Przegrzebki

Opublikowano: 23.05.2021 r., 21:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przegrzebki podane na muszlach z natką pietruszki.
Przegrzebki
Przegrzebki to pyszne owoce morza, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom nowoczesnej kuchni. Do tego to danie naprawdę pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 5 min
377 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (40 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Przegrzebki (200 g)
  • Masło 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na przegrzebki krok po kroku

Każdą muszlę podważ nożem i wyciągnij małże. Opłucz je pod wodą i odłóż na talerzyk.

Na patelni rozgrzej oliwę i włóż małże. Smaż po 1 minucie z każdej strony, następnie ściągnij je na talerzyk i dopraw solą.

Na tłuszczu podsmaż czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj chili i masło.

Wszystko razem wymieszaj i polej sosem małże.

Jak oceniasz przepis na przegrzebki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat przegrzebków

Przegrzebki to wciąż nieco egzotyczny produkt, który wydaje się być niezwykle trudny do przygotowania. Wiele osób boi się ryzykować ich zakup ze względu na na brak pomysłu na ich przygotowanie, a także ze względu na obawę o ich smak. Jednak nie ma się co martwić, z tym przepisem przekonasz się, że przygotowanie przegrzebków jest naprawdę niesamowicie łatwe, a ich smak w najprostszym wydaniu jest najlepszy.

Jeżeli zastanawiasz się jak przyrządzić przegrzebki, by były naprawdę smaczne i łatwe w ugotowaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Małże ugotowane w sposób pokazany w przepisie są tak dobre, że po prostu rozpływają się w ustach. Ich smak jest niezwykle delikatny, a sos ziołowy wspaniale to podkreśla.

Owoce morza choć niezwykle rzadko goszczą w codziennym menu, są niezwykle zdrowe. Zawierają mnóstwo jodu, selenu czy cynku. Pierwiastków, które wpływają na prawidłową pracę układu hormonalnego, odpornościowego, sercowego i nerwowego. To dlatego tak ważne jest, by częściej pojawiały się w jadłospisie. Są niezwykle cennym składnikiem kulinarnym, który odpowiednio przygotowany świetnie smakuje i nie jest zbyt skomplikowany.

Małże św jakuba odznaczają się bardzo delikatnym mięsem, które nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej. Dlatego warto je tylko lekko przysmażyć. To sprawia, że są świetnym pomysłem na naprawdę ekspresową przekąskę czy przystawkę. Świetnie sprawdzą się także dla osób zabieganych.

Najlepiej użyć do wykonania tego dania świeżych małż, jednak można wykorzystać także przegrzebki mrożone, które są znacznie łatwiejsze w obróbce. Świeże małże należy najpierw otworzyć i wydobyć z nich mięso. Nie jest to jednak kłopotliwe, gdyż podważona muszla łatwo się otwiera, a mięso bez problemu odchodzi.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić przegrzebki, które będą bardzo proste, a przy tym niebanalne i naprawdę smaczne, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Małże przygotowane z tej receptury są bardzo pyszne, a ich smak jest idealnie podkreślony przez sos z natką pietruszki i masłem. Ten przepis na przegrzebki podpowie ci również

jak smażyć te owoce morza, by były miękkie i delikatne. To wspaniała przystawka, która oczaruje wszystkich gości.

Alergeny w przegrzebkach

Lista alergenów dla przegrzebków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przegrzebki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze przegrzebków

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na dostarczenie dużej ilości selenu i witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
221.76
377.00
Białko (g)
1.48
2.52
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
4.95
8.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.74
6.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
22.66
38.52
Tłuszcze nasycone (g)
6.25
10.62
Tłuszcze nienasycone (g)
16.41
27.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.31
24.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.11
3.58
Cholesterol (mg)
12.65
21.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
96.24
163.60
Witamina B6 (mg)
0.15
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
28.07
47.72
Witamina E (mg)
2.76
4.69
Retinol (µg (mcg))
39.47
67.10
Tiamina (mg)
0.43
0.74
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.55
0.94
Foliany (µg (mcg))
35.88
61.00
Beta karoten (µg (mcg))
680.18
1156.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
9.18
15.60
Potas (mg)
197.41
335.60
Wapń (mg)
39.65
67.40
Fosfor (mg)
38.41
65.30
Magnez (mg)
21.00
35.70
Żelazo (mg)
1.16
1.98
Cynk (mg)
0.37
0.63
Miedź (mg)
0.10
0.16
Mangan (mg)
0.21
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny przegrzebków 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania przegrzebków

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Natka pietruszki
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Przegrzebki
200 g
20.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 200 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
72.00