Makaron z krewetkami
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
Pyszne spaghetti z krewetkami koktajlowymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, …
15 + 30 min łatwy 2 925 kcal
-
Makaron z krewetkami
Makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Wszystkie włoskie przepisy na makarony są łatwe w przygotowaniu, składają się z …
5 + 15 min łatwy 2 364 kcal
-
Linguine
Linguine, zwany również bavatte, trenette, lub spłaszczone spaghetti, to jeden z wielu rodzajów włoskich, pszennych makaronów. Pochodzi z regionu Liguria, …
25 min łatwy 1 702 kcal
Makaron z krewetkami - przepisy
-
Spaghetti z krewetkami
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat. Oba doczekały się wielu pysznych …
20 + 15 min łatwy 3 449 kcal
-
Pad thai z krewetkami
Pad thai z krewetkami doskonały pomysł na szybkie i pożywne danie. Azjatyckie danie podawane jest także z tofu, kurczakiem lub …
30 min łatwy 2 502 kcal
-
Krewetki z makaronem ryżowym
Pyszne krewetki z makaronem ryżowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 2 514 kcal
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
Makaron z krewetkami i szpinakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest lekka i niezwykle aromatyczna, nada …
15 + 15 min łatwy 2
-
Makaron z krewetkami i pomidorami
Makaron z krewetkami i pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jego bazą są przepyszne krewetki skąpane w …
20 + 15 min łatwy 2
-
Makaron z krewetkami i cukinią
Makaron z krewetkami i cukinią to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron w sosie na bazie …
10 + 20 min łatwy 4 797 kcal
-
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron z krewetkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron idealnie sprawdzi się jako danie …
10 + 20 min łatwy 4
-
Makaron z krewetkami na winie
Makaron z krewetkami na winie to świetna opcja dla wszystkich miłośników aromatycznej włoskiej kuchni. Tak przygotowane krewetki są po prostu …
15 + 15 min łatwy 2
-
Makaron sojowy z krewetkami
Makaron sojowy z krewetkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość smakuje naprawdę egzotycznie i ciekawie. Sprawdzi się …
15 + 15 min łatwy 3 433 kcal
-
Zupa tajska z krewetkami
Zupa tajska z krewetkami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 4 189 kcal -
Panierka panko
Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że …
20 + 5 min łatwy 2 652 kcal
-
Makaron z marchewki z krewetkami
Makaron z marchewki z pewnością zaskoczy całą rodzinę i pozwoli na przygotowanie niskokalorycznego dania. Klasyczny makaron zawiera około 350 kcal …
30 min łatwy 2 215 kcal
-
Krewetki w sosie śmietanowym
Przepis na krewetki w sosie śmietanowym to tak pyszne danie, że nie potrzebuje więcej dodatków. Jednak tak przygotowane krewetki świetnie …
10 + 20 min łatwy 2 558 kcal
Makaron z krewetkami - co to jest?
Krewetki należą do jadalnych skorupiaków, które stały się bardzo popularne, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i dalekowschodniej. Stają się one również coraz bardziej popularne w Polsce, szczególnie że owoce morza są łatwo dostępne, zaś dania z krewetkami przygotowuje się szybko. Krewetki dodajemy do sałatek, zup lub dań obiadowych. Flagowymi daniami z krewetkami jest hiszpańska paella i tajska zupa Tom Yum. Najprostszym daniem są krewetki z patelni smażone z czosnkiem oraz makaron z krewetkami. W kuchni w stylu śródziemnomorskich stosuje się najczęściej makaron tagliatelle, zaś w kuchni orientalnej makaron ryżowy, sojowy lub chiński pszenny makaron chow mein.
Makaron z krewetkami - sprawdzone przepisy na makaron z dodatkiem krewetek
W Polsce danie z krewetkami uchodzi za przysmak drogi i ekskluzywny, który przygotowuje się na specjalne okazje. Przepisy z owocami morza nie występują w tradycyjnej kuchni polskiej, lecz stają się coraz bardziej popularne w nowoczesnej sztuce kulinarnej. Krewetki są nie tylko smaczne, lecz także szybkie do zrobienia. Makaron z krewetkami należy do dań szybkich i łatwych i sprawdzi się szczególnie jeśli chcesz spróbować kuchni dalekowschodniej. Doradzamy jak przyrządzać krewetki, jakie dania można z nich zrobić i jak zrobić pyszny makaron z krewetkami w sosie.
Dlaczego warto jeść krewetki
Czy makaron z krewetkami jest zdrowy
Krewetki należą do morskich i słodkowodnych skorupiaków. Rośliny tych wodnych organizmów zawiera około 2500 gatunków, z których tylko niektóre poławia się w celach konsumpcyjnych. Krewetki należą także do ozdobnych zwierząt, które hodujemy w akwariach. Krewetki są jadalne i mają smaczne mięso. Najbardziej popularnymi gatunkami poławianymi w celach konsumpcyjnych jest krewetka północna i garnela pospolita. Krewetki jadalne poławia się głównie w morzach południowo-wschodniej Azji, gdyż skorupiaki żyjące w innych wodach są zbyt małe.
W sztuce kulinarnej krewetki są jednymi z najbardziej popularnych owoców morza. Prócz smacznego, delikatnego mięsa mają także wiele wartości odżywczych. Są źródłem wartościowego białka, witamin z grupy B oraz licznych składników mineralnych. Są one niskokaloryczne, dlatego też cieszą się powodzeniem wśród osób odchudzających się i preferujących zdrową dietę. Krewetki mają korzystny skład aminokwasów, dlatego też mogą z powodzeniem zastępować mięso w wielu daniach. Szczególnie ważna dla zdrowia jest duża zawartość selenu, jodu i fluoru.
Jak przyrządzić danie z krewetkami
W kuchni polskiej nie ma tradycji jedzenia krewetek, gdyż odmiany żyjące w Bałtyku są zbyt małe do celów konsumpcyjnych. Jednak stają się coraz bardziej popularne w Polsce wraz z modą na zdrową kuchnię śródziemnomorską i dalekowschodnią. Krewetki są łatwo dostępne w sklepach. Mimo tego nadal uważane są za żywność drogą i ekskluzywną, którą jada się tylko na specjalne okazje czy na imprezie. Przepisy na dania z krewetkami nie występują w tradycyjnej kuchni polskiej, dlatego nie każdy umie je przyrządzać i mało kto wie, że sposób przygotowywania krewetek jest niezwykle prosty i szybki.
Okazuje się, że ich obróbka jest bardzo łatwa i uniwersalna. Jadamy krewetki smażone, duszone, pieczone lub grillowane. Czas obróbki cieplnej powinien być jak najkrótszy, przeciętnie 2 - 3 minuty. Jest to bardzo ważne, gdyż krewetki, dłużej poddane temperaturze, stają się twarde i gumowate. Do dań gotowanych należy je dodawać na końcu. Przed obróbką krewetki należy obrać z pancerza i usunąć czarne jelito, chyba że kupimy krewetki już oczyszczone.
Owoce morza należą do produktów łatwo psujących się, dlatego też trudno jest dostać krewetki w postaci świeżej. Najczęściej dostępne są krewetki już ugotowane lub mrożone. Skorupiaki te występują w różnych kolorach, zaś gotowane przyjmują charakterystyczny czerwonawy kolor. Krewetki gotowane po obraniu z pancerza można po prostu zjeść lub dodać do sałatki.
Obrane krewetki możemy szybko usmażyć na patelni, ugotować lub zblanszować. Przed grillowaniem lepiej nie obierać krewetek z pancerza, dzięki czemu mięso się nie wysuszy.
Najlepszy przepis na danie z krewetkami
Krewetki zawierają pełnowartościowe białko, dlatego też mogą zastąpić mięso w wielu daniach. Można je po prostu zjeść smażone na maśle z czosnkiem z patelni. Krewetki dodajemy do zup, do sałatek, czy do dań obiadowych jak makaron z krewetkami. Krewetki stanowią świetny produkt jeśli chcemy zastosować przepisy z kuchni Dalekiego Wschodu.
Najbardziej popularnym daniem z krewetkami jest hiszpańska paella. Danie to pochodzi z Walencji, jednak stało się flagowym daniem kuchni hiszpańskiej. Niegdyś była to potrawa prostych ludzi, którzy dodawali do ryżu łatwo dostępne i tanie produkty, jakimi były warzywa i owoce morza. Jedną z najbardziej popularnych wersji tego dania jest paella z krewetkami.
Tradycyjnym daniem z krewetkami w kuchniach świata jest tajska zupa Tom Yum. Oryginalny przepis zawiera wywar z trawy cytrynowej, galangalu i kaffiru, do którego dodaje się mleko kokosowe i krewetki. W kuchni tajskiej krewetki odgrywają ważną rolę. Robi się z nich zupy, sałatki oraz dania z ryżem w sosie curry. Dania z krewetkami popularne są także w innych kuchniach Dalekiego Wschodu, jak na przykład kuchnia chińska, indyjska, czy japońska. W Indiach krewetki jada się z ryżem w sosie curry. W Japonii krewetki obtacza się w cieście i smaży na głębokim oleju. Stanowią one także rodzaj sushi. W Chinach, z udziałem krewetek, tworzy się dania typu stir-fry z warzywami. Popularnym daniem jest makaron z krewetkami i warzywami.
Dlaczego dania z makaronem są tak popularne
W ostatnich czasach szczyty popularności zdobywają dania z makaronem, wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej i orientalnej. Mimo, że makaron jest daniem mącznym, nie jest on wcale tuczący, zaś dodatek warzyw czyni to danie lekkim i zdrowym. Dania te zyskały sobie duże powodzenie, szczególnie wśród ludzi młodych, gdyż są łatwe i szybkie do zrobienia. Włoskie dania typu spaghetti lub smażony makaron w stylu chińskim robi się naprawdę szybko. Wystarczy tylko przygotować smaczny sos.
Makaron prawdopodobnie wynaleziono w Chinach, kiedy to zaczęto kroić na paski płaty rozciągniętego ciasta. Na południu robiono głównie makaron ryżowy, zaś na północy makaron pszenny. Przez Azję Południową makaron dotarł do Europy, gdzie sztukę tworzenia dań makaronowych udoskonalili mnisi na Półwyspie Apenińskim. W południowych Włoszech uprawia się twardą pszenicę durum, która idealnie nadaje się do wyrobu makaronu suszonego. Natomiast w północnych Włoszech robi się świeży makaron, do którego zaczęto dodawać jajka. We Włoszech powstała cała kultura przepisów na dania z makaronem z sosem. Z kolei w Chinach i innych krajach Dalekiego Wschodu wyłoniła się kultura kulinarna chow mein, polegająca na szybkim podsmażaniu makaronu z dodatkami w woku.
Jak zrobić pyszny makaron z krewetkami
Najciekawszy przepis na makaron z krewetkami w sosie
Najbardziej prosty pomysł na makaron z krewetkami stanowią szybkie dania z patelni. Szczególnie popularny do krewetek jest makaron tagliatelle, ale można podawać także do spaghetti czy innych makaronów.
Krewetki mają dość delikatny smak, dlatego też podstawą przygotowania pysznego sosu do makaronu jest krótkie podsmażenie ich z czosnkiem. Krewetki smażymy krótko i dodajemy je do dania na końcu. Aby zrobić makaron z krewetkami, najpierw gotujemy makaron, najlepiej al dente. Następnie na patelni podsmażamy różne warzywa z przyprawami i z sosem. Na koniec dodajemy krewetki i makaron. Wykonanie dania jest proste i szybkie.
Przykładem pysznego makaronu z krewetkami jest danie z makaronem tagliatelle i warzywami. Robimy je tak samo jak krewetki z patelni. Tajemnicą dania jest sos. Do makaronu tagliatelle pasuje sos śmietanowy z ostrą papryczką i kurkumą. Niekoniecznym, choć pysznym dodatkiem do sosu jest białe wino. Fajny sos zrobimy także z mleka kokosowego, pasty curry i kurkumy. Jako dodatki do tego dania możemy zastosować różne warzywa, na przykład pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Do krewetek pasują również papryka słodka i pieczarki. Ciekawym dodatkiem będzie także szpinak, cukinia czy fasolka szparagowa.
Makaron z krewetkami w stylu orientalnym
W kuchni tajskiej krewetki oraz owoce morza odgrywają dużą rolę. Szczególnie często używa się ich do potraw obiadowych z ryżem i makaronem ryżowym. Krewetki świetnie smakują w sosie curry. Tajskie danie z krewetkami możemy zrobić z makaronem ryżowym, sojowym lub chińskim makaronem z mąki pszennej. Danie to jest bardzo podobne do potraw kuchni chińskiej, słynącej również z dań z makaronem. Charakteru tajskiego nadaje daniom sok z limonki i kolendra.
Danie to jest niezwykle proste i łatwe do zrobienia. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki krótko obsmażamy w woku lub na patelni. Smażymy makaron z dodatkami, jak warzywa i surowe jajko. W zależności od regionu dodajemy sos. Makaron z krewetkami w stylu chińskim podsmażymy w sosie sojowym, zaś w stylu tajskim w sosie rybnym. Na koniec dodajemy krewetki i danie jest gotowe.
W kuchni chińskiej krewetki łączą się z pojęciem chow mein, które oznacza jednocześnie rodzaj makaronu jak i danie z makaronem smażonym. Chow mein polega na smażeniu makaronu z warzywami w woku. Jako szybkie danie stało się bardzo popularne na całym świecie. Dlatego też prawie wszędzie dostępny jest specjalny, pszenny makaron chow mein. Makaron nie wymaga gotowania. Wystarczy opłukać go w zimnej wodzie, następnie zalać wrzątkiem na 3 minuty i znowu na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie. Następnie w woku podsmażamy krewetki z warzywami. Dodajemy makaron. Całość polewamy sosem sojowym i dusimy 1-2 minuty.
Makaron z krewetkami występuje również w kuchni koreańskiej. Jada się tu krewetki z kimchi lub krewetki z makaronem chow mein i czerwoną papryką. Od dania chińskiego potrawa ta różni się rodzajem sosu. Koreańczycy robią sos z ketchupu, sosu chili, sosu sojowego i oleju sezamowego.
Makarony kuchni azjatyckich nie wymagają gotowania. Zwykle wystarczy je sparzyć wrzątkiem. Dlatego też sprawdzają się do dań szybkich. Krewetki szybko podsmażamy w woku lub na patelni z czosnkiem. Najważniejszym elementem makaronu z krewetkami w stylu orientalnym jest sos. Prosty sos możemy zrobić na bazie wody, pasty chilli, soku z limonki i skrobi kukurydzianej. Krewetki dobrze komponują się także z sosem sojowym lub ostrygowym.