Pad thai z krewetkami
- Makaron ryżowy (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Krewetki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Fasola mung kiełki (50 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na pad thai z krewetkami krok po kroku
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź go i przepłucz pod bieżącą wodą.
W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, cukier, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 2 łyżki wody.
W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekany czosnek (około 2 minuty).
Następnie do woka dodaj rozmrożone lub świeże, oczyszczone krewetki i smaż przez około 3 minuty.
Do woka z krewetkami wybij jajka i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając danie.
Następnie dodaj makaron i całość smaż przez 2 minuty.
Po tym czasie dodaj sos z miseczki i całość wymieszaj. Smaż kolejne 2 minuty.
Szczypior posiekaj.
Gotowy makaron podawaj na ciepło udekorowany posiekanym szczypiorkiem.
-
Panierka panko
-
Makaron z krewetkami
-
Linguine
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Spaghetti z krewetkami
-
Krewetki w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Krewetki z makaronem ryżowym
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i pomidorami
-
Makaron z marchewki z krewetkami
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Makaron z krewetkami i cukinią
-
Czarny makaron z krewetkami
-
Makaron z krewetkami na winie
-
Makaron sojowy z krewetkami
-
Makaron z krewetkami
Więcej informacji na temat pad thai z krewetkami
Pad thai z krewetkami doskonały pomysł na szybkie i pożywne danie. Azjatyckie danie podawane jest także z tofu, kurczakiem lub wieprzowiną. W zależności od regionu kraju zawiera różne dodatki, dlatego możesz je dowolnie modyfikować i dodawać do niego składniki, które lubisz najbardziej. Przepis na pad thai z krewetkami jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania pad thai potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, olej rzepakowy, czosnek, krewetki, jajka, kiełki fasoli mung, szczypiorek, cukier, kolendra, sos rybny, sok z limonki, pasta tamaryndowa, płatki chilli oraz sos sriracha.
Jak zrobić pad thai z krewetkami? Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź go i przepłucz pod bieżącą wodą. W miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, cukier, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 2 łyżki wody. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekany czosnek (około 2 minuty). Następnie do woka dodaj rozmrożone lub świeże, oczyszczone krewetki i smaż przez około 3 minuty. Do woka z krewetkami wybij jajka i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając danie. Następnie dodaj makaron i całość smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj sos z miseczki i całość wymieszaj. Smaż kolejne 2 minuty. Gotowy makaron podawaj na ciepło udekorowany posiekanym szczypiorkiem.
Makaron ryżowy to bezglutenowy odpowiednik tradycyjnego makaronu. Używany jest bardzo często w kuchni chińskiej i tajskiej. Makaron ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych zup i sosów. Pasta z tamaryndowca to orientalna przyprawa produkowana z owoców drzewa o nazwie tamaryndowiec. Owoce tamaryndowca są dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają między innymi magnez, wapń i selen, a także żelazo oraz witaminy z grupy B.
Podsumowując pomysł na pyszne danie z krewetkami świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Alergeny w pad thai z krewetkami
Lista alergenów dla pad thai z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- sos rybny
W przepisie na pad thai z krewetkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z tamaryndowca, płatki chilli, sos sriracha
Wartości odżywcze pad thai z krewetkami
Pad thai z krewetkami to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi dobre źródło białka oraz węglowodanów w diecie.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.