Przepis na mule krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Małże umyj dokładnie i osusz.

Do dużego garnka dodaj masło i zeszklij na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki.

Do garnka wlej wino i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj małże i gotuj do czasu aż otworzą muszle.

Wsyp odrobinę soli i pieprzu. I wszystko dokładnie przemieszaj.

Podawaj polane sokiem z cytryny.

Mule
mule
Koszt przygotowania dania
237.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
143 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
4

Mule - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mulach

Mule to przepyszne małże, które zyskują coraz większą popularność. Wszystko ze względu na ich wspaniały smak, a także łatwą obróbkę termiczną. W ich przypadku minimalizm jest jak najbardziej polecany. Nie potrzebują dużej ilości przypraw, czy niezwykłych dodatków, by dobrze smakować, same w sobie są naprawdę wspaniałe. Idealnie komponują się z białym winem, dlatego niewielka ilość tego trunku jest dodawana w trakcie ich przygotowywania, by podnieść ich walory smakowe. To coś co zachwyci każdego fana kuchni hiszpańskiej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mule, by były odpowiednio przyprawione i miękkie, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Łączy się w nim wszystko to co najlepsze, świeże zioła, karmelizowana cebula i słone owoce morza. Dlatego do ich przyprawienia wystarczy odrobina soli i pierzu, a całość najlepiej skropić sokiem z cytryny. Świeżości potrawie nadaje również drobno pokrojona natka pietruszki, która dostarcza sporo witaminy c, która pozwala na lepsze przyswajanie związków zawartych w owocach morza.

Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się mule świeże, które dzięki delikatnej obróbce termicznej zyskują wspaniały smak i aromat. Są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Dobrze jest wybierać dobrej jakości owoce morza, by danie było nawet lepsze.

Przepis na mule, choć wydaje się skomplikowany, pokazuje jak przyrządzić te owoce morza w naprawdę prosty sposób. Wystarczy tylko duży garnek i kilka podstawowych składników, by powstało to wspaniałe danie, które pozwala przenieść kuchnię słonecznej Hiszpanii wprost do swojego domu.

Mule duszone w białym winie to idealny pomysł na prosty, choć naprawdę wykwintny posiłek. Choć wydaje się, że małże w winie to danie niezbyt smaczne i za mało wyraziste, jest zupełnie odwrotnie. Ostry czosnek, natka i mule, zatopione w białym winie smakują naprawdę obłędnie. To najlepsze danie na letnie kolacje ze względu na niezwykłą lekkość całej kompozycji. Z przepisu dowiesz się jak gotować mule w sosie winnym, by smakowały jak z hiszpańskiej restauracji. Choć najlepiej smakuje ze świeżych małży to można wykorzystać również te mrożone. Ten prosty przepis sprawi, że pokochasz mule duszone w pysznym sosie.

Wartości odżywcze muli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
46.40 kcal
143.85 kcal
Białko
4.74 g
14.71 g

Węglowodany w mulach

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
3.78 g
11.71 g
Węglowodany przyswajalne
3.51 g
10.87 g

Składniki mineralne w przepisie na mule

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
449.14 mg
1392.32 mg
Wapń
54.38 mg
168.57 mg
Żelazo
1.08 mg
3.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muli 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mulach

Lista alergenów dla muli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • omułki

Cena przygotowania muli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Omułki
1000 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
230.00
Za 1000 g
Liczba porcji:
Koszt składników
265.00
Jak oceniasz przepis na mule
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób