Pad thai z krewetkami

Opublikowano: 09.07.2022 r., 14:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pad thai z krewetkami podany na białym talerzu.
Pad thai z krewetkami
Pad thai z krewetkami to tradycyjne danie kuchni azjatyckiej. Pad thai z krewetkami to świetna propozycja na pyszne i zdrowe danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
502 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron ryżowy (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Krewetki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Fasola mung kiełki (50 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (30 g)
  • Cukier 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kolendra świeża, sos rybny, sok z limonki, pasta z tamaryndowca, płatki chilli, sos sriracha
Sprzęt kuchenny
kuchenka, sitko, miseczka, wok

Przepis na pad thai z krewetkami krok po kroku

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź go i przepłucz pod bieżącą wodą.

W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, cukier, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 2 łyżki wody.

W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekany czosnek (około 2 minuty).

Następnie do woka dodaj rozmrożone lub świeże, oczyszczone krewetki i smaż przez około 3 minuty.

Do woka z krewetkami wybij jajka i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając danie.

Następnie dodaj makaron i całość smaż przez 2 minuty.

Po tym czasie dodaj sos z miseczki i całość wymieszaj. Smaż kolejne 2 minuty.

Szczypior posiekaj.

Gotowy makaron podawaj na ciepło udekorowany posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pad thai z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat pad thai z krewetkami

Pad thai z krewetkami doskonały pomysł na szybkie i pożywne danie. Azjatyckie danie podawane jest także z tofu, kurczakiem lub wieprzowiną. W zależności od regionu kraju zawiera różne dodatki, dlatego możesz je dowolnie modyfikować i dodawać do niego składniki, które lubisz najbardziej. Przepis na pad thai z krewetkami jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania pad thai potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, olej rzepakowy, czosnek, krewetki, jajka, kiełki fasoli mung, szczypiorek, cukier, kolendra, sos rybny, sok z limonki, pasta tamaryndowa, płatki chilli oraz sos sriracha.

Jak zrobić pad thai z krewetkami? Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź go i przepłucz pod bieżącą wodą. W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, cukier, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 2 łyżki wody. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekany czosnek (około 2 minuty). Następnie do woka dodaj rozmrożone lub świeże, oczyszczone krewetki i smaż przez około 3 minuty. Do woka z krewetkami wybij jajka i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając danie. Następnie dodaj makaron i całość smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj sos z miseczki i całość wymieszaj. Smaż kolejne 2 minuty. Gotowy makaron podawaj na ciepło udekorowany posiekanym szczypiorkiem.

Makaron ryżowy to bezglutenowy odpowiednik tradycyjnego makaronu. Używany jest bardzo często w kuchni chińskiej i tajskiej. Makaron ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych zup i sosów. Pasta z tamaryndowca to orientalna przyprawa produkowana z owoców drzewa o nazwie tamaryndowiec. Owoce tamaryndowca są dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają między innymi magnez, wapń i selen, a także żelazo oraz witaminy z grupy B.

Podsumowując pomysł na pyszne danie z krewetkami świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Alergeny w pad thai z krewetkami

Lista alergenów dla pad thai z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • sos rybny

W przepisie na pad thai z krewetkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca, płatki chilli, sos sriracha
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pad thai z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Pad thai z krewetkami to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi dobre źródło białka oraz węglowodanów w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
223.26
502.33
Białko (g)
9.32
20.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
25.83
58.12
Węglowodany przyswajalne (g)
25.06
56.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
9.03
20.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
3.50
Tłuszcze nienasycone (g)
7.48
16.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.19
11.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
5.15
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
122.62
275.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
52.02
117.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.17
13.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.06
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.85
85.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.19
56.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
169.19
380.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
99.77
224.49
Potas (mg)
144.05
324.12
Wapń (mg)
44.12
99.27
Fosfor (mg)
140.25
315.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.72
42.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
2.10
Cynk (mg)
0.87
1.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pad thai z krewetkami 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pad thai z krewetkami

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Krewetki
100 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
12.22
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Fasola mung kiełki
50 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
51.50