wodę i dodaj łyżkę soli. Zagotuj wodę i dodaj do niej makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron z wody. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj drobno papryczkę chilli. Cukinię pokój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj krewetki i smaż przez 2-3 minut. Dodaj cukinię i podsmaż. Do sosu dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe. Do sosu dodaj makaron i wymieszaj dokładnie. Makaron nałóż do talerzy i posyp startym na tarce parmezanem.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Krewetki zawierają dość sporą ilość cholesterolu i nie powinny ich spożywać w dużych ilościach osoby z podwyższonym jego poziomem we krwi.
Podsumowując prosty przepis na szybki obiad jest idealny na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Smaczny makaron podać można także w sosie śmietanowym lub pomidorowym. Łatwy do zrobienia makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Makaron smakuje jednak najlepiej na ciepło podany od razu po przygotowaniu.
Alergeny w makaronie z krewetkami i cukinią
Lista alergenów dla makaronu z krewetkami i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu z krewetkami i cukinią
Makaron z krewetkami i cukinią to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Makaron świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej. Makaron zawiera dość sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.