Przepis na pad thai z krewetkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
kolendra świeża, sos rybny, sok z limonki, pasta z tamaryndowca, płatki chilli, sos sriracha
To będzie niezbędne
kuchenka, sitko, miseczka, wok

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź go i przepłucz pod bieżącą wodą.

W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, cukier, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 2 łyżki wody.

W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekany czosnek (około 2 minuty).

Następnie do woka dodaj rozmrożone lub świeże, oczyszczone krewetki i smaż przez około 3 minuty.

Do woka z krewetkami wybij jajka i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając danie.

Następnie dodaj makaron i całość smaż przez 2 minuty.

Po tym czasie dodaj sos z miseczki i całość wymieszaj. Smaż kolejne 2 minuty.

Szczypior posiekaj.

Gotowy makaron podawaj na ciepło udekorowany posiekanym szczypiorkiem.

Pad thai z krewetkami podany na białym talerzu.
Pad thai z krewetkami
Koszt przygotowania dania
21.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
502 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
51

Pad thai z krewetkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pad thai z krewetkami

Pad thai z krewetkami doskonały pomysł na szybkie i pożywne danie. Azjatyckie danie podawane jest także z tofu, kurczakiem lub wieprzowiną. W zależności od regionu kraju zawiera różne dodatki, dlatego możesz je dowolnie modyfikować i dodawać do niego składniki, które lubisz najbardziej. Przepis na pad thai z krewetkami jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania pad thai potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, olej rzepakowy, czosnek, krewetki, jajka, kiełki fasoli mung, szczypiorek, cukier, kolendra, sos rybny, sok z limonki, pasta tamaryndowa, płatki chilli oraz sos sriracha.

Jak zrobić pad thai z krewetkami? Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź go i przepłucz pod bieżącą wodą. W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, cukier, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 2 łyżki wody. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekany czosnek (około 2 minuty). Następnie do woka dodaj rozmrożone lub świeże, oczyszczone krewetki i smaż przez około 3 minuty. Do woka z krewetkami wybij jajka i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając danie. Następnie dodaj makaron i całość smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj sos z miseczki i całość wymieszaj. Smaż kolejne 2 minuty. Gotowy makaron podawaj na ciepło udekorowany posiekanym szczypiorkiem.

Makaron ryżowy to bezglutenowy odpowiednik tradycyjnego makaronu. Używany jest bardzo często w kuchni chińskiej i tajskiej. Makaron ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych zup i sosów. Pasta z tamaryndowca to orientalna przyprawa produkowana z owoców drzewa o nazwie tamaryndowiec. Owoce tamaryndowca są dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają między innymi magnez, wapń i selen, a także żelazo oraz witaminy z grupy B.

Podsumowując pomysł na pyszne danie z krewetkami świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Wartości odżywcze pad thai z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
223.26 kcal
502.33 kcal
Białko
9.32 g
20.96 g

Węglowodany w pad thai z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
25.83 g
58.12 g
Węglowodany przyswajalne
25.06 g
56.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
1.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
9.03 g
20.33 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
3.50 g
Tłuszcze nienasycone
7.48 g
16.83 g
Tłuszcze jednonasycone
5.19 g
11.68 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.29 g
5.15 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
122.62 mg
275.90 mg

Witaminy w przepisie na pad thai z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
52.02 µg (mcg)
117.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Witamina C
6.17 mg
13.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Witamina D
0.47 µg (mcg)
1.06 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina E
0.26 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Retinol
37.85 µg (mcg)
85.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Niacyna
0.21 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Foliany
25.19 µg (mcg)
56.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej
Beta karoten
169.19 µg (mcg)
380.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pad thai z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
99.77 mg
224.49 mg
Potas
144.05 mg
324.12 mg
Wapń
44.12 mg
99.27 mg
Fosfor
140.25 mg
315.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.72 mg
42.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
2.10 mg
Cynk
0.87 mg
1.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pad thai z krewetkami 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pad thai z krewetkami

Lista alergenów dla pad thai z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • sos rybny

W przepisie na pad thai z krewetkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca, płatki chilli, sos sriracha
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pad thai z krewetkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Krewetki
100 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
12.22
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Fasola mung kiełki
50 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na pad thai z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób