Przepis na paellę krok po kroku

Składniki
  • Krewetki 120 g 4 sztuki
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Ryż do risotto 200 g
  • Groszek zielony 100 g 2/3 szklanki
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny 750 ml 3 szklanki
  • Papryka czerwona 220 g 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 36 ml 3 łyżki
  • Cytryna 90 g 1 sztuka
  • Mieszanka mrożonych owoców morza 100 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, szafran
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, folia aluminiowa, praska do czosnku, miska, miseczka

Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pozbądź się błonek. Mięso pokrój w kostkę, a potem posyp je solą i pieprzem.

Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.

Z krewetek usuń jelita.

Owoce morza rozmroź.

Bulion podgrzej.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwę z oliwek. Następnie obsmaż krewetki z każdej strony i odłóż je na bok.

Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony. Następnie przełóż go do miski.

Na patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min) i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 min dorzuć paprykę i zielony groszek. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.

Do mieszanki na patelni dodaj kurczaka oraz wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, bez mieszania.

Następnie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.

Podawaj z kawałkami cytryny.

Paella znajduje się w garnku. Obok leżą pomidory, kawałek cytryny, widelce i krewetki.
Paella
Koszt przygotowania dania
55.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
351 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
18

Paella - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paelli

Paella to hiszpańska potrawa, która składa się z owoców morza, mięsa, ryżu i warzyw. W tym przepisie istotną rolę grają przyprawy. Tą potrawą na pewno zaciekawisz swoich gości.

Jak zrobić paellę? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania wszystkich składników. Mięso z piersi kurczaka należy oczyścić i pokroić w kostkę. Warto posypać je solą i pieprzem. Papryka i cebula powinny być pokrojone w kostkę. Z krewetek trzeba usunąć jelita. Pamiętaj także o tym, aby podgrzać bulion, a owoce morza wcześniej rozmrozić.

Kiedy składniki na paellę po hiszpańsku są przygotowane, można zacząć od obsmażenia krewetek. Gdy będą gotowe, trzeba odłożyć je na bok. Potem należy usmażyć kurczaka i jego również umieścić w innym naczyniu. Następnie na tej samej patelni trzeba przysmażyć cebulkę i dodać do niej czosnek, paprykę oraz groszek.

Jak ugotować ryż do paelli? Gdy cebula, czosnek, papryka i groszek będą przysmażone, należy dodać ryż. Całość trzeba doprawić. Odpowiednia przyprawa do paelli to mielona papryka. Najlepiej, żeby była słodka, wędzona oraz ostra. Warto pokusić się także o szafran oraz kurkumę. Po kilku minutach można dodać kurczaka i wlać gorący bulion. Całość trzeba gotować 10 min bez mieszania. Po tym czasie na górze trzeba umieścić mieszankę owoców morza i krewetki, ale dalej nie należy niczego mieszać. Najlepiej przykryć patelnię folią aluminiową i po 5 min wyłączyć palnik. Po kolejnych 2 min można ściągnąć folię.

Ten przepis na paellę z ryżem risotto możesz zmodyfikować, aby danie wpisywało się w twoje gusta smakowe. Bulion warzywny możesz zamienić na bulion rybny lub bulion drobiowy. Paelle możesz zrobić z różnego rodzaju mięsa. Odpowiednie będą nie tylko żeberka czy mięso z piersi kurczaka, ale także kiełbasa chorizo. Możesz pokusić się na ryż do paelli. Jeżeli masz ochotę na więcej owoców morza z wybranej przez siebie mieszanki, śmiało możesz dodać ich więcej. Do paelli możesz dodać także pomidory i przecier pomidorowy. Możesz też zdecydować się na dodanie kolorowych papryk (po kawałku papryki zielonej, żółtej i czerwonej).

Paelle można przygotować na różne sposoby. Podstawą mogą być owoce morza, ale żeby udekorować danie, warto przygotować małże w muszlach i krewetki w pancerzach. Nie musi być ich dużo, ale wtedy na każdą porcję powinno przypadać po jednej małży i krewetce. Paelle należy podawać z kawałkami cytryny.

Wartości odżywcze paelli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
87.95 kcal
351.80 kcal
Białko
5.96 g
23.83 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
2.39 g
9.55 g
Tłuszcze nasycone
0.58 g
2.31 g
Tłuszcze nienasycone
1.81 g
7.23 g
Tłuszcze jednonasycone
1.45 g
5.82 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paellę

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
135.50 mg
542.02 mg
Potas
125.14 mg
500.55 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
14.46 mg
57.85 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
59.36 mg
237.42 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
11.40 mg
45.61 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
1.12 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
1.38 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paelli

Lista alergenów dla paelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, szafran.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
    • Mieszanka mrożonych owoców morza
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mieszanka mrożonych owoców morza

Cena przygotowania paelli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
120 g
4 sztuki
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
14.67
Za 120 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Groszek zielony
100 g
2/3 szklanki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Mieszanka mrożonych owoców morza
100 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
140.00
Łączny koszt
55.54
Jak oceniasz przepis na paellę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób