Paella

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:13 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paella znajduje się w garnku. Obok leżą pomidory, kawałek cytryny, widelce i krewetki.
Paella
Paella to hiszpańskie danie, które składa się z owoców morza, mięsa, ryżu i warzyw. Jest bardzo smaczne, ale czasochłonne. Sprawdź, jak wygląda przepis na paellę!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
351 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki - 4 sztuki (120 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Ryż do risotto (200 g)
  • Groszek zielony - 2/3 szklanki (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
  • Cytryna - 1 sztuka (90 g)
  • Mieszanka mrożonych owoców morza (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra, szafran
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, folia aluminiowa, praska do czosnku, miska, miseczka

Przepis na paellę krok po kroku

Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pozbądź się błonek. Mięso pokrój w kostkę, a potem posyp je solą i pieprzem.

Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Paprykę pokrój w bardzo małą kostkę.

Z krewetek usuń jelita.

Owoce morza rozmroź.

Bulion podgrzej.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwę z oliwek. Następnie obsmaż krewetki z każdej strony i odłóż je na bok.

Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kurczaka i podsmaż go z każdej strony. Następnie przełóż go do miski.

Na patelni rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oliwy z oliwek, a potem dodaj cebulę. Przesmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min) i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 min dorzuć paprykę i zielony groszek. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min.

Następnie dodaj ryż, 2 nitki szafranu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej.

Ponownie wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min.

Do mieszanki na patelni dodaj kurczaka oraz wlej bulion. Zagotuj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok. 10 min, bez mieszania.

Następnie dodaj (połóż i nie mieszaj) rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową i całość duś ok. 5 min. Odstaw patelnię na bok, ale folię zdejmij dopiero po ok. 2 min.

Podawaj z kawałkami cytryny.

Jak oceniasz przepis na paellę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat paelli

Paella to hiszpańska potrawa, która składa się z owoców morza, mięsa, ryżu i warzyw. W tym przepisie istotną rolę grają przyprawy. Tą potrawą na pewno zaciekawisz swoich gości.

Jak zrobić paellę? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania wszystkich składników. Mięso z piersi kurczaka należy oczyścić i pokroić w kostkę. Warto posypać je solą i pieprzem. Papryka i cebula powinny być pokrojone w kostkę. Z krewetek trzeba usunąć jelita. Pamiętaj także o tym, aby podgrzać bulion, a owoce morza wcześniej rozmrozić.

Kiedy składniki na paellę po hiszpańsku są przygotowane, można zacząć od obsmażenia krewetek. Gdy będą gotowe, trzeba odłożyć je na bok. Potem należy usmażyć kurczaka i jego również umieścić w innym naczyniu. Następnie na tej samej patelni trzeba przysmażyć cebulkę i dodać do niej czosnek, paprykę oraz groszek.

Jak ugotować ryż do paelli? Gdy cebula, czosnek, papryka i groszek będą przysmażone, należy dodać ryż. Całość trzeba doprawić. Odpowiednia przyprawa do paelli to mielona papryka. Najlepiej, żeby była słodka, wędzona oraz ostra. Warto pokusić się także o szafran oraz kurkumę. Po kilku minutach można dodać kurczaka i wlać gorący bulion. Całość trzeba gotować 10 min bez mieszania. Po tym czasie na górze trzeba umieścić mieszankę owoców morza i krewetki, ale dalej nie należy niczego mieszać. Najlepiej przykryć patelnię folią aluminiową i po 5 min wyłączyć palnik. Po kolejnych 2 min można ściągnąć folię.

Ten przepis na paellę z ryżem risotto możesz zmodyfikować, aby danie wpisywało się w twoje gusta smakowe. Bulion warzywny możesz zamienić na bulion rybny lub bulion drobiowy. Paelle możesz zrobić z różnego rodzaju mięsa. Odpowiednie będą nie tylko żeberka czy mięso z piersi kurczaka, ale także kiełbasa chorizo. Możesz pokusić się na ryż do paelli. Jeżeli masz ochotę na więcej owoców morza z wybranej przez siebie mieszanki, śmiało możesz dodać ich więcej. Do paelli możesz dodać także pomidory i przecier pomidorowy. Możesz też zdecydować się na dodanie kolorowych papryk (po kawałku papryki zielonej, żółtej i czerwonej).

Paelle można przygotować na różne sposoby. Podstawą mogą być owoce morza, ale żeby udekorować danie, warto przygotować małże w muszlach i krewetki w pancerzach. Nie musi być ich dużo, ale wtedy na każdą porcję powinno przypadać po jednej małży i krewetce. Paelle należy podawać z kawałkami cytryny.

Alergeny w paelli

Lista alergenów dla paelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
    • Mieszanka mrożonych owoców morza
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mieszanka mrożonych owoców morza

Wartości odżywcze paelli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
87.95
351.80
Białko (g)
5.96
23.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
10.99
43.96
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
8.50
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
4.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.39
9.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
2.31
Tłuszcze nienasycone (g)
1.81
7.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
5.82
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.97
103.88
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
25.56
102.24
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.59
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.09
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.84
79.37
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
2.09
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.93
3.74
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.27
5.10
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.08
44.32
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
252.26
1009.03
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto, mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
135.50
542.02
Potas (mg)
125.14
500.55
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.46
57.85
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
59.36
237.42
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.40
45.61
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
1.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
1.38
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.28
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paelli 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paelli

Koszt składników
140.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
120 g
4 sztuki
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
14.67
Za 120 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Groszek zielony
100 g
2/3 szklanki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Mieszanka mrożonych owoców morza
100 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 100 g
Koszt składników
140.00