Ośmiornica

Opublikowano: 08.06.2022 r., 15:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ośmiornica gotowana
Ośmiornica
Poznaj przepis na najlepszą ośmiornicę idealną do wielu różnych dań.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 90 min
318 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ośmiornica surowa (500 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na ośmiornicę krok po kroku

Na dno garnka wlej oliwę.

Czosnek pokrój w plastry.

Ośmiornicę dokładnie wypatrosz i opłucz.

Włóż ośmiornicę do garnka, dodaj czosnek.

Duś pod przykryciem na niskim ogniu przez około 1,5-2 godziny.

Jak oceniasz przepis na ośmiornicę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ośmiornicy

Ośmiornica, choć w polskiej kuchni jest niezwykle rzadko spotykana i przyrządzana, staje się coraz bardziej popularna wśród wszystkich miłośników owoców morza. Można przygotować ją na wiele sposobów – odpowiednio przyrządzona ośmiornica będzie pyszna grillowana, smażona, gotowana, a także duszona. To świetny pomysł na główny składnik na obiad, dodatek do sałatki czy zupy. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić ośmiornicę koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy, a jednocześnie najprostszy przepis na ośmiornicę, która będzie uniwersalna i sprawdzi się na wiele okazji. Zatem jak zrobić ośmiornicę? Podstawowe niezbędne składniki to oczywiście dobra ośmiornica, a dokładnie jej macki, a także oliwa z oliwek oraz przyprawy. Ponieważ świeża ośmiornica na ogół nie jest dostępna we wszystkich sklepach i najczęściej trzeba jej szukać na specjalnych targach z owocami morza śmiało, możesz skorzystać również z mrożonek – mrożona ośmiornica będzie równie smaczna. Przygotowanie ośmiornicy jest banalnie proste. Do garnka z oliwą i plastrami czosnku wystarczy dodać macki ośmiornicy i dusić na wolnym, małym ogniu około półtorej godziny. Tak przygotowana ośmiornica jest zarówno smaczna, jak i bardzo uniwersalna, sprawdzi się do wielu różnych dań. Jak widzisz, do jej przygotowania nie potrzebujesz ani zaawansowanego sprzętu, ani większych umiejętności kulinarnych, pamiętaj jednak, że czas gotowania jest dość długi, dlatego nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili i lepiej zaplanować je sobie odpowiednio wcześnie. Wiele osób, które chcą przyrządzić ośmiornicę, zastanawia się, czy jest ona zdrowa i bez obaw można ją jeść. Mięso z ośmiornicy jest wysokobiałkowe, a przy tym charakteryzuje je niska zawartość tłuszczu. Dodatkowo ośmiornica jest bogata w witaminy z grupy B, a także cynk, potas i selen. Można więc śmiało uznać ją za odżywczy produkt. Jeśli zastanawia Cię jak przygotować pyszną duszoną ośmiornicę, którą następnie będzie można wykorzystać do wielu różnych dań, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, najlepszy przepis.

Alergeny w ośmiornicy

Lista alergenów dla ośmiornicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ośmiornica surowa

Wartości odżywcze ośmiornicy

na 100g gotowej potrawy

Ośmiornica to dobre źródło białka, niektórych witamin i składników mineralnych, dlatego może stanowić wartościowy element diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
127.60
319.00
Białko (g)
13.99
34.99
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.37
5.91
Węglowodany przyswajalne (g)
2.35
5.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.58
16.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
3.81
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
12.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.24
10.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
2.04
Cholesterol (mg)
44.86
112.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
42.06
105.14
Witamina B6 (mg)
0.35
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
18.69
46.73
Witamina C (mg)
4.96
12.41
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.93
4.82
Retinol (µg (mcg))
42.06
105.14
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Niacyna (mg)
1.97
4.92
Foliany (µg (mcg))
14.98
37.45
Beta karoten (µg (mcg))
0.05
0.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
215.22
538.06
Potas (mg)
330.91
827.27
Wapń (mg)
51.28
128.20
Fosfor (mg)
175.26
438.15
Magnez (mg)
28.27
70.68
Żelazo (mg)
5.00
12.50
Cynk (mg)
1.58
3.95
Miedź (mg)
0.41
1.04
Mangan (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ośmiornicy 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ośmiornicy

Koszt składników
97.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ośmiornica surowa
500 g
37.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
61.67
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
97.00