Makaron z krewetkami

makaron z krewetkami

Krewetki należą do jadalnych skorupiaków, które stały się bardzo popularne, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i dalekowschodniej. Stają się one również coraz bardziej popularne w Polsce, szczególnie że owoce morza są łatwo dostępne, zaś dania z krewetkami przygotowuje się szybko. Krewetki dodajemy do sałatek, zup lub dań obiadowych. Flagowymi daniami z krewetkami jest hiszpańska paella i tajska zupa Tom Yum. Najprostszym daniem są krewetki z patelni smażone z czosnkiem oraz makaron z krewetkami. W kuchni w stylu śródziemnomorskich stosuje się najczęściej makaron tagliatelle, zaś w kuchni orientalnej makaron ryżowy, sojowy lub chiński pszenny makaron chow mein.

Makaron z krewetkami - polecane przepisy

Makaron z krewetkami - pozostałe przepisy

Makaron z krewetkami - sprawdzone przepisy na makaron z dodatkiem krewetek

W Polsce danie z krewetkami uchodzi za przysmak drogi i ekskluzywny, który przygotowuje się na specjalne okazje. Przepisy z owocami morza nie występują w tradycyjnej kuchni polskiej, lecz stają się coraz bardziej popularne w nowoczesnej sztuce kulinarnej. Krewetki są nie tylko smaczne, lecz także szybkie do zrobienia. Makaron z krewetkami należy do dań szybkich i łatwych i sprawdzi się szczególnie jeśli chcesz spróbować kuchni dalekowschodniej. Doradzamy jak przyrządzać krewetki, jakie dania można z nich zrobić i jak zrobić pyszny makaron z krewetkami w sosie.

Dlaczego warto jeść krewetki

Czy makaron z krewetkami jest zdrowy

Krewetki należą do morskich i słodkowodnych skorupiaków. Rośliny tych wodnych organizmów zawiera około 2500 gatunków, z których tylko niektóre poławia się w celach konsumpcyjnych. Krewetki należą także do ozdobnych zwierząt, które hodujemy w akwariach. Krewetki są jadalne i mają smaczne mięso. Najbardziej popularnymi gatunkami poławianymi w celach konsumpcyjnych jest krewetka północna i garnela pospolita. Krewetki jadalne poławia się głównie w morzach południowo-wschodniej Azji, gdyż skorupiaki żyjące w innych wodach są zbyt małe.

W sztuce kulinarnej krewetki są jednymi z najbardziej popularnych owoców morza. Prócz smacznego, delikatnego mięsa mają także wiele wartości odżywczych. Są źródłem wartościowego białka, witamin z grupy B oraz licznych składników mineralnych. Są one niskokaloryczne, dlatego też cieszą się powodzeniem wśród osób odchudzających się i preferujących zdrową dietę. Krewetki mają korzystny skład aminokwasów, dlatego też mogą z powodzeniem zastępować mięso w wielu daniach. Szczególnie ważna dla zdrowia jest duża zawartość selenu, jodu i fluoru.

Jak przyrządzić danie z krewetkami

W kuchni polskiej nie ma tradycji jedzenia krewetek, gdyż odmiany żyjące w Bałtyku są zbyt małe do celów konsumpcyjnych. Jednak stają się coraz bardziej popularne w Polsce wraz z modą na zdrową kuchnię śródziemnomorską i dalekowschodnią. Krewetki są łatwo dostępne w sklepach. Mimo tego nadal uważane są za żywność drogą i ekskluzywną, którą jada się tylko na specjalne okazje czy na imprezie. Przepisy na dania z krewetkami nie występują w tradycyjnej kuchni polskiej, dlatego nie każdy umie je przyrządzać i mało kto wie, że sposób przygotowywania krewetek jest niezwykle prosty i szybki.

Okazuje się, że ich obróbka jest bardzo łatwa i uniwersalna. Jadamy krewetki smażone, duszone, pieczone lub grillowane. Czas obróbki cieplnej powinien być jak najkrótszy, przeciętnie 2 - 3 minuty. Jest to bardzo ważne, gdyż krewetki, dłużej poddane temperaturze, stają się twarde i gumowate. Do dań gotowanych należy je dodawać na końcu. Przed obróbką krewetki należy obrać z pancerza i usunąć czarne jelito, chyba że kupimy krewetki już oczyszczone.

Owoce morza należą do produktów łatwo psujących się, dlatego też trudno jest dostać krewetki w postaci świeżej. Najczęściej dostępne są krewetki już ugotowane lub mrożone. Skorupiaki te występują w różnych kolorach, zaś gotowane przyjmują charakterystyczny czerwonawy kolor. Krewetki gotowane po obraniu z pancerza można po prostu zjeść lub dodać do sałatki.

Obrane krewetki możemy szybko usmażyć na patelni, ugotować lub zblanszować. Przed grillowaniem lepiej nie obierać krewetek z pancerza, dzięki czemu mięso się nie wysuszy.

Najlepszy przepis na danie z krewetkami

Krewetki zawierają pełnowartościowe białko, dlatego też mogą zastąpić mięso w wielu daniach. Można je po prostu zjeść smażone na maśle z czosnkiem z patelni. Krewetki dodajemy do zup, do sałatek, czy do dań obiadowych jak makaron z krewetkami. Krewetki stanowią świetny produkt jeśli chcemy zastosować przepisy z kuchni Dalekiego Wschodu.

Najbardziej popularnym daniem z krewetkami jest hiszpańska paella. Danie to pochodzi z Walencji, jednak stało się flagowym daniem kuchni hiszpańskiej. Niegdyś była to potrawa prostych ludzi, którzy dodawali do ryżu łatwo dostępne i tanie produkty, jakimi były warzywa i owoce morza. Jedną z najbardziej popularnych wersji tego dania jest paella z krewetkami.

Tradycyjnym daniem z krewetkami w kuchniach świata jest tajska zupa Tom Yum. Oryginalny przepis zawiera wywar z trawy cytrynowej, galangalu i kaffiru, do którego dodaje się mleko kokosowe i krewetki. W kuchni tajskiej krewetki odgrywają ważną rolę. Robi się z nich zupy, sałatki oraz dania z ryżem w sosie curry. Dania z krewetkami popularne są także w innych kuchniach Dalekiego Wschodu, jak na przykład kuchnia chińska, indyjska, czy japońska. W Indiach krewetki jada się z ryżem w sosie curry. W Japonii krewetki obtacza się w cieście i smaży na głębokim oleju. Stanowią one także rodzaj sushi. W Chinach, z udziałem krewetek, tworzy się dania typu stir-fry z warzywami. Popularnym daniem jest makaron z krewetkami i warzywami.

Dlaczego dania z makaronem są tak popularne

W ostatnich czasach szczyty popularności zdobywają dania z makaronem, wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej i orientalnej. Mimo, że makaron jest daniem mącznym, nie jest on wcale tuczący, zaś dodatek warzyw czyni to danie lekkim i zdrowym. Dania te zyskały sobie duże powodzenie, szczególnie wśród ludzi młodych, gdyż są łatwe i szybkie do zrobienia. Włoskie dania typu spaghetti lub smażony makaron w stylu chińskim robi się naprawdę szybko. Wystarczy tylko przygotować smaczny sos.

Makaron prawdopodobnie wynaleziono w Chinach, kiedy to zaczęto kroić na paski płaty rozciągniętego ciasta. Na południu robiono głównie makaron ryżowy, zaś na północy makaron pszenny. Przez Azję Południową makaron dotarł do Europy, gdzie sztukę tworzenia dań makaronowych udoskonalili mnisi na Półwyspie Apenińskim. W południowych Włoszech uprawia się twardą pszenicę durum, która idealnie nadaje się do wyrobu makaronu suszonego. Natomiast w północnych Włoszech robi się świeży makaron, do którego zaczęto dodawać jajka. We Włoszech powstała cała kultura przepisów na dania z makaronem z sosem. Z kolei w Chinach i innych krajach Dalekiego Wschodu wyłoniła się kultura kulinarna chow mein, polegająca na szybkim podsmażaniu makaronu z dodatkami w woku.

Jak zrobić pyszny makaron z krewetkami

Najciekawszy przepis na makaron z krewetkami w sosie

Najbardziej prosty pomysł na makaron z krewetkami stanowią szybkie dania z patelni. Szczególnie popularny do krewetek jest makaron tagliatelle, ale można podawać także do spaghetti czy innych makaronów.

Krewetki mają dość delikatny smak, dlatego też podstawą przygotowania pysznego sosu do makaronu jest krótkie podsmażenie ich z czosnkiem. Krewetki smażymy krótko i dodajemy je do dania na końcu. Aby zrobić makaron z krewetkami, najpierw gotujemy makaron, najlepiej al dente. Następnie na patelni podsmażamy różne warzywa z przyprawami i z sosem. Na koniec dodajemy krewetki i makaron. Wykonanie dania jest proste i szybkie.

Przykładem pysznego makaronu z krewetkami jest danie z makaronem tagliatelle i warzywami. Robimy je tak samo jak krewetki z patelni. Tajemnicą dania jest sos. Do makaronu tagliatelle pasuje sos śmietanowy z ostrą papryczką i kurkumą. Niekoniecznym, choć pysznym dodatkiem do sosu jest białe wino. Fajny sos zrobimy także z mleka kokosowego, pasty curry i kurkumy. Jako dodatki do tego dania możemy zastosować różne warzywa, na przykład pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Do krewetek pasują również papryka słodka i pieczarki. Ciekawym dodatkiem będzie także szpinak, cukinia czy fasolka szparagowa.

Makaron z krewetkami w stylu orientalnym

W kuchni tajskiej krewetki oraz owoce morza odgrywają dużą rolę. Szczególnie często używa się ich do potraw obiadowych z ryżem i makaronem ryżowym. Krewetki świetnie smakują w sosie curry. Tajskie danie z krewetkami możemy zrobić z makaronem ryżowym, sojowym lub chińskim makaronem z mąki pszennej. Danie to jest bardzo podobne do potraw kuchni chińskiej, słynącej również z dań z makaronem. Charakteru tajskiego nadaje daniom sok z limonki i kolendra.

Danie to jest niezwykle proste i łatwe do zrobienia. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki krótko obsmażamy w woku lub na patelni. Smażymy makaron z dodatkami, jak warzywa i surowe jajko. W zależności od regionu dodajemy sos. Makaron z krewetkami w stylu chińskim podsmażymy w sosie sojowym, zaś w stylu tajskim w sosie rybnym. Na koniec dodajemy krewetki i danie jest gotowe.

W kuchni chińskiej krewetki łączą się z pojęciem chow mein, które oznacza jednocześnie rodzaj makaronu jak i danie z makaronem smażonym. Chow mein polega na smażeniu makaronu z warzywami w woku. Jako szybkie danie stało się bardzo popularne na całym świecie. Dlatego też prawie wszędzie dostępny jest specjalny, pszenny makaron chow mein. Makaron nie wymaga gotowania. Wystarczy opłukać go w zimnej wodzie, następnie zalać wrzątkiem na 3 minuty i znowu na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie. Następnie w woku podsmażamy krewetki z warzywami. Dodajemy makaron. Całość polewamy sosem sojowym i dusimy 1-2 minuty.

Makaron z krewetkami występuje również w kuchni koreańskiej. Jada się tu krewetki z kimchi lub krewetki z makaronem chow mein i czerwoną papryką. Od dania chińskiego potrawa ta różni się rodzajem sosu. Koreańczycy robią sos z ketchupu, sosu chili, sosu sojowego i oleju sezamowego.

Makarony kuchni azjatyckich nie wymagają gotowania. Zwykle wystarczy je sparzyć wrzątkiem. Dlatego też sprawdzają się do dań szybkich. Krewetki szybko podsmażamy w woku lub na patelni z czosnkiem. Najważniejszym elementem makaronu z krewetkami w stylu orientalnym jest sos. Prosty sos możemy zrobić na bazie wody, pasty chilli, soku z limonki i skrobi kukurydzianej. Krewetki dobrze komponują się także z sosem sojowym lub ostrygowym.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto