Langustynki

Opublikowano: 26.05.2021 r., 21:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Langustynki podane na eleganckim talerzu z cytryną.
Langustynki
Langustynki, choć niezbyt popularne, są naprawdę bardzo pyszne. Warto włączyć je do swojego menu na stałe, gdyż są niezwykle aromatyczne i łatwe w przygotowaniu.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 20 min
502 kcal
Kcal w porcji
408 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Langustynki (1000 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Natka pietruszki 2 pęczki (80 g)
  • Czosnek 4 łyżki (60 g)
  • Bazylia świeża 1 garść (5 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 szt (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na langustynki krok po kroku

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekany czosnek i papryczkę.

Langustynki umyj i dobrze powycieraj. Delikatnie posyp je solą i włóż na patelnię. Zalej 1/4 szklanki wody.

Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekaj i dodaj na patelnię. Duś wszystko przez 5 minut.

Gotowe danie skrop sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na langustynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat langustynek

Langustynki choć rzadko goszczą w menu, to jednak zdecydowanie warto to zmienić, gdyż są pyszne i obfitują w mnóstwo cennych składników, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Pomimo, że ich przygotowanie wydaje się trudne, z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Tak przygotowane langustynki mają niezwykle miękkie i soczyste mięso i smakują wybornie. Idealnie łączą się z sałatką i czosnkową grzanką. Można je również jeść bez żadnych dodatków, ze względu na naturalnie wspaniały smak.

Przepis na langustynki jest niezwykle prosty i szybki. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów. Ten przepis będzie idealny dla wszystkich początkujących osób, które chcą po raz pierwszy przygotować te owoce morza. To receptura, która zawsze się udaje i pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem langustynek.

Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować langustynki, by smakowały naprawdę dobrze i wyjątkowo, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Choć może się wydawać bardzo prosty i nudny, wcale tak nie jest. Ze względu na idealne połączenie langustynek z czosnkiem i natką pietruszki smakuje po prostu cudownie. To przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostoty w kulinarnym świecie.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak przyrządzić langustynki, które sprawią, że wszyscy domownicy pokochają te owoce morza, a tobie uda się ich zaskoczyć w łatwy i szybki sposób, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego wspaniałe i dobrze doprawione langustynki w sosie z czosnku i natki pietruszki, który idealnie podkreśla ich słony i delikatny smak.

Krewetki langustynki to naprawdę smaczny i wartościowy produkt z którego dobrze jest korzystać na co dzień. Są świetnym źródłem selenu i cynku, pierwiastków, którą są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego i odpornościowego. Dostarczają również cennych kwasów Omega 3, które dbają o zdrowie układu krwionośnego i nerwowego. Mają naprawdę delikatny smak, który świetnie doprawić tylko lekko, najlepiej przy pomocy świeżych ziół lub czosnku.

Alergeny w langustynkach

Lista alergenów dla langustynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • langustynki

Wartości odżywcze langustynek

na 100g gotowej potrawy

Langustynki są świetnym źródłem cynku i selenu, dlatego powinny gościć w menu jak najczęściej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(408g)
Energia (kcal)
123.08
502.17
Białko (g)
16.96
69.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(408g)
Węglowodany (g)
2.19
8.93
Węglowodany przyswajalne (g)
1.84
7.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
1.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(408g)
Tłuszcz (g)
5.40
22.03
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
4.36
Tłuszcze nienasycone (g)
4.33
17.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.67
14.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.70
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
131.43
536.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(408g)
Sód (mg)
101.89
415.73
Potas (mg)
277.84
1133.59
Wapń (mg)
71.12
290.18
Fosfor (mg)
186.91
762.58
Magnez (mg)
33.70
137.49
Żelazo (mg)
0.97
3.96
Cynk (mg)
1.23
5.01
Miedź (mg)
0.35
1.41
Mangan (mg)
0.12
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny langustynek 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania langustynek

Koszt składników
151.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Langustynki
1000 g
36.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
90.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Natka pietruszki
80 g
2 pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 80 g
Czosnek
60 g
4 łyżki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 60 g
Bazylia świeża
5 g
1 garść
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 szt
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
151.00