Dania w panierce - polecane przepisy
-
Roladki ze schabu
Roladki ze schabu to pomysł na dobre, pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzą się na obiad, zarówno weekendowy, jak i …
20 + 25 min łatwy 1 1048 kcal -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Ryba w panierce
Smażona ryba w panierce to doskonała propozycja na chrupiący i pyszny obiad. Panierka nadaje się do każdej ryby, świetnie sprawdzi …
10 + 20 min średni 4 403 kcal -
Kalafior w panierce
Kalafior w panierce to doskonała propozycja na dodatek warzywny do dania głównego lub jako samodzielne danie w diecie wegetariańskiej oraz …
15 + 10 min łatwy 4 277 kcal -
Boczniaki w panierce
Smażone boczniaki w panierce to doskonała propozycja na szybką przekąskę lub dodatek serwowane do obiadu. W przepisie dowiesz się jak …
25 min łatwy 2 398 kcal
Dania w panierce - pozostałe przepisy
-
Kotlety z karkówki
Soczyste kotlety z karczku wieprzowego z patelni to doskonała propozycja na obiad, który przygotujesz bardzo szybko. Potrawa świetnie smakuje z …
30 + 15 min łatwy 4 279 kcal -
Wiener schnitzel
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
10 + 5 min łatwy 4 293 kcal -
Cukinia w panierce
Cukinia w panierce to doskonała propozycja na letnie obiady. Cukinia ma różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne …
20 + 20 min łatwy 4 123 kcal -
Sznycel wieprzowy
Sznycel wieprzowy to pyszny kotlet ze schabu w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego …
10 + 10 min łatwy 4 262 kcal -
Sznycel po wiedeńsku
Sznycel po wiedeńsku to typowe danie kuchni austriackiej. Te smaczne, delikatne kotlety w chrupiącej panierce na pewno Ci zasmakują. Przepis …
10 + 10 min łatwy 4 296 kcal -
Dorsz w panierce
Dorsz w panierce to szybki i bardzo smaczny pomysł na tą popularną rybę. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym …
20 + 20 min łatwy 6 390 kcal
-
Domowe nuggetsy jak z mcdonalda
Pyszne domowe nuggetsy jak z mcdonalda to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 25 min łatwy 14 -
Pieczarki panierowane
Pieczarki panierowane to pomysł na szybki smaczny dodatek do obiadu. Sprawdzą się również w roli przystawki, czy przekąski na imprezę …
30 min łatwy 1 262 kcal -
Pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów smażonych w panierce z bułki tartej. W tym …
15 + 20 min łatwy 4 195 kcal -
Skrzydełka w panierce
Skrzydełka w panierce to klasyka tradycyjnej kuchni amerykańskiej, która osiągnęła już popularność na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie sezon grillowy …
15 + 25 min łatwy 1 1109 kcal
-
Kanie smażone
Kanie smażone Najlepszy przepis na kanie smażone na patelni. Pyszny, maślany smak, chrupiąca panierka i prostota w przygotowaniu. Korzystaj z …
30 min łatwy 3 422 kcal -
Kanie w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej …
30 + 20 min średni 8 174 kcal -
Mintaj w panierce
Mintaj w panierce to ryba o naprawdę fantastycznym smaku i wspaniałej teksturze. Świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Można …
20 + 15 min łatwy 2 605 kcal -
Panierka bez jajka
Panierka bez jajka to dobry pomysł na dodatek do potraw dla alergików oraz osób, które nie spożywają jajek z innych …
5 min łatwy 1 -
Kotlety z grzybów
Kotlety z grzybów to jedna z tańszych potraw. Możesz zdecydować się na przygotowanie kotletów z grzybów leśnych, które dopiero co …
50 + 20 min łatwy 3 567 kcal -
Kotleciki z kabaczka
Kotleciki z kabaczka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety możesz wykorzystać do przygotowania burgerów wegetariańskich. …
20 + 40 min łatwy 7
-
Kalmary w panierce
Kalmary w pancerce to wspaniały pomysł na pyszne smażone na głębokim tłuszczu danie. Dobre kalmary podać można jako przekąskę lub …
20 + 15 min łatwy 6 -
Filet z kurczaka w panierce
Filet z kurczaka w panierce to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana …
15 + 15 min łatwy 4 -
Dietetyczny schabowy z piekarnika
Pomysł na dietetyczny schabowy z piekarnika to idealna propozycja żeby zaskoczyć rodzinę przy niedzielnym obiedzie zdrową wersją kotletów schabowych. Przepis …
20 + 30 min łatwy 4 359 kcal -
Kalmary w cieście
Kalmary to owoce morza, a dokładniej mięczaki z gromady głowonogów, które zamieszkują oceany i morza. Same kalmary są dosyć niskokalorycznym …
20 min łatwy 4 893 kcal
-
Devolay ze schabu z serem
Prosty przepis na coś pysznego na święta, na imprezę, lub po prostu na obiad? Devolay ze schabu z serem, natką …
10 + 15 min średni 4 905 kcal -
Karp smażony w panierce
Karp smażony w panierce to danie bez którego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Całość niezwykle smaczna i aromatyczna. Na to …
20 + 15 min łatwy 4 543 kcal -
Dorsz panierowany
Dorsz panierowany to doskonała propozycja na pyszny i szybki obiad dla Twojej rodziny. Panierowana ryba jest chrupiąca i zachowuje swoją …
10 + 20 min łatwy 3 -
Kabaczek smażony
Kabaczek smażony to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Smaczny kabaczek w panierce może być podany jako samodzielne danie obiadowe …
15 + 20 min łatwy 5 -
Cukinia w bułce tartej
Cukinia w bułce tartej to nic innego jak panierowane, smażone warzywa. Takie warzywne kotleciki będą świetnym i zaskakującym daniem na …
30 + 15 min łatwy 10 74 kcal -
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. …
25 + 50 min łatwy 4 457 kcal
-
Żabie udka w pysznej panierce po francusku
Przepisy kulinarne na żabie udka są przeróżne. To jest przepis na żabie udka po francusku. Należy do najbardziej znanych przepisów …
25 min łatwy 6 928 kcal -
Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Panierowane żabie udka pysznymi grzankami oraz sosem to świetne danie. Chcesz zrobić rzadko spotykaną potrawę? Oto propozycja na przepyszne danie. …
30 min średni 4 608 kcal -
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Klasyczne kotleciki już się znudziły? Spróbuj takich zapiekanych kotlecików w lekko zmodyfikowanej panierce. Całe danie wygląda zjawiskowo i jeszcze lepiej …
20 + 30 min łatwy 4 1359 kcal -
Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by …
25 min średni 4 252 kcal
Proste i smaczne potrawy w panierce. Zobacz, co można panierować
W czasach PRL kotlet schabowy lub mielony stanowił klasyczne danie na obiad. Obecnie na fali kontrowersji wokół wieprzowiny, tradycyjne kotlety odeszły nieco w niepamięć i zastąpiły je kotlety wegetariańskie. Jednak tajemnica pysznych kotletów mięsnych i wegetariańskich tkwi także w smacznej, chrupiącej panierce. Doradzamy jak zrobić pyszną panierkę do kotletów i przedstawiamy różne rodzaje i składniki, z jakich można zrobić smaczne i chrupiące panierki.
Na czym polega panierowanie
Do czego służy panierka
Panierowanie, czyli smażenie w panierce, polega na pokrywaniu potrawy warstwą, która po usmażeniu tworzy smaczną, chrupiącą skórkę. Panierujemy potrawy przeznaczone do smażenia, czyli różnego rodzaju kotlety mięsne i warzywne, kawałki mięsa, ryb lub warzyw. Kotlety smażone w panierce są bardziej soczyste, gdyż panierka zatrzymuje wilgoć. Smażenie zmniejsza objętość mięsa, zaś kotlety panierowane wydają się większe. Ponadto panierka nadaje potrawie przyjemną chrupkość. Odwrotnością panierki jest smażenie saute, czyli bez żadnej panierki, tylko na tłuszczu.
Czego używamy do panierowania:
- mąka,
- bułka tarta,
- płatki kukurydziane,
- utarty twardy ser,
- ziarna sezamu,
- ciasto naleśnikowe.
W sprzedaży dostępne są także gotowe panierki przeznaczone do różnego rodzaju potraw.
Panierowanie w kuchniach świata
Przepis na panierowane kotlety schabowe
W kuchni polskiej panierka zagościła w XVII wieku. Stanowiła ona wówczas nowinkę z Francji. Wielu ówczesnych mistrzów kuchni zwalczało przepis, aby mięso obtaczać w tartym chlebie. Mimo tego panierowane mięso weszło na stałe do kuchni polskiej. Panierowanie znalazło swój punkt kulminacyjny w czasach PRL, kiedy to smażone kotlety w panierce królowały we wszystkich stołówkach, barach, jadłodajniach i restauracjach. Począwszy od tanich barów mlecznych i stołówek zakładowych do drogich restauracji, kotlety panierowano w grubej, nawet w podwójnej panierce. W czasach PRL mięso było drogie i trudno dostępne, dlatego też objętość kotleta zwiększano grubą panierką.
W klasycznej kuchni polskiej do panierowania służyła bułka tarta i jajko, stosowane głównie do kotletów schabowych. Do panierowania ryb stosuje się mąkę lub mąkę z jajkiem.
Panierowane potrawy w klasycznej kuchni polskiej:
- kotlety schabowe,
- kotlety mielone,
- kotlety pożarskie,
- smażone ryby.
Obecnie coraz bardziej popularne na obiad są panierowane kotlety z piersi kurczaka lub z fileta z indyka. Natomiast na fali kuchni fit i kuchni wegetariańskiej kwitną kotlety warzywne, z kalafiora, z brokuła, z cukinii, ziemniaczane, czy też kotlety z kasz i roślin strączkowych, na przykład z soi, kaszy gryczanej, kaszy jaglanej i wiele innych. Kotlety wegetariańskie są trudniejsze do zrobienia, gdyż ich składniki lubią się rozpadać. Jako spoiwo stosuje się mąkę i jajko. Natomiast panierka służy jako dodatkowa warstwa spajająca. Ponadto panierka nadaje kotletom jarskim nieco mięsny smak i charakter.
Smażone, panierowane kotlety w kuchniach świata
Nie wiemy kto wymyślił panierkę i skąd się wziął przepis na panierowanie kotletów. Prawdopodobnie panierka powstała w kuchni ludzi ubogich, którzy chcieli wykorzystać okruchy czerstwego chleba. Jak również zależało im na zwiększenie objętości kosztownego mięsa.
Najsłynniejsze na świecie panierowane potrawy to oczywiście wiener schnitzel oraz panierowane kurczak KFC. Sznycel stanowi rodzaj kotleta rozbitego bardzo cienko i panierowanego. Tego rodzaju kotlety cielęce panierowane i smażone podawano na wykwintnych stołach już w średniowiecznej Francji. Kucharze Austrii zmodyfikowali przepis i stworzyli słynny sznycel wiedeński. Właśnie ten sznycel uważany jest za protoplastę polskiego schabowego, który pojawił się na polskich stołach dopiero w XIX wieku.
Wieprzowina uchodziła niegdyś na mięso gorszego sortu przeznaczone na stoły biedaków. Jednak była tańsza, dlatego też powstały przepisy na sznycel po wiedeńsku (nazwa sznycel wiedeński jest zastrzeżona i dotyczy tylko kotletów cielęcych). Szczególną karierę w Polsce kotlet schabowy zrobił w PRL, kiedy to stał się niemal klasyczną potrawą na polski obiad. Pod koniec XX wieku kotlety schabowe niemal odeszły w zapomnienie na fali kuchni fit oraz wskutek uznawania mięsa wieprzowego za niezdrowe. Obecnie, kiedy to mity na temat szkodliwości wieprzowiny zostały rozwiane, wieprzowina wraca ona do łask i być może powróci moda na kotlety schabowe.
Najsłynniejszą panierką świata jest chrupiąca panierka do kurczaków KFC, którą w XX wieku wymyślił pułkownik Sanders. Panierka stała się źródłem sukcesu sieci KFC i pysznym dodatkiem do słynnych panierowanych kawałków kurczaka. Tajemnica składu panierki jest pilnie strzeżona. Niektórzy przypuszczają, że w jej skład wchodzą płatki kukurydziane, inni zaś, że rodzaj ciasta z mąki i jajek z przyprawami.
Przepis na łatwe i proste panierki
Oczywiście najbardziej proste i łatwe jest panierowanie w gotowych panierkach. Jednak nie mamy pewności jak te panierki zostały zrobione i czy nie zawierają konserwantów. Dlatego też warto zrobić własną panierkę do kotletów na obiad. Do zrobienia pysznej panierki wystarczy mąka, bułka tarta i jajko.
Najprostsze panierowanie kotletów polega na zanurzeniu ich po obu stronach w rozbitym jajku, a następnie w bułce tartej, która przylepia się do jajka. Jednak doświadczeni mistrzowie kuchni mają swoje tajemnice, dzięki którym powstaje pyszna i chrupiąca panierka, która nie odrywa się od kotletów podczas smażenia. Jednym z sekretów jest robienie rodzaju ciasta z jajka, mąki i mleka. Mięso obtaczamy w cieście, a następnie w bułce tartej. Inni z kolei mieszają żółtko z wodą, mąką i olejem i dodają osobno ubite białka. Dobrym pomysłem jest również dodanie przypraw do panierki.
Klasyczną panierkę można również w ciekawy sposób urozmaicać. Zamiast bułki tartej można zastosować płatki owsiane, płatki kukurydziane, siemię lniane, ziarna sezamu, pokruszone orzechy, czy też ziarna słonecznika.
Ciekawym składnikiem panierki są płatki kukurydziane. Pomysł na tego rodzaju panierkę pojawił się w wyniku podejrzenia, że płatki kukurydziane stanowią tajemniczy składnik odpowiedzialny za chrupkość słynnej panierki KFC. Płatki kukurydziane kruszymy na małe kawałeczki łączymy z jajkiem i obtaczamy w nich kotlety.